Manifesto Barisan Nasional 2008 (Keselamatan) Part 2

Ini adalah sambungan dari penulisan semalam. Kali ini berkenaan Barisan Nasional Manifesto 2008 yang berkisar sekitar keselamatan.

Polis

Manifesto BN 2008 ada 7 kategori.

  1. ekonomi
  2. keselamatan
  3. urus tadbir kerajaan
  4. pendidikan
  5. pembangunan
  6. perkhidmatan awam
  7. agama

Keselamatan

1. Mengurangkan indeks jenayah negara

Pada tahun 2008, jumlah jenayah adalah 211,645. Ini bersamaan dengan 767 bagi setiap 100k penduduk. Tahun 2012 pula, 123,719 jenayah, 441 kes bagi setiap 100k. Ini adalah kemajuan sebanyak 42%. Namun begitu, pihak MyWatch, badan NGO bagi memantau kadar jenayah Malaysia mengatakan pihak PDRM telah mengubah data di sini, sini, video youtube.

Manifesto Barisan Nasional 2008 (Keselamatan) Part 2

Lebih menyedihkan lagi MyWatch telah mengatakan bahawa kerajaan tidak mengambil kira jenayah (jenayah bukan indeks) seperti culik, pemerasan, ugutan jenayah dan kecederaan ke dalam indeks jenayah. Kes-kes seperti ini adalah kes yang serius di mana, penculik boleh dikenakan hukuman gantung. Manakala kes seperti pemerasan, ugutan dan kecederaan berkait rapat dengan gangsterism, dera anak-isteri, ah long terus meningkat. Ini bermakna 2, pertama PDRM tidak lagi boleh mengawal gangster, kedua, PDRM adalah sekutu mereka.

Persepsi terhadap jenayah juga terus meningkat, kerana jenayah memang benar-benar terjadi. Selain itu, ramai mangsa tidak melaporkan kepada pihak PDRM kerana menyangka ini adalah “useless”. Kerosakan sudah berlaku, bukan boleh dapat balik barang yang hilang. Keluarga saya pernah menjadi mangsa kes pecah rumah dan kami mengambil keputusan untuk tidak melaporkan (kerana paperwork kena buat di balai).

Dengan statistik yang sudah di ubah oleh kerajaan, sedikit susah untuk buat perbandingan, tapi takpa, kita cuba juga. Jenayah Singapore dan Victioria, Australia.

Screen Shot 2013-04-23 at 5.49.36 PM

Saya pilih Singapore dan Victoria Australia, kerana saya rasa sangat selamat ketika melancong di kawasan tersebut biarpun angka di atas sangat besar. Angka yang tinggi di Australia adalah kerana mereka melaporkan semua jenayah termasuk kecil dan besar, bagi mendapatkan pampasan insurans. Contoh jenayah kecil adalah hilang kucing, handphone, tayar dicuri, kes buli, jiran bergaduh, hilang basikal dsb.

Di Malaysia, setiap minggu mesti ada masalah, hilang selipar di masjid, hilang pen, duit dsb. Semalam saya hilang helmet motor. Seperti saya katakan confirm orang malas nak report. Nak kena pergi balai satu hal, nanti kena saman tak pakai helmet pula. Dah report bukan ada tindakan pun.

Keputusan NH: Janji DICAPATI kerana data diberikan kurang tepat.

2. Menangani isu pendatang asing tanpa izin

Dalam laporan tahunan PDRM 2008, dinyatakan di sini, seramai 2.4 juta pendatang asing di Malaysia. Di mana 180,000 adalah pendatang TANPA izin. Kerajaan juga telah mengambil langkah memperkenalkan 6P (Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Asing Tanpa Izin) pada Jun 2012. Melalui program ini, 2.04 juta berdaftar, di mana 1,016, 906 adalah sah, selebih 1,303, 126 adalah pendatang haram.

Mengapakah isu pendatang asing tanpa izin ini penting? Ada 4 faktor utama.

2.a. Menggunakan PATI untuk undi


2.b. Mengambil pekerjaan am, buruh dan semua low level jobs.

Kita menggunakan tenaga asing kerana ianya sangat murah. Akibatnya, perkhidmatan yang diberikan tidak memuaskan. Tengok saja kedai mamak, kena cakap 2 kali baru paham. OldTown kopitiam pula kena order pakai kertas sebab pekerja tidak boleh berbahasa Melayu.

2.c. Menghantar duit pulang

Pada tahun 2009 jumlah wang salurkan keluar negara adalah USD 6.8 billion. Secara purata RM 2,833 dihantar pulang setiap tahun. Angka sebanyak ini jika di agih kepada 28.86 juta penduduk Malaysia, seorang akan dapat RM235.62. Angka sebegini juga cukup untuk memberikan pendidikan percuma kepada rakyat sehingga ke menara gading.

2.d. Kadar jenayah tinggi

Susah untuk dipisahkan jenayah dan warga asing. Baru-baru ini, serangan di Lahad Datu dikatakan berpunca daripada pendatang asing yang sudah berdaftar (atau diberi kewarganegaraan). Dalam satu petikan daripada Nazri, “setakat ini, jumlah 889,779 pendatang asing tanpa izin di Sabah tidak mengugat keselamatan”. Angkuh sungguh pak menteri kita.

Keputusan NH: Janji DICAPATI

3. Menambah 60,000 anggota polis menjelang 2011 dan membina 150 balai

Pada tahun 2008, 106,552 bilangan polis. Pada 2011, 122,000 sahaja. Ada 2 personalan, kenapa perlukan 60,000 lagi polis dan kenapa susah sangat nak rekrut polis baru?

Screen Shot 2013-04-23 at 6.14.53 PM

Jika kita refer kepada Singapore police force, kita dapati Singapore lebih ramai polis bagi setiap 100,000 penduduk. Namun begitu, Singapore adalah negara kecil, lebih mudah untuk dipantau. Bak kata Mahathir, tak sempat tekan minyak sampai 120km, dah sampai hujung Singapore.

Screen Shot 2013-04-23 at 6.25.50 PM

Keputusan NH: Janji DICAPATI.

4. Meningkatkan keselamatan di sekolah-sekolah, taman-taman permainan dan tempat-tempat awam

Susah untuk diukur. Nurin, Sharlinie, William antara nama yang akan terus dikenang. Saya kecewa kerana angka kes culik tidak dimasukkan sebagai salah satu ukuran bagi mengurangkan indeks jenayah.

Mari kita kenang mereka yang hilang.

culik
wpid-2013-01-23-09-06-12

misteri van putih

LELAKI-KACAK-TARIK-KAKAK

Keputusan NH: Janji DICAPATI.

Rumusan

  • 4 Janji DICAPATI

Keselamatan adalah perkara serius. Lebih serius lagi dari BlogSerius kerana tanpa keselamatan tiadalah ekonomi, hak asasi manusia, kebebasan beragama, kemajuan, pendidikan, kerajaan dan paling penting, kebahagian.

ps: NH demam skit hari ni. Lambat keluar post.

Continue Reading

Manifesto Barisan Nasional 2008 (Ekonomi) Part 1

Kita semua tahu tentang AKUJANJI Manifesto oleh BN. Mana tak nya, semua media dia pukal iklan. Tetapi, adakah BN benar-benar tunaikan janji? Jika kita rujuk kepada manifesto BN pada tahun 2008, saya dapati banyak manifesto tidak mempunyai ukuran yang mudah dibuat.

manifesto2008

Manifesto BN 2008 ada 7 kategori.

  1. ekonomi
  2. keselamatan
  3. urus tadbir kerajaan
  4. pendidikan
  5. pembangunan
  6. perkhidmatan awam
  7. agama

Oleh itu saya akan pecahkan kepada 7 bahagian supaya lebih mudah untuk dibaca, difahamkan dan ditulis.

Ekonomi

1. Menangani kesan kenaikan harga bagi menjamin kualiti hidup rakyat yang bermutu.

Mungkinkah melalui BR1M? Tetapi barang masih lagi naik. Harga ayam pada tahun 2008, RM 5.30 per kg. Tahun 2013, RM 7.40 per kg. Kenaikan sebanyak 40% dalam masa 5 tahun. Secara purata 8% kenaikan setiap tahun. Dan tahukah anda, harga ayam bukan lagi barangan harga kawalan sejak 2008? Tak apa, saya bukan suka makan ayam pon.

Cuba kita lihat sekeliling kita, harga barang naik terlalu tinggi saban hari. Beras 2008, RM 16.50 bagi 10kg. Pada 2013, RM 36 bagi setiap 10kg. Roti Gardenia pon naik, dulu RM 1.90 sekarang RM 2.40.

Keputusan NH: Janji DICAPATI kerana harga barang terus meningkat dan golongan pertengahan terus tertindas.

2. Memupuk dan membantu 1 juta syarikat dan usahawan IKS dalam masa 5 tahun.

Susah untuk dikira kerana janji yang dibuat agak “motherhood” atau umum. Buat masa ini, terdapat lebih 1 juta syarikat dan hampir 5 juta perniagaan berdaftar bersama SSM. IKS adalah pendek untuk Industri Kecil dan Sederhana. Mungkin sumber data boleh diperolehi dari SMIDEC.

Keputusan NH: Tiada komen.

3. Menjana lebih 2 juta peluang pekerjaan yang bermutu dalam masa 5 tahun.

Pada tahun 2013, ada 12.85 juta rakyat berkerja dengan kadar pengangguran 3.3%. Pada tahun 2008, 10.65 juta rakyat bekerja. Sekali pandang, ya, memang BN telah menyediakan 2 juta perkerjaan, namun MUTU yang dimaksudkan di sini masih lagi diragui kerana GDP per capita pada 2008 adalah USD 15.2k berbanding USD 15.8k pada 2013. Kenaikan USD 600 (RM 2,000) adalah sebanyak 4% dalam masa 5 tahun. Pendek kata, harga ayam naik lagi laju dari gaji. Oleh itu, marilah kita jual ayam.

Mari bandingkan dengan jiran kegemaran kita, Singapore. USD 51.5k pada 2008 dan USD 60.5k pada 2012. Rujuk kepada jadual untuk Indonesia dan Thailand.

Banding Indonesia, Singapore dan Malaysia

Negara lain bangkit dengan kadar 2 digit, Malaysia hanya 4%, 1% setiap tahun. Ini kerja gila. Inflasi yang ditulis Bank Negara adalah sebanyak 3% setahun.

Keputusan NH: JANJI DICAPATI perlu focus kepada perkataan “pekerjaan bermutu”, malangnya pekerjaan kita tidak bermutu.

4. Mengurangkan lagi defisit fiskal negara.

Pada tahun 2008, jumlah hutang negara RM285 billion, termasuk domestik dan luar negara. Manakala 2011, hutang negara berada pada RM 456 billion. Walaupun banyak pendapat mengatakan ini dapat diimbal-balik dengan GDP, hakikatnya, jumlah hutang tidak masuk akal. Ini juga bermakna, bagi setiap rakyat Malaysia, hutangnya adalah sebanyak RM 16,800 (jumlah 28 juta penduduk).

Namun begitu bajet atau nama Melayu nya, belanjawan, langsung tidak mencerminkan keinginan untuk membayar hutang tersebut. Sebaliknya kerajaan terus berbelanja lebih dari pendapatan negara. Ini bermakna, kita terpaksa mengambil hutang bagi menampung perbelanjaan. Jadual di bawah adalah Belanjawan bagi negara ASEAN lain pada 2012.

Screen Shot 2013-04-22 at 5.38.34 PM

Mengikut jadual di atas, negara paling boros adalah Malaysia. Oleh itu, sudah terang kerajaan yang dibentuk BN tidak menepati janji untuk melunaskan/ mengurangkan hutang negara. Secara langsungnya, cucu cicit kita yang akan menanggung hutang ini.

Keputusan NH: Janji DICAPATI

5. Melaksanakan pelan pembangunan lima koridor ekonomi

Koridor yang dimaksudkan adalah pembangunan lima wilayah koridor ekonomi iaitu di Johor (Iskandar Malaysia); Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan utara Perak (NCER); Terengganu, Pahang, Kelantan dan Mersing, Johor (ECER); Sabah (SDC) dan Sarawak (SCORE). Sandaran tentang bukti pembangunan adalah mudah, bukti melalui Progress Report kerana ini adalah pelaburan duit rakyat, maka perlulah menyediakan report. Lagipun sudah 5 tahun, maka perlulah ada sesuatu yang dapat ditonjolkan.

Jika projek berbillion sebegini tiada report, kenapa kita harus terus mencurahkan duit ke dalam ‘black hole’? Lebih baik focus kepada pembangunan lain. Namun jika kita buka satu-satu website koridor ekonomi ini, kita dapat lihat pelan dan rancangan mereka. Mungkin kerana mereka ini golongan lambat sikit nak faham, oleh itu ambil masa lebih sikit.

Part hartanah ni aku dah malas sikit, sebab perlukan pemahaman tentang GDV. Ini akan meng-over-drive-kan otak.

Keputusan NH: Janji ATAS PAGAR

Rumusan

Sepanjang tempoh 5 tahun dibawah pemerintahan BN

  • 1 Janji ATAS PAGAR
  • 3 Janji DICAPATI
  • 1 tiada komen kerana tiada bukti.

ps: Beringatlah, antara sifat munafik adalah mungkir janji. Apa pendapat korang?

Continue Reading
Close Menu