Categories
Serious Matters

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?

I know there was gonna be football, Piala Malaysia Final but I didn’t bother. Not because I’m ignorant or prefer European leagues over local flavor, but because football is a game to play, not watch (unless you are not talented enough, that, I can comprehend). Seriously, I don’t really like watching football.

Having said that, I do follow people from Twitter about the game’s progression. It was mainly a live commentary from Abdus.

Although I do favor Kelantan over Negeri Sembilan, there are things that disgust me. Kelantan fans were throwing fireworks (edited: so was Negeri Sembilan)!

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)? 1

Kelantan fans also decided to take the BBQ party indoors. Darn. (from Blowie)

Soon after match was over, they took the finals onto the streets. Again people, it’s JUST football. (By they, I mean both teams).

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)? 2

Even before the match, Kelantan fans were aggressive.  They broke the Gate at Bukit Jalil. (from Yusni Arifin)

I know, they spent hours driving/flying down to KL, get stuck in traffic jams and queued for hours to get a piece of action. In the end, their team failed to shine. I would burn in anger too. But this is no way to face defeat! Take it like a man. Train a little harder and come back next year.

* * * Edited * * *


What happens if they burn down the stadium? Thousands will die. Not to mention those flare thrown,.. Kalau terbakar orang mcm mane?


This isn’t the first time it happened. They even lid fireworks at their own stadium! Ini kerja gile!

To all Kelantan’s aggressive fans, LOSER SIAL.

ps: I personally think these people were never involved in any competitive sports. If they were, they’d be just like the rest of us. Go home and sulk till you fall asleep.

pss: All goals were awesome (except for penalty of course)

By NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

125 replies on “Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?”

wah, suke betul aku dengar orang generalise camnih. cube describe sket camne muke org kelantan? funny since all my life x pnah ada org tahu aku org kelantan except when i told them that fact. tp tuh org lain la, kau maybe ade ‘power’ lebih bleh tahu kan? 😉

hrmm, ayat first dah kutuk all kelantanese in general, siap benci lagi. so please explain what do u mean then by saying after that u don’t mean all kelantanese pulak?

haih, 1malaysia la sangat..sesama bangsa sendiri pon nak ada racism jugak…

paling shit adalah diorang kait ngan nik aziz..ape kene?
kalo yg dah mengong ni org2 kelate mane tak nyer..lagi satu aku rase diorang dtg jauh2 pastu kalah..tggu lame2 kelantan men cam harem..mane taknyer..lagi satu mmg darah anak2 kelate ni cepat mendidih..huhu..menang kalah tu adat la..

lagi satu cam peminat MU la fans kelate ni..semalam siap nak gaduh2 lagi fans MU ngan aku..hahaha..poyo dow looser nih!

haha, very interesting thread of comments.

Anyway very true about its just the hooligans part. My kelantanese housemate went to the stadium with her two other female friends. They stayed until the end (getting better seats after some left early) and observed: 70K fans is just too much, even if the hooligans make up 1% of that number, it’s already 700 people throwing fireworks, burning the kain rentang.

My housemate believed that most people left early to AVOID things from escalating further.

org klantan ni kuat smgt kenegerian, u guys should know that. a lot of people don’t understand this and tend to generalise.

just some brought that spirit to extremes. itu tidak ada kaitan samada dia kelantan ke tak, because extremes are based on personal beliefs.

so kalau nak komen kelantan this, orang kelantan that, well, for me negeri tu sendiri tak bersalah. kelemahan manusia je wat semua ni terjadi.

layann baikk pnyaa beb…
manusia beb….da baik..da jahat…da bengong…
da mcm2 laa…yg cm siall pn da…yg sengall pn ado gk…
gomo tetap gomo beb….

To Geram :

“mmg cun but mostly pemalas+pengotor.”
Pardon me for saying this, but Ya Allah, shallownye the way you think. I know, its unfortunate for you to have them as housemates, but I don’t see the need to equate Kelantanese as ‘mostly pemalas & pengotor”. Im sure you have your own flaw as well, that your housemates have to put up with. Them being pengotor and whatnots has got nothing to do with which part of Msia they hail from, that’s just plain bad habit. And habit my friend, is unique to each individual. Genetic i.e coming from the same origin i.e Kelantan ke, N9 ke, Kedah ke, may contribute to the habit but only to a small percentage. The rest of it, depends on the upbringing. If you have the time, spare some time reading on Sigmund Freud’s work, then you may have a slight idea how in the world, someone can turn into a pengotor because of a faulty upbringing.

To Nuts :

If you really want people to stop having false perception about Kelantanese being aggressive and whatnots, my sincere advice is; don’t turn this into anything physical. You are not doing any good in clearing up your county’s name if you yourself do the things, that some people mistakenly think Kelantanese would do at times like this i.e bertumbuk.

And to the rest of people who happen to hate Kelantan:

My mum, she is a Kelantanese herself. And she, by far the best person Ive ever known in my entire life. Well mannered, clean, prim and proper. Well, you might say I am lucky to have the good Kelantanese as my mother, but trust me, Ive been to Kelantan on countless occasions, and they are just like other citizens in other counties of Malaysia.

Don’t you guys think its funny, a simple feud like football can spark such a racist remark among some of us? Imagine if we were to be attacked by an outsider, would we still be this racist and have this much hatred against each other? Ok that’s a bit too far, imagine if a Mat Salleh drops by this blog and reads the comments and finds how ‘interesting’ people in Malaysia argue with each other, shouldn’t we be ashamed of ourselves?

Just sit back and think again, we are all MALAYSIANS for goodness sake. Kelantanese ke , N9 ke , Kedahans ke , KL ke , Malay ke , Chinese ke , Indian ke, we are all MALAYSIANS.

With that, I rest my case.

p/s : Sorry Eddie, if I literally make a blogpost on your comment area.

Panjang dan menarik. Feel free to write as long as you like. The longer the better.

But honestly, compare to Kelantanese, KL lagi kotor! Just tengok Chow Kit Road la or Sungai Klang, it looks like a river of teh tarik.

And if per-say Kelantan are pemalas, how many diabetic and heart patience are there per km² as compared to KL? KL lagi worse laa kot. Although byk gym, padang and sporting activities.

kerusi di bakar2,trak2 di buang angin,polis di kutil2,pemain lawan dilepa botol2 itulah itulah luahan hati perut peminat redwarior apabila 2 kali kecundang dalam final,kelate tidok berado dlm prestasi skalo apobilo berado di final.Pujian harus diberi kepada indra freekick yg comel dan tidak lupo kepada halim napi yg sabar dgn kerenah zaquan(tidak timbuk zaquan).good luck redwarior untuk piala malaysia 2010 nati.katok mapuh N9 pahni.

MashaAllah…
SubhanaAllah…

ksian kOw ZaQuan sakit skmO,,pasni atar dyO spital laluh laa..bia masuk wad pastu xpyh tubik2..xpyOh jgk maen..cian2~

stiap kali nk wt tndangan sudut,,stiap kalilah bley sakit..cian kOw pmain N9..

bGus jugak bena,,pnyOkOm2 Klatey ngenak pmain2 N9…

Klatey takkan cari gaduh kalAu Org lain xcari gaduh dlu…

ShukOr Adam pmain t’baik??
Alhamdulillah,,t’baik sgtlah,,t’baik buat sapa pmain Klate jatuh skmO..~

jiw0 kacaU lorh!!!!!!!!!!
kat0k mapUh sep n9..
hahaha
sakit ati weh!!!!!!!!!

Kpd pmint fanatik thE reD wOrriOrS,,kte trime k dgn kKalahan,tp kn mngikut bunyi2x snis drP orG y arif tntg bOla ny,,dyOrg tngOk gme ai2 ,hairan dgn cOrk pmaenan skuad kiJang n snis2x mngatekn skuad kijang t’kne bOmOh@seru atz nMe pemain… !!Nk tduh sPe2x aq xtau,tp kOrg bleh pkir sndri lah apew y brlaku pd final dgn semifinal 2 d perlis,,.. !! T’lalu jauh pbzaan pmaenan ,mcm 95% hlg tumpuan.. Org y maen sme tp ,sume jd lali n xd tmpuan pd plwnn…!! Mgkn kOrg dpt pkir2xkn.. Ad uDang dsblik btu.. ! Mzty ad bnda y xkne dgn skuAd kijang..hurm.. !!
Aq pkir kOrg tngOk lah cork pmaenn mreka dlm youtube.k.. Renung2xkn. Hdup kJang … GomO kLate gOmO..

b0rim etep.
tuh kawe comment nih.

guan0 pun kit0 serumpun,
satu malaysia,
x kir0 klate,ore n0g0ri,jawa,cina,india
kalu pasal bola atas kita la n0p s0k0ng sapo di0,
tapi kalu pasal friendship,
jgn smpai putus kwn pasal bola.

erm.
kalu ad0 salah silap,
kawe mnx maap,
ini just pandangan je.’
kalu sapo2 ras0 pandangan kawe silap t0lom perbetulkan.

Baru namanya bola.. Agresif. Haha. Tapi, aku mendapat komen2 cam celaka bila cakap pasal Negeri Kelantan atau orang Kelantan. Aku mengaku insiden itu memalukan kami seluruhnya tapi aku tetap tidak menyokong komen2 serius cam nak bunuh kami. Kenapa? Adakah korang terancam dengan kewujudan kami? Atau, sekadar dengki?

*aku bukan tuju kat ko Ed. jangan terasa. hehe.

Yo watever… emm… dalam 65000 penonton kelantan tu… sorang je yg buat hal bakar kerusi… macam yg orang duk marah tu… sbnrnya dia bakar banner tu then jatuh kena kerusi… so tukar ayat sket… bukan org kelantan… tapi segelintir peminat bola kelantan… 😉 ok… the gross fact about this match is ticket price sold for RM20 each… 65000 times RM20 = RM1.3 juta… emm ada ke negeri2 lain leh bagi banyak tu?… 😉 so kalo kata la kerusi tu rosak… berbaloi la dah dapat duit banyak… 😉 fyi… depa tu tinggal anak bini tggal rumah tggal kuarga sampai kt bukit jalil since pukul 1 tgh hari… semata2 nk tunggu team diorg main… emm kalo dh main cam hampeh gitu… sapa tak marah… tu sib baik sorang je yg wat hal… kalo la org kelantan ni mmg jahat… mungkin FRU dan polis smua pon xleh nak kawal hari tu… stadium tu muat lebih kurang 85000… penyokong kelantan dalam 3/4 dari jumlah tu… kalau la diorang ni mmg betul2 kaki rosak harta benda, diorg mampu je runtuhkan stadium tu… dan ‘belasah pihak musuh’… tapi the thing is not all of them are bad… so jgn simply blame all kelantanist due to those minor portion of pranks and brats… 😉 thank you…

kawe suko demo…. hehe… kawe pon ramai kawan orang n9… n kawe kawan baik ngan diorg… kawe siap jumpo lai kawan n9 tu sobolum nogori kawe lawan nogori ekau… hehe… awek n9 pon lawa2… tapi den takut adat pepatih tu ha… dari luok turun ke luok… hehe.. offtopic sket… cito maso kawe g kenduri kawan den kat nogori 9 tu ha… peace N9… 😉

kalo team kelantan kena ban x kaya la management tiket tu… ;p tak kaya la syarikat2 bas2 express… 😉 x kaya la penjual jersi… 😉 hehe… kalo sorg berak… yg lain lari la dari situ takut bau busuk… ngape nak kena smua… 😉 if i know those who made the bads… me myself will go n see him n give him some shits… 😉 no hooligan or not n no matter what states he came from… 😉

pesal belah kelantan je bakar kerusi sebab team diorg main macam siamang… 🙂 emm… mmg leh nampak bendera hijau putih hari tu yg mungkin mencemarkan imej tok guru… emm susah la nk kawal diorang ni sbnrnya… yg buat hal tu kalau nk tau ialah org kelantan yg duk kelantan… 😉 ok kalo org negeri lain nk tau, aku nk bg tau la sbb aku ni org kelantan… 😉 emm gaduh2 lawan2 kecoh2 bakar2 tu bukan perangai aku… 😉 fyi… kat kelantan takde hiburan macam kat negeri korang… sbb pilitical issue yg malas aku nak hurai lanjut… takde panggung wayang takde konsert takde disko takde dangdut takde lorong ‘ayam’… yg ada cuma dikir barat dan sumtimes wayang kulit… diorg berhibur mcm tu je… merempit gila2 bila ada masa sesuai sbb dh takde benda lain yg org muda diorg nk berhibur… so kalo la ada konsert ke bola ke… itu adalah salah satu cara berhibur… so mmg la exited kalo skali skala berhibur kan… lagi2 bola final kt stadium national lak… 😉 jadi sila la faham masalah diorg… yg org kelantan di perantauan insyaAllah takde yg buat hal… 😉 gomo kelate gomo steady… 😉

SORANG JE YG BAKAR TU! BUKAN SEMUA ORG KELANTAN! KALO SEMUA YG BAKAR! NGAN POLIS2 FRU2 BOMBA2 RAJA2 n ORG n9 PON HANGUS… 😉 DAH MENANG TU COOL JE LA… KELANTAN KALAH TAKPE LA… 😉

Mu jange nok komen lebih222.Lau setakat komen tutp muka baik xpayah.Xjupo tengah jalan xpo.lau tau jupo mati puok mu.Malas2 puak kelate belajar pandai2,bijok.puok kelate bakar kerusi sebab puok2 mu berehi komen hudoh2 etek.padan dah muko puok mu.aku hajat nak bakar semua kerusi di stadium hari tu.tapi x sempat nak bakar.sebab negeri luar dari pantai timur ni mulut celaka blako,pandai kate mulut jah.tapi ajak bertumbuk takut.bodoh.mak pak xajar bercakap lagu tu ah.

percaya x aku oyak pelajar dan pekerja negeri lain luar dari kelantan malas-malas dan bodoh-bodoh.sebab apo,di setiap universiti di malaysia mejoriti ore kelantan,pekerja2 di setiap jabatan kerajaan dan swasta mejoriti ore kelantan.pelajar terbaik ore kelantan.hok paling kaya asal2 anak kelahiran kelantan.Tapi orang luar dari kelantan ni dengki dengan kelantan sebenarnya.sebab tu suko komen macam2 terhadap kelantan.Bodoh2.hidup kelantan.mak suruh belajar suh jadi cerdik.ni tak belajar jadi bodoh duk jaga pertikaian ore.kelate bukan nak bakar kerusi sgt hari tu,just nak perbodoh2kan puak2 mu hak suko komen macm orang bodoh ketok.Yang paling berani orang kelantan.

kau p kelantan awek2 cun mane nak tunjuk muka kat mu.bodoh… sebab mu sendiri hudoh macam sampah.bodoh banget natang ni.nak cun2 blajar bodoh kentok.tengok pele mu dulu hite ko puteh.

bakpo pelik demo ni? demo kelih sket aku tulis pakai perengge. demo tak pehe itu masaloh demo.

sapo dio make cili dio raso pedah.

sapo sorok muko demo ko kawe? tak dok ayak provokasi situh.

pikir pakai otok buke pakai hati.

hot nya topik ni. semua sama je. kata 1 malaysia. tapi bila bab2 macam ni semua nak kenegerian lebih.

sebab bola sepak jer. hmm.

tapi baguslah, semua pun ada idea. tapi macam semua tak fikir bila komen. kalau rasa komen tu nak buatkan orang sakit hati, i think better start your own blog. aduh la.

come mno gk ore psir mas???
supo tulo jah aq kelih…
2×5 jah nge ore lain…
ore kg lain blana agy hop putih…
ore psir mas koya sjo..
xrok putih tp koya..
jte mno hop nk??? ore psir mas supo jah nge ore lain…
hop uduh pom blana kokna eh psir mas…

Assalamualaikum, izinkan saya memberi pendapat.

Kita semua berasal dari rumpun yang sama. tidak ada bezanya di antara kita. Kelantan ke, n9 ke..semua sama jer. Saya ingin luahkan sedikit rasa kesal saya terhadap segilintir saudara-saudara kita yang tidak mampu berfikir secara rasional dan memberi komen yang tidak bermoral terhadap rakyat negeri kelantan.

Saya telah membuka laman Facebook dan saya dapati ramai yang membenci kelantan. Rata2 nya berusia lebih dari 20 tahun,30 tahun..
Saya hairan, bagaimana mereka ini mampu mengeluarkan kata2 kesat terhadap kami.
Pemikiran yang tidak matang.
sedangkan saya yang berusia 18 tahun pun masih mampu memikirkan adakah perkataan itu rasional untuk dikeluarkan.

Tak ada gunanya kita bergaduh sesama sendiri, kita adalah saudara. Saudara islam..
Kalau macam ni la sikap orang2 kita, tak mustahil lah negara kita akan jatuh..

Nabi Muhammad (SAW) selalu mengingatkan kepada kita tentang perpaduan.
Sekarang apa yang kita lakukan telah menyakiti Baginda.

Kepada abang2, kakak2 yang masih lagi nak bertengkar, mengutuk,..ingatlah, itu semua bakal menjatuhkan diri anda sendiri.

Matangkan pemikiran anda semua.
Maafkan saya sekiranya ada terkasar bahasa.
Salam dari saya..Wassalam

kalau korang nak tau org kelantan ni sebanrnya pengecut..mat kelantan kalau ramai2 je berani, kalaa sorang2 buah pelir pun kecut..wei org kelantan, ape kate korang potong je btg pelir ko tu bg anjing mkn..

. . . . . . . . . ./¯/) DEATH
. . . . . . . . . /¯ ./
. . . . . . . . /. . /
. . . . . /¯`/’. .’/¯¯`. TO
. . . . ./’/. /. . /. . /. /¯\
. . . . (’(. . . . . .¯/’. .’)
. . . . .\. . . . . . . . .’. ./
. . . . ..’\’. . . . . . . . ./ KELANTANESE!!!

do you actually need to write long comments?
i appreciate your thoughts/comments but,
everyone has their own opinion
^^

DONT YOU EVER HEAR ABOUT HOOLIGANS…….
GO CHECK THE EUROPE CLUB HOOLIGANS…..FOOL AND LOSER

hoi asl nak kutox kelantan jer? ko ANTI KELANTAN wajid dibuang negara .. kita kan 1 malaysia pe gado2 nie..
ohh fuck2 ko igt aku takut!
hey peliz larhhh!
negeri sembilan tu cam taik tau !
dalam berita tak bagi thu pulak penyokong kelatan dibelasah teruk korang yg jahat jgn nk kutok2 kelantan ! bAJET BAGOS woii x yah nak gaduh2. org macam korang yg ske gadoh2 nie lah punca nya! G mam la .. bkn masaalha aku tapi aku!??
TETAP PENYOKONG SETIA KELANTAN !
gomo kelate gmo.,.
* sory kalau terase.. haha fikirlah sendiri nabil hakhakhak blablabla ++sOORRRYYYY++

eleh sume same je…
nta2 korang nh pown same je perangai mcm dorang..jgn kate org..
diri sendiri pown ade kelemahan nye..cume x nmpak je…

alamak aaaiiiii semalam N.sembilan lwn KELANTAN…kelantan menanag eeee germ gilerr aaahhhh rase rase nk tunbuk jeeee gi mati aaahhhh kelantan…. kalau ade lg N.sembilan LWn ngan KELANTAN aq nk sokong N.sembilan…da lh kelantan pengotor ……sakai sakai eeeee…bdoh gilerrr…kalau aq lh ade kt studium tu aq tumbuk dia ckup ckup…eee grm grm….sakai kelantan…………………………………

AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..

alamak aaaiiiii semalam N.sembilan lwn KELANTAN…kelantan menanag eeee germ gilerr aaahhhh rase rase nk tunbuk jeeee gi mati aaahhhh kelantan…. kalau ade lg N.sembilan LWn ngan KELANTAN aq nk sokong N.sembilan…da lh kelantan pengotor ……sakai sakai eeeee…bdoh gilerrr…kalau aq lh ade kt studium tu aq tumbuk dia ckup ckup…eee grm grm….sakai kelantan…………………………………
AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *