Categories
Serious Matters

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?

I know there was gonna be football, Piala Malaysia Final but I didn’t bother. Not because I’m ignorant or prefer European leagues over local flavor, but because football is a game to play, not watch (unless you are not talented enough, that, I can comprehend). Seriously, I don’t really like watching football.

Having said that, I do follow people from Twitter about the game’s progression. It was mainly a live commentary from Abdus.

Although I do favor Kelantan over Negeri Sembilan, there are things that disgust me. Kelantan fans were throwing fireworks (edited: so was Negeri Sembilan)!

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)? 1

Kelantan fans also decided to take the BBQ party indoors. Darn. (from Blowie)

Soon after match was over, they took the finals onto the streets. Again people, it’s JUST football. (By they, I mean both teams).

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)? 2

Even before the match, Kelantan fans were aggressive.  They broke the Gate at Bukit Jalil. (from Yusni Arifin)

I know, they spent hours driving/flying down to KL, get stuck in traffic jams and queued for hours to get a piece of action. In the end, their team failed to shine. I would burn in anger too. But this is no way to face defeat! Take it like a man. Train a little harder and come back next year.

* * * Edited * * *


What happens if they burn down the stadium? Thousands will die. Not to mention those flare thrown,.. Kalau terbakar orang mcm mane?


This isn’t the first time it happened. They even lid fireworks at their own stadium! Ini kerja gile!

To all Kelantan’s aggressive fans, LOSER SIAL.

ps: I personally think these people were never involved in any competitive sports. If they were, they’d be just like the rest of us. Go home and sulk till you fall asleep.

pss: All goals were awesome (except for penalty of course)

By NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

125 replies on “Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?”

“I personally think these people were never involved in any competitive sports. If they were, they’d be just like the rest of us. Go home and sulk till you fall asleep.”

seconded this note. aduhai, rakyat malaysia oh rakyat malaysia 🙁

note:
seronok juga jadi live commentator td. haha. kalau ade kat stadium lagi syok kut. 😛

seriously this happened? no wonder my kelantanese friend was in a bad mood today! bless him..

personally, i think this is just a simple case of over-obsession . same thing happens when it comes to politics kan? negative komen sket dkt a political figure, pengikut terus bergaduh.

c’mon, we are not kids anymore..its rocket science knowledge; the harder you push yourself towards something, the harder you fall. hence, the reason why it’d be best if we embrace our everyday life dengan seadanya.

geez, panjang nye komen i. I really think i should be a pyschiatrist, what do you reckon? hehs perasan =P

p/s : there was a rugby match between Wales and New Zealand today as well at Millenium Stadium. And Wales lost and I bet the situation even worse here. I mean the anger and wrath, dont think there was any BBQ. tak gune kot, sini hujan je siang malam lol

ikut macam-macam nak sembur tapi, ingat allah, ingat allah!

fitrah manusia susah nak jangka, tidak boleh salahkan sesiapa sebab mereka juga ciptaan allah.

yang membezakan adalah kebijaksanaan mereka yang mana boleh berfikir waras atau tidak.

subhanallah.

Just take this. Kelantanese nor orang Negri are hooligans. Just because Kelantan did not snatch the trophy, doesn’t mean they are entitled to be hooligans. But, I think, kalau orang Negri tu tak dapat the trophy pun, diorang pun would turn hooligans kan?

The point I am stressing over here, doesn’t matter you are Kelantanese ke, Perakian ke, Negri people ke, we do possess that rebellious trait. So eat it.

Lagipun, diorang semangat dah after 4 decades, everything went to the drain.

If there’s anyone they wanted to hentak, they should hentak the players. Bukan pecahkan kereta orang, and rosakkan harta benda public. 🙂

70% of the penyokong adalah Kelantanese, that must sent some chill down negri’s people spines, no? haha

haks haks haks. dh agak dh! org kelantan mmg emosss! =p

byk org kata awek kelantan comei dan cun. hehe. mmg comei n cun versi kelantan.. muka ore kelate tu samaaa jekkk. tgk jek taw. ala, muka org kelantan.hee. tp mmg manis dan lemah gemalai kotzzz .tu lelaki suko tu. hiks 😉

mmg cun but mostly pemalas+pengotor.
stakat nie da dapt 3org rumate klantan yg xreti nk kemas.
bengang giler.

gewe klate buke semua comei2. area pasir mas jah yg comei2 muke mcm omputeh, korean, japan. yg area lain semua muke xbleh blah dan biasa2 sahaja. aku slalu usha bdk2 skolah menengah. ohh. jatuh hati siot. serious xnampak mcm bdk skolah menengah. hehe..

-kajian khas oleh aku ore kelantan.

Well, I can say Kelantanese was all *&56#2 okkeyh. Benci!!! Cun sangat ke awek kelantan? Memang lah cun tapi ade setengah yang ‘kureng’pun macam bajet hot jek.. Jeles nye yg amat. Eyh, dah lari topik niey. Okkey2, diorang memang selalu macam tu okkay. Kalau dah kalah tu kalah je lah. Perlu ke, nak tunjuk hebat rosakkan harta menda, bakar stadium semua. Adeyh.. terlampau obses sangat sampai wat sume tu ek. Nampak sangat otak singkat. Aku maksud kan kat sini bukan lah semua k. Tapi ak respect 1 jek orang Kelantan niey. Banyak antara diorang yang berjaya. I mean kaya lah kan yang migrate tu KL. Kalau tengok jalan balik ke Kelantan tue..bila time musim2 perayaan, berderet je kete besa2. Sume nak balik ke Kelantan lah tue. Aaa yg niey aku respek..yang bab bola niey aku betul2 tak berkenan.. Sekian.. *huh~ agak emosional dowh*

ntah ape2 la komen mcm ni… bodoh ke ape…
apa maksud ‘muka org kelantan’?… emosss ape?…
ramai je kwn2 aku org kelantan kt opis tu… cool je diorg… org negri lain pon ada emoss gak..

hoho..

.jgn sb nila stitik abeh rosak susu sbelanga.
.ak xtahan ngn kwn negri len duk kutuk2 org klantam.
.trase la sb ak pghuni ngeri tu.
.tp bkn ak yg bt kecoh smlm wokis.
.ak xtgk pom bola smlm,bz stdy tuk exam.
.yg xthn nyew,smlm tetibe ak dpt msg dr sorang hmba ALLAH.
ayat nyew berbunyi:

‘benci klate!ore dio jaat.xsey saing ngn org klate.jaat.

.pe kes ckp gitu?ade ak bt slh ko mu kew?.
.pelik ahhhhhh~

I watched kedah v selangor last year. Myself a kedah fan.

Well, I actually wanted to watch N9 play Kelantan. But after considering it was KELANTAN, I decided not to go. Don’t want my car to be toasted…

TG Nik Aziz dah pesan, jangan bawa mercun, hangpa degil. Padan muka kalah..

Well, it was a good game actually. I am not happy that adha took the penalty. It should have been given to Hairudin or Shahruain, the scorer.

Well, I think FAM will hit hard on Kelantan FA this time.

Yup, I concur. Ramai sangat kelantanese berjaya. Kalau kat KB time raya, penuh kereta mewah mewah. Ini fakta.

I personally like them. My best friend adalah Kelantanese. She’s beyond OK.

So do not generalize orang Kelantan tu kotor, ganas itu lah ini lah. Semua orang sama je. Depends on the way how you were brought up. Itu je.

wow, the amount of idiocy being spewed in the comments section are just incredible.

close to 70k supporters, and u expect everyone would behave? have you ever been to a match where the supporters are passionate? things get a little wild, but bear in mind that only a small majority fucked up. i dont vouch for what they did but wtf would the brunt of it goes to the general kelantan public?

you had some slobs who happen to be from kelantan, boo hoo. now you’re a narrow minded nazi? give me a break dickwad.

kelantanese girls pretty or not, i’d say it’s pretty much the same average as everywhere else. again what’s with the generalisation?

i was there in the stands. for every mercun being thrown about, there’s 20-30 people around him who would tell him to quit it. for every hooligan who was there, there’s thousands more who took it like a man (and a woman) and went home satisfied that even though the team played very badly, we did our part. so if you weren’t there, jangan cakap banyak beb.

blame it on the HOOLIGANS, not on everyone else.

salam….
mula eden nk kobakan ni ha…. den pogi tengok negori9 vs klnt…. sobab den org negori9… kelantan menang sorak , mercun dan sikap die je…. wlpn negori9 sikit je yg dtg tapi menang jugak…. den bkn nk riak @ suka sgt… dan nk mengutuk tapi x best tgk aksi bakar2 2….
sebad DYM negori9 dtg tgk… klu lh rajo dio dtg tgk bola mlm tadi ape perassan raja diorang kn?
den ramai kwn bdk kelantan dan den bekawan baik dgn diorang…. den kesian tgk membe den dtg dr jauh2 tgk org klntn die buat kecoh… malu diorang dgn den… org klntn baik sebenarnya tapi ade segelintir yg terlalu fanatik dan taksub dgn bola… adak main permainan ade yg kalah dn ade yg menang kn? so cuba lh thn hadapan k buat org klntn…. satu je nk komen tentang gol keper klnta… dh tua sgt… tukar lh yg baru kn? btl ckp korang aweks klntn come…. sekian terima kasih….

My best buds are mostly Kelantanese. Nak kate kotor, well, we all are alike. Semak tu biase lah.

Ramai org Kelantan berjaya? That I can concur, but negeri lain pon ramai jugak berjaye.

.Keyboard xrosak pon.
.saje ak nk tulis pendek2.hakhakzz!!.

tp yg penting ak xbsalah dlm hal bola tu.
nape smpai aku terpalit ngn pbuatan org len yg bt?
huhu.
(ak xtgk pon bola smalam tp kn kutuk…sabor jelh ngn prngai manusia.hoho.)

tp xpelah..
bak kata ko pribahasa tu mmg xleh nk ubah kn..

redha jelh..
surah An NUr.ayat 24: .pada hari (kiamat) lidah,tangan dan kaki mereka menjadi saksi keatas mereka terhadap apa2 yg dikerjakan oleh mereka dahulu.

dose pahala msg2 tggung.
well,nice blog.
ak duk men2 tkan je td..
jmpe blog ni so ak singgah jp..hak3..
nite
salam.

Wasalam.

Aku salahkan orang peminat yg GILE je. Orang Kelantan lain sume ok-ok. Kawan baik aku pon ramai dari Kelantan.

Kalau ko tak suke dgn komen2 org kt atas, ko reply je. Kalau dorg buh email betul, nanti sampai la kt dorg.

ps: Seronok eh type macam SMS? Aku nak try la nanti 😀

wei, aku tgk kedah v selangor last year, takde pulak nak bakar2 kerusi. Tak kira la sape, sekarang ni, sorang berak, taik kena semua. lepas ni, silap2, kena ban pulak team kelantan..

But one thing la, we are not generalising. we are pointing at those hooligans… Actually, knowing about the hooligans, that really made me stay at home..

Go go hooligans..

takpe klate, kalah skali bkn kalah utk selamanya…
msok final pn ok dah…
next2 year kite cube lg…

………GOMO KLATE GOMO……………….

Ni bukan nak kutuk sesapa, tapi as a muslim, kite patut jadi teladan, cuba tengok dalam stadium berapa kerat je non-muslim… kelantan synonim dgn pas, so bila org kelantan buat cam tu macam mencalarkan imej tuk guru, kita mmg tau tok guru tak de kene mengena, tapi macam org non-muslim apa 1st impression die org? ada org kata kelantan, n9 sama je.. mungkin, tapi so far, yg nampak sebelum nie hanya fan kelantan je buat problem, selama aku follow malaysia’s football dari kecik sampai besar, kalau gaduh besar mesti kelantan fan. kalau ko rang tengok final malam tu pun, pesal belah kelantan je ada kerusi kene bakar?? anyway, semua dah besar, sepatut rasional skit… lebih2 lagi kite org islam….

hahah.. org kelate mmg cam tu.. n9 kalah dulu pun tak de plak nak bakar2 rilek je balik.. ingat lagi dulu kayuh basikal dari seremban ke s.alam.. tak de plak nak bakar basikal hahahah

Orang yang tahu main bola atau bersukan dia akan faham semangat kesukanan, tapi kalau kaki bangku lebih baik bangku dari sikaki bangku. Apa nak pening2 dan hangin2 kau kalah. Mmg sakit tp esok pagi semua dah hilang.

ps:Aku kalau Selangor kalah siap berbakul kena maki dan perli dek kawan2 tp aku boleh terima sbb ia hanya bola sepak bukan benda hidup atau mati.

awek satu mesia nie same je. dah serumpun. cuma yg membezakan adalah kacukan. kat pasir mas mmg rmi kacuk. itu pasti. kacuk arab + cine + siam + asia selatan adalah sgt biase.

gua xkesah sgt yg chun nie. yg penting genius. penting utk generasi masa depan! daa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *