Categories
Serious Matters

Harga Minyak Malaysia Naik

CONFIRMED
RM 2.70 PER LITER

In today’s News, Datuk Shahrir Abdul Samad announced that the government will increase the price of fuel by August. He also said that they will restructure the subsidy. (Babi penipu!)

KUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi on Wednesday announced price hikes for petrol, diesel and electricity. He said the new price for petrol is RM2.70 a litre, effective midnight tonight. The price goes up by 78sen from the current RM1.92, a hike of 40%. Abdullah also announced that the price of diesel would be increased by RM1 from RM1.58 to RM2.58. He also said that Tenaga Nasional Bhd would be raising electricity rates by 18% for homes and 26% for business users. (the Star)


I wrote before on our petrol price being expensive. So I’m going to perform a realistic calculation for a typical household.

4 Kids, School and Bus fare – RM 2 (allowance) x 4 x 20 days = RM160 + RM80
Groceries and Toiletries – RM 1,000 per month
House loan (semi detached house) – RM 1,200
Car Installment (Proton Saga would do) – RM 400
Utility bills (electric & water) – RM 200
Internet Bill – RM 60
Astro (every family needs one) – RM 80
Others (as back up money) – RM 300

It totals to RM 3,480 a month, that is excluding petrol. I’m assuming that the price would rise by 10%, our fuel price will then be RM2.11 (RM1.92 presently). It’s a BLOODY RM2.70 by 5th of JUNE. It’s time to tighten our belts and embrace the stupidity of our Prime Minister.

So you see, it’s tough on the rakyat to survive in this century.

Small & medium Businesses are doomed to fail. Especially those rely heavily on logistics and machinery.

With the world’s fuel price increase, I’m sure Petronas or Sime Darby could channel some of it’s profit to fund alternatives to fuel (hydrogen, hybrid, bio-fuel).

ps: Those who voted for BN, this is exactly what you’re yearning for, a PRICE HIKE! Good luck in your future undertaking and raising that unborn child of yours.

pss: PAK LAH IS AN ASS! Inilah dia, kerja last minute!

By NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

161 replies on “Harga Minyak Malaysia Naik”

haaa..ni..paklah pundek tuh tak turun tengok mcm mane orang kampung susah…yang duduk kat pedalaman semata-mata nk dptkan petrol tu aper cerita…klu bandar dan setesen minyak terdekat tu 2-3 kilometer tak der masalah..klu 15 kilometer..tak ke minyak tuh kering kat jln…pundek..paklah pundek…

aper yang dia nk cerita ssgt pasal subsidi? pundek..nk blaja kena bayar..sakit kena bayar..guna jalan kena bayar..tol pun kena bayar…memang pundek…pau la orang2 kaya..pau la duit allowance yb2 yang ade..ko paklah..bukan kerja sangat pon..bukan pk rakyat sgt pun..potong la gaji ko tu paklah..jimat skit..takyah aku bayar cukai..ko jugak yang makan..ko tu pun paklah pundek..bukan bayar minyak+tol+cukai jalan pun..apepun yang paklah guna dan hidup sekarang hasil duit rakyat..

aper yang dia sebuk bandingkan sgt dgn harga minyak jiran2 kita..pau la orang singapore + siam tuh kaw2… dah la masuk negara aku.. kerek plak.. macam pundek.. paklah pundek!!

paklah pundek tu turun la..turun tengok la kampung2 ceruk kat pelusuk2 negeri kalau berani..klu berani dgn nyamuk..taik lembu..yang kotor macam politik paklah pundek dan kroni2 nye..

haaa ni pasal minyak lagi…..klu aku boleh jumpa paklah ni..aku nak sangat bawak paklah yang pundek tuh g satu kampung kat terengganu, dungun..takyah nak naik kapal terbang g sabah serawak yang da tentu dalam sgt tempatnye..dungun je..tgk cane kampung kat sini..(klu naik kapal terbang, duit rakyat gak dia guna) tgk ckit susah orang kampung tu!!! ko tak rase la paklah susah orang kmpg..ko lahir pon da senang..senang smpi anak cucu cicit…

hah..pasal islam hadari…aku da ckp da..sengal paklah ni…sebok2 berdakwah..tp..bini sendri tak pakai tudung..dah la tu..bukan bini je..anak cucu pun sama jer…bodoh..nk berdakwah tu..tgk la diri sendiri dulu…

ha ni lagi…dulu bini sakit…sedih…takleh keje..terbang nak g berubat..pastu bini mati…takleh keje gak…ha ni..da kawen…hati sudah senang..tp…pundek..takleh keje gak..pilihanraya pun kalah 5 negeri…nmpk sgt takder ciri2 kepimpinan…negeri sendri pun tergadai…pundek paklah ni..tido jer…

argh,,,banyak sangat laa…smpi benci la aku tgk muka paklah ni..sapela yang undi menatang ni…memang bodoh…

aku ingat la…satu hari nnt..malaysia ku yang kucintai ni negerinya penuh dgn jenayah (kes duit takde, gaji tak cukup,byr minyak mahal).. rakyat merempat…duit banyak..tapi takde nilai..

huh..tak leh senang la dibuatnya…tggu anwar la kot…

bengang sial aku dgn paklah..aku sure bn dan umno akan kalah 4 d next election..ko tggu la paklah..mati la ko dek serangan jantung…bukan aku tak sayang umno..bukan aku tak kenang umno cari merdeka..tp tp tp..itu dulu..skang pucuk pimpinan umno pun tak betul…jgn nk salahkan rakyat plak nnt!! dah la tu…pucuk berasal dari akar..akar pun busuk..cane nk ader pucuk yang cantik…huh..busuk la pemimpin umno ni…tak sedar dek kerana kekalahan besar smpi negeri paklah dpt kat dap…rakyat skang bukan bodoh dan dungu mcm paklah tua yang bodoh tu… benci sial dgn paklah..takde sekelumit dan sedikit pun rasa kagum dengan paklah.. nk hina dan keji lagi ade..satu huruf je yg patut diberikan kepada paklah adalah BODOH!!

klu la ade rakyat yang ekstrem mcm kat luar negara tu kan best…bakar+bom stesen minyak ke..loji minyak kat kerteh tu ke..bom janakuasa letrik ke…baru la ko rase pemimpin2 yang budiman…betapa rakyat nk tunjuk kemarahan dan protes…nk smpikan dah tentu tak dapat dengar dan kesampaian…jikalau berkumpul disimbah air pedih…

aku kesal gile dgn paklah ni..huh..malaysiaku…peritnya

gaji rm1200…

-kereta rm 300pm..
-umah rm 300pm.. (ni kos rendah punyer *tu pun tontong dengan bini)
-barangan umah rm300pm.. keperluan umah tak termasuk anak2 (*klu mandul lain cerita)
-anak2? rm300pm…
-minyak? takde budget…nape beli keta? klu tak beli paklah nk tumpangkan ke klu nmpk kite kat tepi jln? bilemana hujan? bilemane sakit? hm? hm?

mcm tak payah bekeluarga jer..patut ramai jd pondan dan gay..( kes tamau anak la tu)

student tak yah pakai keta..belajar2 la jadi susah…dari susah baru dpt jadi senang…

yah…cantik..negara kita akan menjadi jelmaan myanmar…indon…bangla…pastu..kita cari makan kat luar la mcm pelarian dan pendatang tanpa izin@pati…jadik la mcm indon2 skang…ha ha ha…sedih aku pedih

dia kan kawan dgn jin(bini dia* aku tatau eja)mcm2 keistemawaan dpt.. (no need tongkat ali)

keluhan hati…lalu…menyatakan kemarahan dan kebingungan…pedih sangat ni..aku juga pk kan orang yang lebih susah dari aku…

Pak Lah skrang mesti tgh memantat bini die sambil mengeluarkan kate2 “Syg,kite kaye syg…”. Die x tau ke ramai org nk bunuh die pagi nnti. Pulimak la tue kutuk tue.

kalau ade mende mudah, buat ape nak susah susah?

in IT, we call this reinventing the wheels. e.g. Dah orang design wordpress for free, nak plak buat blog script sendiri, nyusahkan diri je.

he he he…keadaan sekarang boleh memaksa..para LAKIBINI terperap dan menghabiskan masa di rumah selama 24 jam sehari di waktu cuti…

syabas…malaysia kini akan mengalami PENINGkatan POPULASI yang mendadak…

tahniah pak Lah..ko memang hebat!!

oooi macm mana nak kawin ni semua brng naik beras ni macam buat kenduri makan bihun j ela

Can a family man with Salary RM3,000 survive in Malaysia

Let’s do some simple calculations here.

In Malaysia, the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn’t).

I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let’s take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let’s start rolling with a family which has
Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ….

Calculation starts…

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater … ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons…?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 … can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam): RM300
(go to work, bring son to school,
only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don’t think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30
(enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so…
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc…

Let’s use a calculator to total up… WALAO EH! Shit! RM3,610 already…

EPF belum potong, income tax lagi……..oledi RM3,610 ….

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don’t eat? Don’t work? Don’t send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don’t earn RM3,000/month!!!

What is this? Inilah Malaysia Boleh… Sorry … it should be Malaysians Boleh , because we’re still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!

alooooo… saya setuju dengan kenaikan harga minyak..haha. malah saya mahu harga minyak melambung, biar semua orang guna tulang empat kerat… so what do u say?? barulah suma org belajar berjimat cermat.. ye tak.

😈 :vangry: 😈 :vangry: oooii…. u tau, PM n Tn Sharir diorang sinang sakap itu halaga minyak naik pasal gaji diaolang manyak. bayal latut-latut tala lasa punya. bagut dia olang sulu tulun. kami olang tanam sayul makan kangkung apa macam?

mungkin itu olang cakap ada banal punya PM agen bijak tipu itu lakyat.

kalu itu minyak naik 70% kanapa gaji tala naik? banal-banal PM bikin susah sama olang kampung.

Tolong sampaikan salam kepada PM. Beritahu dia kalau mahu melihat rakyat beri sokongan, kepada kepimpinan suruh dia turun cepat dari tahkta PM tu. Dia dah menggelabah dengan kenaikan hg minyak. tak nampakpun ketegasannya. memang dia gagah, tetapi KEPIMPINANNYA LEMBIK, MUNGKIN PELIK TAPI BENAR- MENANTUNYA JADI PENENTU HALA TUJU. seperti yang didakwa oleh sesiapa yang benci dengannya.

pak lah naik harga minyak nak ………………
bg kat yb 15k sbln nak isi minyak helikopter buat rondaan
kt sabah sarawak
takut yb sana lompat parti
rakyat kena jln kaki………….

sure naik punya belanja kawin
beras>>>>
cili>>>>>>
Bunga telur>>>>
tranporttation>>>>>
semua naik apa yag turun????????????????

Saya sebagai seorang rakyat malaysia yang rasional amat memahami sebab kanaikan harga minyak.
Tetapi yang buat saya kurang senang ialah sikap kerajaan yang seolah olah cuba memperbodohkan rakyat.Kerajaan harus sedar yang orang Malaysia bukan macam dulu lagi. Dulu bolehlah gunakan pihak media yang tiada pendirian dan hanya seperti lembu dicucuk hidung. Tapi sekarang segala informasi berada dihujung jari kita.
Dalam alam cyber begini, kerajaan harus faham yang mengawalpihak media hanya akan membuatkan rakyat ketawa dan marah. Sikap putar belit kerajaan jelas dilihat bila kita bandingkan maklumat dalam internet yang lebih jelas dan siap dengan gambar. So,kerajaan tak boleh lagi lari kemana mana.
Berkaitan duit RM2B yang dapat dijimatkan dengan memotong alaun karaia dan mengawal kunjungan keluar negara, saya tak rasa rakyat akan diam dengan keterangan itu kerana bagi saya, kalau RM2B dapat dijimatkan maknanya berapa kah jumlah sebenar wang yang dihabiskan untuk benda benda yang kurang penting kalau dibandingkan dengan kejatuhan taraf hidup yang bakal berlaku. Yang miskin akan jadi lebih miskin dan yang sederhana pun akan jadi miskin. Yang kaya terutamanya ahli perniagaan terus meletakkan beban kanaikan harga minyak keatas penguna.Hari ini kata tak boleh naik tambang bas besoknye juga sharikat bas naikkan tambang, hari ini kata bekalan beras mencukupi, besoknya semua peniaga sembunyikan beras.Insiden begini hanya membuktikan yang kerajaan kita ni lembik dan mudah dipermainkan.
Macamana rakyat tak jemu!!!!!!!!

da akhir zaman da ni..begitula…tak gitu en NH..sume naik..takde yang turun dah..umur kite..umur dunia..umur paklah.. :down:

itu shahrir aaah..aiya..cakap itu banyak kasar campur bangsat la…lagi mau sindil menyindil en yb salahudin ayob..”kalau en yb salahudin jadi menteri kewangan”

itu belakang nnt ahh..lakyat jelata mesti manyak meluat ah..en gulot..manyak malah..manyak naik minyak ahh…huahua..minyak naik..naik minyak..aiyyaaa…

macam kelajaan bn saje yang berkaliber..huh..

kejap arr..wa mau celita ini pasai olang kampung yang susah ahh..wa jumpa ini olang masa wa bikin kirja kat satu kampung di pedalaman sane (pelusuk daerah,hutan)… sewaktu ditanya ahh…ape macam? minyak naik? jap ahh..di jawab hah…sambil mengeluh ahh…

“nk buat macam mane..harga pasaran minyak dunia naik melambung” aiyark… itu saja dia punya jawapan.. itu saja dia tau..banyak kesian ahhh.. (ini olang kampung apa tau? ikut saje kelajaan meh) sian ahh??

adui.. dia naik kapcai saje meh..mau isik minyak kene pegi bandar lebih kulang 12 kilometer..cali sayur..cali ikan..cali balang2..aiyark..sian meh…klu dia dpt 500rm sebulan macammane meh..

ngape pak menteri yg masuk dlm tv konon2 nk sembang@bincang pasal harga minyak tu poyo eh? org lain siap bawak text/note..dia bawak tgn kosong..klu bawak note pon bagai lepas hingus di tingkap..klu jawab pon xkena jawapannyer..nak belagak lebih mentang2 berkuasa!! duit byk..bleh ah nak blagak..

:up:
Konon2 nk terangkn kt tv pasal minyak naik, poyos tul la, yang tukang terangkn tu xrase pun pasal harga minyak naik nie…. poyoss….. Kite tukar kerajaan pada musim yang akan datag….. yosh,yosh,yosh,yosh,yosh…

Petronas pun same, boikot petronas,boikot petronas,boikot petronas,boikot petronas,boikot petronas, Yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,yosh,

bg subsidi konon…mna ckup la oi!!!rm625 sthn?
bulanan keta pn tk ckup lg nk byr ooo!!!buang msa dan duit ja..
duit 2 pn dtg dr rakyat jga…
but aku sokong la dgn dtk yong(SAPP)brani menyuarakn suara hati rakyat kat sabah 2….
tk ptut rakyat dtndas sbegini rupa..
aku tak tkjut pn klau malaysia jd negara yg ke4(mundur)kerana pmimpin…

24/june/2008 brita mogok pnutupan stesen mnyk kat sabah tlah mgemparkn para pguna…
gila punya keja la…aku tersekat kat jeam ooo brot..
smua stesen pnuh sama kjdian time mnyk naik………….
ni la malaysia ska mgmparkn rakyat………..

ok ok kita tukar kerajan yg buat ladang 100 juta tu.. murah sikit..x payah makan ayam .. mahal/.

tu leeeeeeee ko tak skola betul2 klu tak bole jdi pm bole kc free semue hahahaha….. jgn merungut je buka mata panjangkan akal mcmane nk ganti haprak ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *