Categories
Serious Matters

Harga Minyak Malaysia Naik

CONFIRMED
RM 2.70 PER LITER

In today’s News, Datuk Shahrir Abdul Samad announced that the government will increase the price of fuel by August. He also said that they will restructure the subsidy. (Babi penipu!)

KUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi on Wednesday announced price hikes for petrol, diesel and electricity. He said the new price for petrol is RM2.70 a litre, effective midnight tonight. The price goes up by 78sen from the current RM1.92, a hike of 40%. Abdullah also announced that the price of diesel would be increased by RM1 from RM1.58 to RM2.58. He also said that Tenaga Nasional Bhd would be raising electricity rates by 18% for homes and 26% for business users. (the Star)


I wrote before on our petrol price being expensive. So I’m going to perform a realistic calculation for a typical household.

4 Kids, School and Bus fare – RM 2 (allowance) x 4 x 20 days = RM160 + RM80
Groceries and Toiletries – RM 1,000 per month
House loan (semi detached house) – RM 1,200
Car Installment (Proton Saga would do) – RM 400
Utility bills (electric & water) – RM 200
Internet Bill – RM 60
Astro (every family needs one) – RM 80
Others (as back up money) – RM 300

It totals to RM 3,480 a month, that is excluding petrol. I’m assuming that the price would rise by 10%, our fuel price will then be RM2.11 (RM1.92 presently). It’s a BLOODY RM2.70 by 5th of JUNE. It’s time to tighten our belts and embrace the stupidity of our Prime Minister.

So you see, it’s tough on the rakyat to survive in this century.

Small & medium Businesses are doomed to fail. Especially those rely heavily on logistics and machinery.

With the world’s fuel price increase, I’m sure Petronas or Sime Darby could channel some of it’s profit to fund alternatives to fuel (hydrogen, hybrid, bio-fuel).

ps: Those who voted for BN, this is exactly what you’re yearning for, a PRICE HIKE! Good luck in your future undertaking and raising that unborn child of yours.

pss: PAK LAH IS AN ASS! Inilah dia, kerja last minute!

By NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

161 replies on “Harga Minyak Malaysia Naik”

Yang kaya no hal la.. ala berapa cent sgt naik, ciput je tu. Minyak claim company. so no hal nak naik.. lalalalalala (menyanyi² sbb tak kisah)

BTW, Astro (every family needs one), believe it or not rumah saya tiada Astro.

t.a.t.a’s last blog post..Something to share about..

:vangry: abih la…..saving pun tarak dapat lagi kalau dah belanja minyak aku sebulan rm500,naik lepas malam ni memang aku parah..mampuih Malaysia,tarak bole..

Saya kat Bintulu tempat minyak pun kena naik!Adil ke macam tu?Baik aku simpan air je dalam depot tu..kihkihkih..

Gurau je k.. Saya ni partime trader jadi ramalan aku kalau tak silap minyak dunia mungkin dapat mencapai tahap $200 per barrel hujung tahun ni..Kalau nak bukak biz yg banyak guna transport tu,pun baik tak payah..Nak selamat baik berjinak jadi trader,paling tak pun foreign exhange.Belajar sekarang…tak rugi kawan.. ➡

diesel pun naik rm 1….gilo!!!Esok nak jual lori dan kereta.Beli saga baru je lah..C.C kecik 1.3.Bagi modified sikit suruh minyak tak kuat bagi minum..bukan nak bagi enjin power.Adios…..

Apalah Pak Lah ni tak habis2 menyusahkan org. Bukannya nak tlg rakyat. Hai.. Susah kalau tak faham2.
Mula2 ckp nak naik bln ogos. Tup2 esok plak. Nak announce naik minyak pun tak bagi notis awal2. Memang tak effisyen langsung.

kalau belajar foreign exchange takpe. Mungkin ade yg lagi desperate, rompak bank etc? Sapa tahu..

Negara pengeluar minyak no 1. Tapi minyak mahal gilos!

They all scammed!!bullshitters….Anyway please be understand,Fuel price is according to world price.Tapi heran juga kan,negara kita ni juga pengeluar minyak yang dasat:kiss: baik kita pisah je dari negara luar tu..

WOkeh..ade gak terfikir guna tenaga solar,lagi pun banyak benda yag dah guna..motosikal pun dah ada kat Malaysia ni.(Lari macam siput..max60km/j)Harga je mahal.

-Salah satu langkah penjimatan kalau nak jimat>>>Electric saver produk-pasang sampai 4-5 bijik,Fuel saver produk(Biar Enjin padat ngan produk ni-2-3 bijik pun taruk,hos tu biar dikelilingi magnetic macam gelang tangan tu..huahua..

❗ Aku tau ko kayo,ade simpanan tahap jutawan tu la cakap macam tu..kan..?

Kami ni cakap minyak oh minyak.Kalau saya yang jadi PM nanti baik saya naik sampai rm10 seliter.Baru kamu cakap takpe..Pas tu reply kat saya kamu pakai basikal. 😈

hahhahahahah…gilo…baik balik kampung,tanam jagung jual,ade lah hasilnya.satu ekar jadi lah..Jual depan rumah tak guna transport.Kalau mauk ambik sendiri…

Bestkan?Memang best gilooo…esok jugak aku nak jual virago 535 depan rumah tu hihihih..paling kuat mintak minyak.

:mrgreen: mmg mati la ini macam.. hampeh la depa ni.. aku p isi minyak tadi pon took 30 mins to get thru… apa pong.. visit la blog aku kalo nak tengok gambo aku p isi minyakk.. sampai polis kena kawall.. dasat.. tak penah aku nengok senario jem sebegini rupa.. visit le lewat sket.. sbb aku tak upload lagi nih.. ngeee…

WTH!! What is happening??! 😯 I never knew that they’re gonna increase the petrol price. RM2.70 a liter is just too much la. Seriously. What are they thinking? 😥

The same thing is happening in Indonesia as well and as usual, demonstrations are everywhere. Typical. Heh. 😮 But nothing can be done as the Indonesian government had already decided to increase the petrol price. Well, it’s not only about petrol itself. Harga barang semua pun dah naik. Nak makan pun dah mahal. Pegi uni naik van pun mahal. So, I have to walk instead. 😥 RM1000 a month is definitely not enough to survive in Jakarta. 😡 Central Jakarta plak tu. 😥

Nanti Malaysia pun naik la harga2 barang semua kan. 😮

Mira’s last blog post..It’s oveeerrrrr…

Mira, I’m just worried about those with lower income. KESIAN gile2 ➡

Now everyone has to ikat perut kuat.. tanak bg lapar 🙄

RM1k at Jakarta? I burnt that much on my 3 days trip there (no urut-urut or rubbish eh)

perghhhh!!!penat aku Q td :vangry: ….2jam setengah jugak laa…nasib baik dapat gak aku isi minyak yg rm1.92…jgn mare org kat blakang td yekk…aku org last dapat price tue…hehehe 😛 …siap ader yg gaduh lagik td (potong Q punye kes laa brader…) tahniah laa aku ucapkan saper yg pangkah undi ari tue…impian korang dah terkabul..yg merana aku jugak…sekali lagik aku ucap tahniah,,bye2

aku x penah rase ak carut terhdp pm slame ni..tapi harini kesabaran aku dah tahap impak maksima…sial, babi tonyok pnye pak lah…mmg xpkir langsung mslh rakyat..mcm ni ke kate nak restrucutre??? bodoh nak mampos..bagi budak kecik pndai matematik tu buat restructure lagi bagus kot…duit simpan tok projek utk rakyat la kononye…tap kontrak bagi kat kroni hang kan??…bagus2…mmg tolong rakyat tu…tuhan maha agung…nasib baik hati aku tergerak utk x mengundi…

orait korang semua…?tunggu minyak yang di stok malam ni abih,sama-sama lah kita merasai aroma rm2.7petrol,rm2.58diesel.UNDILAH BN,MENJAMIN KESELAMATAN DAN KESEJAHTERAAN RAKYAT….
iye…….. MeNJaMiN KeSeNgSaRaaN RaKYaT!!!

ooiii En.Sharir Samad apa kata aku bagi ko subsida rm600 lebih kat ko and ko bagi aku harga minyak lama..ko pun apa kisah duit minyak rakyat yang bayar…

cipet la..baca2 kat ternet bukan nye nk ckp sebab ape naik..
2 jam lebey siot aku terperangkap dlm jem nk isi minyak pnyer pasal td..pui…
ckp bende tu ari nie kata esok naik harga(kan da jem jalan..wakaka)..org ckp la awal2 sket…chait..

rm0.78 melampau gler naik..haha..perh.. 😯

dulu naik turun harga roadtax now bagi subsidi…BAGUIH…ajar rakyat makan RASUAH….HIDUP BARISAN…HIDUP BARISAN..hip..hip..horeyyyyyy

RM625 tu duit kite gak. Dah la bagi time nak renew roadtax + insurance. Last2 tak rase pon duit tu.

Barang lain naik harge lagi.. aduh, mesti ramai gile bengang.

COMMODITY FUTURES
VALUE CHANGE % CHANGE
Oil 122.54 -1.77 -1.42
Gold 883.80 -1.70 -0.19
Natural Gas 12.40 0.18 1.46

Still slowdown movement but we will see it jump by next week dun know how much..?Malaysia have to cover the inflation impact too..If price not hike,our export import will can’t cover any loss.All must keep in balance.

Itu lah orang cakap dulu jgn main dgn api,PM kita ni degil,tengok US down awal thn ni kira nak main duit RM dalam Forex-Target is rm3.00-us$1.00.Sapa yang susah sekarang?

untuk save RM30, aku kene stress beratur.. aku rase tak berbaloi. Aku duk rumah je, tgk orang Q mcm gile.

kalau gol pertengahan mcm aku pon dah rase bahangnye, ape tah lagi gol miskin.

Pelbagai masalah akan timbul selepas ini.Rumah tangga memang porak peranda isu kurang itu dan ini bagi kelas pertengahan.

Kadar RoadTax diturunkan..Apasal tak bagi tutup sekali.Omputih mane ade benda macam ni..Minyak mahal punya angkarra.

Bagi yang bekerja tulang 4 kerat tu memang mampuih ..Tak terfikir ke mensia baPAKmenheLAH?

aku pun tak pernah kutuk paklah sebelum ni…aku ingat kenapa Mahathir bengang ngan paklah, sekarang baru aku tahu…patut bagi rakyat senang,ni dak..tak boleh jadi PM turunlah woit! bagi org yg boleh!!!Tunggulah..paling lama pung 4 tahun lagi…nyesal aku undi BN!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *