Categories
Personal & Geeky

Dendam Kesumat Darjah Satu

I was doing some light shopping at a hypermarket nearby and saw my standard 1 teacher. I knew it in my heart, I must go and talk to her.

“Cikgu!”, gently I called upon her. “Ye saye?”, she replied.

“1989-1990, Taman Nirwana, Kelas 1A. Dulu cikgu mengajar kelas saya”, me making sure she was the right person. She nodded,”awak siapa?”, asking me back, being a typical citizen. Afterall, it’s not easy to strike a conversation with stranger these days.

“Cikgu dulu baling pensil warna 24 batang yang berharga RM9.80 ke dinding. Kemudian suruh saya pungut. Lalu mengheret saya ke depan kelas sambil menarik telinga saya. Cikgu lepas tu suruh saya berdiri depan papan hitam sampai habis kelas.” I smirked, full of sarcasm, pun very much intended.

She looked at me in disbelief. “Huh?” she said and paused. “Kenapa?” she asked.

At this point, anger has consumed me. I could feel the fire eating away my common sense. Back then, the only thing I treasured most in my early schooling was my colored pencil, not because it was expensive, but because I liked drawing that much. I used to draw and color when ever I feel like doing it.

“Kenape kenape pulak? Saya nak tanya, kenapa cikgu baling pensil warna saya ke dinding?” I asked her.

She looked up, obviously I am much taller than her. “Bende dah lama, manalah saya ingat.”

That wasn’t the answer I wanted to hear. The air was tensed, this is what I have stored for a very long time. I must unleash this evil thought of mine once and for all. Afterall, she broke all the colored pencil’s lead. It time to make her accountable for all her sins.

“Cikgu, masa saya darjah 1, saya sudah habis belajar sampai darjah 3 di rumah. Ibubapa saya pon pernah cakap dekat cikgu masa ambil buku rekod pelajar. Jadi sama ada saya tumpukan perhatian di dalam kelas atau tidak, itu bukan masalah saya. Itu masalah budak lain. Saya cuma ingat saya sedang asyik melukis kapal perang, cikgu tetibe maki hamun marah saya.” I expressed my anger.

“Habis tu, awak nak saya buat apa? Mintak maaf?”, she was being defensive about the things she did 20 years ago.

“Kurang ajar.” softly those words uttered from my mouth. “Kalau saya baling cikgu dekat rak sos ni pon tade gune.”

She looked like she was ready to make a run for it.

“Lain kali ingat. Tak semua murid akan hormat dekat awak sebab awak tu cikgu.” I left her speechless. Deep down, I was glad. Not only did I managed to unleash my anger, I’ve also ‘morally’ threatened her. Boy, that felt good!

To all teachers: Students may appear like litters of kitten, but some, are lion’s cub. So beware of whom you’re looking after.

Discussion: Whilst it was my mistake for not paying attention as it was TOO BORING, the teacher has no rights to destroy a personal property and make them do useless things. I admit, I am very vengeful when it comes to being oppressed. Now it’s time to find that crippled Discipline teacher who forced me to admit I stole from the canteen!

ps: The teacher looked very scared. Who wouldn’t? Glad I made her feel that way. Padan muka!

pss: I remembered every detail not because I have a very good memory, but because I was really mad at her for destroying my colored pencil.

psss: Yes, I am evil. But not a sadist.

By NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

88 replies on “Dendam Kesumat Darjah Satu”

oh, you were planning this comeback since std 1?

the worst i’d go ; go around and tell my frens ,yg teacher i amek viagra ( he’s my dad’s patient).

the only thing was; i was only IMAGINING this sorg2 je bile marah dkt die. tak brani nak buat betul2..nanti ade jugak kene ketuk pale dgn ayah i ;p

HAHAHAHHAHA. Viagra! Kalau ayah you tukang urut mesti cakap, cikgu tu pergi urut lelaki dekat ayah you 😛

Cik Aween, saya bukan jenis mengate blakang². Kalau ade masalah, terus confront. Mase darjah 2, I moved to a different school. But I still remembered her name and the mole on her nose.

hmm.. aku tak suka cikgu darjah 6 aku sebab denda aku kerana dapat B utk maths. Padahal ada ‘anak murid kesayangan’ cikgu tu dapat markah rendah daripada aku, tak kena denda pun.

menyampah.

Hehe.
Sabar, sabar, sabar.
Tak patut ar, mcm mana pun, dia tetap cikgu kamu.
Lagipun, dia lebih tua dari kamu. Lagi satu, mungkin kite patut menghormati org yg sedang berbicara pada kita, walaupun bosan mcm mana pun.
oke, jaga akhlak hiasi peribadi. orait! 😉

Yg mude hormat yg tue. Yg tue PATUT SAYANG yg mude. Hidup ni kene ade sistem barter. Mane bole menerime je kalau tak memberi betul tak?

Lagi satu, guru adalah pekerjaan professional, bergaji lagi tu. Jadi same seperti pekerjaan lain, guru seharusnya lebih professional menangani masalah pelajar. Menghukum tanpa kesalahan adalah tidak berpatutan sama sekali.

Guru itu pada satu ketika dulu bertindak mengikut emosi. Sebagai cabang sistem barter, wajar untuk saya pula bertindak mengikut emosi. Cikgu itu merosakkan barang saya, tapi saya hanya sekadar cakap kasar sahaja. Tak kira lagi die tarik telinge, berdiri depan kelas? Mak saya pon cikgu jugak, tapi tade la menghukum budak tak bersalah.

anyway, ‘anak murid kesayangan’ dia tu, aku dengar PMR pun teruk.

ada lagi sorang anak murid kesayangan dia, masa akhir tahun darjah 6 tu kena tangkap dengan cikgu disiplin sbb mencuri.

Hmmm..

woho..agak kasar di situ…aku bersetuju dgn akmar kali ni.mcm mana sekalipun, dia tu cikgu. maybe ko rasa marah sbb color pencil tu berharga pd ko n ko suka melukis. tp pada seorang cikgu pulak, perhatian murid dlm kelas yg dia nak. bila dia mengajar,murid wat tak tau je,sah la dia hangin. aku taktau la seganas mane dia baling color pencil ko tu. tp harap2 ko dah sejuk la lepas sound dia ye. tak baik berdendam NH..lg2 sampai 20 tahun..gile lama tu..be cool man…be cool..

Dendam pon dendam jugak. Nak kene ajar pon ade betul jugak. Takkan jadi seorang guru dah cukup terpelajar? Semua orang buat salah. Jadi tugas kite plak sebagai murid utk tego cikgu.

Pensil warne kalau jatuh, patah la Lead dalam batang. Tu sebab kalau asah, asik2 patah. Last2 sampai pendek pensil warne tu sebab asah je.

Masu tu cikgu tengah ajar mcm mane nak eje Kereta Api. Come on la, dah name pon 7 tahun, budak-budak lagi kot. Nak-nak plak dah reti baca surat khabar. Takat eje kereta api tu, tak yah pejam celik, mmg confirm boleh jawab. Jadi budak 7 tahun yang serba tahu ni, tak tumpukan perhatian pon tak pe. Janji die tak kacau budak lain. Tak betul?

betul bagi budak 7 tahun yg serba tahu tu, tapi tak betul bagi cikgu tu. kalaupun cikgu tu tau budak tu dah pandai, dia mesti nak jugak budak tu dengar dia mengajar. kepuasan dia sebagai seorang cikgu la tu.
jgn salah faham ye, aku tak backing cikgu tu ataupun salahkan ko sbb sound cikgu tu. aku just ckp apa yg aku rasa. lagipun ko yg melalui pengalaman tu. ko lagi tahu.

Healthy discussion bro. It’s all good.

*first day of school, mak aku pesan kt cikgu tu*

Mungkin la, ade kepuasan utk cikgu tu utk aku mendengar jugak. Tapi tak perlu lah bertindak diluar kawalan sampai baling pencil warne. Cube cakap elok², bukan nye tak paham bahase.

betul. cikgu tu salah sbb terus campak color pencil tu. sepatutnya dia tegur dulu. aku dulu, pemadam papan hitam yg sampai dulu. sbb aku tido dalam kelas.haha. kes yg hampir sama.cikgu mengajar benda yg aku dah tau.bukan tanak dengar,tp mata tak tahan sbb boring.nak melukis pulak tak pandai. tp aku tak berdendam la sbb mmg salah aku pun tido dlm kelas.
super student masa primary school. da masuk SBP, baru la terasa mcm mana saingan belajar tu.

Hahaha.. mungking cikgu tu takut kat ko sebab muka ko tu cam gangster kot..

tapi kekadang cikgu ni ada gak yang aku tak puas hati.. dulu ada gak cikgu tetibe je ketuk kepala aku selaju 100 km/j *konon* tanpa salah aku di khayalak ramai.. kawan2 terkejut giler time tu..

sampai sekarang aku dah ban cikgu tu dari dunia aku.. humph…

Ko jumpe balik cikgu tu, ko ckp, “Cikgu igt saye lagi tak? Cikgu ketuk kepale saya tanpa sebab. Meh saye ketuk balik cikgu.” – tak yah muke gangster pon cikgu tu takut. Hahaha

untung ko dpt jumpa cikgu yang buat ko marah! dapat juga balas dendam ha3. itu pun sebab cikgu pompuan kan?

aku pun masih ingat cikgu disiplin yang menangkap aku kununnya terlibat sama dalam group hisap rokok selepas jumaat ketika darjah 4.

padahal aku tak hisap rokok dan aku lepak bersama group abg aku yang hisap rokok! apatah lagi bapa aku masa tu ketua PIBG!

masalahnya aku tak hisap rokok!

put urself in her shoes bro, nk ajar a class full of 7 year olds is not easy. maybe she was frustrated enough, and you were just a victim of the situation. unfair? life’s like that.

still i don’t see why you should do that to her though. she’s doing a tough job, getting paid peanuts and not getting enough recognition for the work – don’t make life harder for them.

i’m sorry but this is unacceptable lah to me.

pernah gak terasa dengan dua orang cikgu masa sekolah. pilih kasih tak ingat. tapi end up sorang jadi makcik I (kawin ngn my uncle) dan sorang lagi jadi jiran… baik pulak ngn my mum. huhu. 😛

i was hoping to read something like “…all this just a thought playing in my head..” or “..my internal monologue..” tapi xda.

maafla tapi inilah kali pertama aku xleh terima langsung apa yg ko buat.

ish ish, so ganas.

then again, i still rmbr some teachers who were abusive,not so physically but verbally and emotionally.

That being said, there was some teachers who i loved and sincerely looked up too

Ahahha. awk ni “childish” lar , mcm comel laks..ahahha. sbb marah2 hal lama ttg color pencil laks tu. Mmg lah comel. Tetapi jgn terlalu mengikut emosi k. haw3 :p . Kenyataan hidup ini, mmg byk ketidak adilan dan ketidak puasan hati, kerna itu wujud perkataan “sabar” ngeh3.

Name pon dendam kesumat. It’s like ko jumpe samcit la. WTH nak lempang sebab rambut panjang? Potong or kasik warning is good enough. No need to result in violence.

I find it unacceptable beating kids.

Hahaha. memang budak2 pon!

Die tarik telinge saye, dari tempat duduk saye, sampai ke papan hitam. Die pakse saye berdiri depan kelas. Die maki hamun saye. Die baling pencil warna saya. Saya hanya berkata kasar, tidak mengherdik.

Jadi ape care yg lebih baik? Kalau cakap elok2, orang mcm ni bukan nak dengar pon.

cik akmar, u tak paham… sebab u tak melaluinya. good morale is good, but not to be applied blindly. wpon ed agak over sket (in my opinion), sometimes certain orang kene BAGI SKET kat dia baru sedar….

I bet ramai gila student yg bengang kat dia.. imagine dia buat perangai macam tu kat budak2 highschool (ye la naik pangkat)…. jadi cekgu discipline.. MEMALUKAN okeh? emo sana, emo sini tak pasal.. mcm mana student mesia nak ada role model yg bagus kalau cikgu semua perangai mcm ni?

people don’t change. so she got what she deserved. a bit more than i would give her.

hmm. terus terang aku tak suka apa yg kau dh lakukan.

berdendam itu tidak baik. kalau nk diceritakan tentang aku, mungkin perlu buat satu artikel sendiri. sama ada aku bersalah atau tidak (perkara yg lebih buruk dr yg kau alami) aku tidak berdendam smpai mcm tu.

biar setinggi manapn dendam, marah dan meluat, mak bapak kita dh ajar tatasusila dan adab sopan terutama dgn org yg lebih tua.

aku bukan nk membebel tp aku harap kau faham. Rasullullah s.a.w. sendiri memaafkn umatnya apatah lagi kita hamba Allah yg kerdil.

sekian.

Hmm babe, walaupun kite sebagai orang Islam wajib menurut larangan Islam, tetapi ape yg aku bincangkan kt sini tidak pula ditulis berkaitan dengan agame. Sebab ape-ape saje perbincangan, kalau diselitkan unsur agame, confirm agame menang. Muhammad sebagai role model itu aku setuju. Tapi sebab aku muslim, kau jugak begitu, tapi kalau orang bukan Islam? Masakan mereka boleh relate dengan cerita. Jadi kene ikut context, sekarang tengah sekular.

Kau suka atau tidak, itu hak kau sebagai seorang manusia. Dendam atau tidak, itu juga perasaan masing-masing.

Memang tak dinafikan, kita perlu hormati orang tua. Tapi yang tua tidak bole melampaui batas. Kalau macam tu, segala kejahatan orang tua lakukan kite perlu hormat? Tak bole tegur? Contoh, cikgu meraba anak muridnya. Perlu tak kite tegur die? Memang situasi sebegini jauh berbeze dari apa yg aku lalui. Tapi cuba kamu fikir, selagi orang macam ini tak ditegur, selagi itu kita masih tak bole maju.

Dan aku harap kau baca sekali lagi. Sekali pon aku tidak meninggikan suara sebaliknya hanya berkata sinis walaupun corak penulisan berbaur dendam kesumat.

Kalau dibandingkan dengan kene tarik telinge dari meje aku sampai ke depan, lepas tu suruh berdiri sepanjang kelas, kene maki herdik lagi. Termasuk membaling pensil warna ku, adakah sebaris-dua ayat kasar dari aku di kira teruk? Jadi, fikir-fikir lah, bukan dengan emosi, tapi dengan logical thinking. Lupakan apa saja yg kau pegang teguh (menghormati orang tua dsbgnya) dan cuba berfikir secara sekular.

Same here! ONLY IF APPROPRIATE!

I believe we’ve been thru the same thing. I think if I have never received any rotan, I would be a terrorist, making bombs or robbing banks for the sake of having fun.

tak pernah lalui ? ngee. ahaks, penah kene denda tulis “saya tidak akan buat kesalahan itu lagi” 100x..esk pg kene hantar. masa darjah 2. Sampai tertido. Esk selamba jek cikgu yg semalam mrh2..ckp..eh. sy guraw jek =p apekah? kesalahan nyer, adalah keluar kelas lepas bg slm, tp sy kuar dulu dari cikgu. hoho. sy siap kene rotan kt tgn lagik.
Dalam kelas, kene baling dgn kapur, dgn cikgu,,sbb sy tdo dlm kelas, busan giler, tak cukup kene baling kapur.. kene tengking kt telinga lgk.
ahahah. tp sy anggap tu semua tade pe pown.
takpelah NH, ape2 pun.. anda leh citer kat cucu anda nanti, atok dulu..bla bla bla.. ahahah. kelakar.
Contohilah atok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *