8A PMR! Kau Boleh!

I still remember, it was 1998.

I was taking my sweet time browsing through the answer of “Himpunan Kertas Soalan PMR Geografi“. Not that I was lazy, but I completed it more than twice, months before the exam. (Yes, I was a nerd).

A black figure walked up to me. I couldn’t careless. I’m sure he had some business with my desk mate. He grabbed my fore arm and shook me. Hard enough to brush off everything on my desk. I took my earphone off, I looked up and saw Apai.

Eddie, AKU BOLEH 8A TAK?” asking at the top of his lung.

F*ck. I almost lost my temper but I remained calm, “Boleh Apai.”

KITE SAME² BOLEH 8A KAN?” there he go again, his enthusiasm/guts annoys me. “Ko bole blah ?”, I struck an unpleasant tone.

He looked upon me curling up his puppy eyes and said,”Kau marah ke Eddie?”

Eh, tak lah!… aku gembire gile!”.

Then he continued for another 5 minutes apologizing for stirring up a commotion. I wanted him out of my face as soon as possible. I need to finish memorizing this before night class ends. And having Apai around certainly doesn’t help.

Truth be told, we had many annoying members in our batch. Apai would easily ranked top 10. But that was then, 11 years ago. I was a kid, he was a child. We were both young and immature, still in search of oneself.

****

Yesterday, as I flipped through Berita Harian I saw a familiar name, it was Apai’s.

apai.jpg

It struck me. I miss this guy. I miss his annoying enthusiasm. I wish we could spare some time to catch up while sipping teh tarik.

Apai, who was then in Austin, Texas, would occasionally call and tell me about his experience. We’d spend hours talking until he ran out of battery or credit. If girls have girl’s talk, so do boys.

Anyway, here’s a toast to Apai, who ditched the modern slave’s life and became a pilot, to protect us from threats. (I thought you’d be an awesome lawyer).

Thank you, and this post is for you.

ps: Apai, AKU DAPAT 8A!!!!! (hahaha)

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

This Post Has 76 Comments

  1. “Eh, tak lah!… aku gembire gile!” <– lol sarcastic!

  2. aku baru jer berkira2 nak wat post pasal ni…haha….most annoying at that time…apai could easily be in top 5…i’m sure we all agree with who’s gonna be the number 1..LOL…

    as much as i hoped he will become a great lawyer, still i’m wondering if a fighter jet pilot is a popular career? ❗

  3. Popular or not, aku rase SGT SGT SGT COOL!

  4. aku tengok, tentera ke, juruterbang ke, polis ke… muka semua set-set sama je.

    macam adik aku jugak, pegi kem dia, kekawan dia muka pun cam sama je..

  5. Abg aku pon same gak. Satu set. Aku rase sbb rambut kot?

  6. dan apai adalah deskmate aku. oh bukan. azril adalah deskmate aku. apai duduk belakang aku. dengan husin. meja tepi tingkap belah kiri dalam kelas. depan meja cikgu.

    wo ho! apai. hnsss…hnsss… bangga sekejap.

  7. Apai mmg gempak. Ada jugak Top Gun dalam batch kita. Haha. Congrats Apai, kami bangga.

  8. kenapa mesti geog?
    *fobia*trauma*
    aku dapat 7a 1b. b for geog!!!

  9. Apai pernah berkata, “Bagak, ko ni tak cukup sperek la…”

  10. Bila baca blog ni tetiba teringat post masa hari pertama Ed sek rendah. Part dia tunjukkan pensel warna pada kawan nya. Saya boleh bayangkan orang yang sama duduk di meja tulis, tapi pada tempat dan masa yang berlainan, dan orang itu masih lagi nerd.

    ps: I don not know how to describe this emotion. Really!

  11. Tan. Huh gelap!

  12. Kudos to Apai!

    I wished to be a fighter pilot too back then. Damn freaking cool. I love the uniform and the helmet. Nyahahahaa!

  13. mungkin rambut,
    mungkin jugak sebab diorang tegap-tegap.
    mungkin juga sbb mulut diorang yg mcm muncung sikit.
    (eh, diorg mmg suka buat muka mcm garang2 sikit)

    mungkin jugak sebab kulit yg kaler hampir sama tu.

    agaknye lah.

  14. saya suka geografi sbb banyak peta nak kena lukis.
    saya pandai lukis peta tanpa kertas tekap.

    tapi lukis benda lain, tak pandai pulak.

  15. err .. ur fren tau x he is annoying ?
    best giler ada member dedicate entry blog .
    huhu

  16. No 1 siapa? NH? 😛

    Hebat kau, 8A, aku 7A jer. Sebab aku ambik 7 subjek jer. 😛

  17. this story sangat besttt okay.. the good old days katakan… 🙂 and wow. he is somebody now…, and the same goes to you. kudos to both of you.. and yes, this is something that can be proud of sangat-sangat…

  18. hehe.. saja nak kongsi. lelaki yang pakai uniform especially pilot sangat meng-turn-on-kan.. hehehe

  19. tambahan sket lagi.

    kau agak agak, berapa banyak kali dah apai kene belasah sampai lunyai sebelum die boleh capai sampai taraf ni sekarang ni. aku ingat, badan die sekarang mesti dah tahap kebal titanium dah sekarang ni.

    tu belum die punye mental lagi. sahih! mesti takat kalau satu dua peluru terbang melayang layang atas kepala, die boleh rilek rilek je. gile bangga la ada member yang keje khusus jaga negara aku ni. nak harap ed, die dok buat website je. ces!

  20. cool amat berbeza dengan popular…mungkin apai cakap cool tp reporter salah translate…sangat “sejuk” or sangat “nyaman” 😎

  21. mengorek2 gambar sblm exam…mana aku letak..

  22. Macam husin bole ade plak. Husin kan burung. Ko cite zaman bile ni? f4? f5?

  23. Geog was my second easiest subject for A. Maths lagi senang.

  24. that’s speret for you. Apai penuh dgn smgt. Sume mende extreme. Tp time die nangis la aku rase paling horror.

  25. I love that post. It reminds me to always be a good parent and son.

    So, what’s the connection tata?

  26. I like the Rayban. Hehehe.

    What to do. Play flight simulation je la.

  27. Aku rase, tade orang membelasah sape. Kalau ade pon, kecil2lan. Aku tak rase jugak apai dah amek “survival course” yg mane, die campak ko kat hutan, konon2 kapal terbang ko crash. Kene survive 2 minggu. Yg ade, cume pisau je.

    Teringin plak aku nak sparing dgn Apai. Hehehe.

    aku buat web, tolong negare jugak. supaye kurang website berupe jinjang. Aku heran, camne MOSTI nye web menang antara kerajaan lain. Padahal kambing haram. 😛

  28. benar..benar..

    mereka yang beruniform seksi.. dan gatal..

  29. u nak jugak i bwt 1 utk u. errr… tp kena blanja pizza dulu. ogeyh?

    🙂

  30. gatal pun buat turn-on gak ke?

  31. Tahniah buat Apai! :up:

    Apai cenderung melihat ruang udara. Memang sesuai la jadi juruterbang.

    Masa 1 batch kena ‘ragging’ kat New Hostel, Apai boleh lagi berhujah pasal awan dan bulan. Suasana malam tu yang serius tukar jadi sesi gelak ketawa. 😆 Tapi yg klimaks nye bila K angkat tangan, seraya berkata “Fect, saya nak terceret!”. Haha.. (sorry off-topic)

  32. Kdg2 kita tak jangka nasib orang kan???

  33. Hahaha! Saya nak tercerettttttt… Hahahaha. Those days, best siot. Pity sape yg tak merase kene ‘ragging’ ramai².

  34. you dah buat utk i, so I kene belanje la eh?

  35. medea: ko deskmate with apai mase f5.. aku with neo just behind both of u.. (neo to cnfrm this pls).. seriously, whenever apai looked behind & asked that dreadful q i.e. “Aku boleh?” mmg rase xnak jwb je.. but still we always answer him +vely.. look where he is today.. and i still remember medea always answer speretly, plus shaking hands..
    eddie: ni mase f5..

  36. kalau apai tu baca entry ni,mesti dia pecah perut 😛

  37. Hahaha. Aku tak same kelas dgn korang yg bijak pandai.

    Bile dah form 5, reply aku dah lain dah kat Apai.

    Aku Boleh!
    Kau igt ko sorang je bole?
    Kite same² bole!
    Baru betul.

    *salam²*

    Jauh dah member terbang. Ntah bile nye die kawen plak.

  38. Bukan cite2 ko nak jadi pilot?

  39. Macam tau je blog aku kat mane 😮

  40. ‘man talk’ r deep n nice at times, reading this post flashed me back how r screwed hard my PMR hehe.

    p/s: now u got good reason not to piss Apai off for any reason, he might blast homing missiles as a birthday gift.

  41. Serious touching gile story nih! :halo:

  42. Nah, he still have to answer to my elder brother, air force, major something 😉

  43. Congrats to Apai & Batch 2000!
    Korang memang gempak.
    😎

  44. Ko tak pernah kene basuh dgn Apai plak Jae? Ni speret koleq meluap2 budak ni.

  45. Aku PKBM la masa kat koleq. Memang puas la kena basuh. Haha.

  46. Nasib baik aku tak jadi prefect dulu. Tade la susah payah nak basuh orang yg x perlukan basuhan.

  47. Haha. Ko mana bole jadi prefect. Raja yo-yo dah cukup bagus untuk ko. 😎

  48. that you’re still the same person.

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: