Verily, In Every Hardship There is Relief

Tazkirah di hari Jumaat.

The title is a line from my favorite surah, Ash-Sharh #6. The line before that is “In every hardship there is relief”, that makes it twice. Although the verse states the obvious, you have to admit, sometimes we forget something as simple as that.

There are many interpretations of the surah. Allow me to elaborate mine.

Ash-Sharh denotes the early time of Muhammad SAW prophet-hood where he was constantly being bullied and bashed by the non-believer. Despite the burden, Muhammad took tiny steps, slowly yet surely. In the end, those baby steps took him to triumph. As our Malay saying would go “sikit-sikit, lama-lama jadi bukit“.

  • Continue doing good (deeds) despite how worthless it may seem.
  • God has assured a relief for those who worked hard (everyone)
  • One man CAN change the world (Muhammad did!)
  • When you feel unease, burdened by your problems, just remember, there are many more who are experiencing your problem. So worry less and tawakkal.
  • Everything in life is just a test of faith.
  • -1 + 1 = 0, perfect equilibrium.

Six is good enough. If you want to discuss or correct me, feel free to do so. It’s an intellectual matter, it deserves yours and my attention.

Jangan tido mase Imam bace khutbah! Main game janji dengar takpe.” šŸ˜‰

ps: New template at 70%. Will launch on Monday

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

13 thoughts on “Verily, In Every Hardship There is Relief”

  1. Khutab adalah pengganti 2 rakaat Zohor, jadi adakah 2 rakaat itu kita boleh berbuat sesuatu yang lain sedangkan ia tidak ubah seperti sembahyang juga.

    ps:ramai yang sembahyang sunat waktu Khutabah. berbuat sesuatu itu dengan ilmu bukan dengan ikut-ikutan. Walahulallam.

  2. Aku pernah ditegur ketika nak buat smyg sunat waktu khutbah nak start. Pakcik tu pesan, seharusnya dgr khutbah dulu, kemudian solat.

    Arini aku tak pergi smyg. Demam dan takut orang lain berjangkit. Tgk tv je la.

  3. apa-apa nawaitu yang penting tapi biarlah selaras dengan kehendak agama. bukan sekadar panduan sahaja tetapi dalam islam juga kita diajar untuk menghayati dan menjadikan tabiat hidup.

    tazkirah menarik! alhamdulillah

  4. *out of topic*
    aku dok browse kat youtube..jumping from video to video about the late Yasmin Ahmad..tetiba aku jumpa komen ko kat video lagu I Go-Aizat/Pete Teo 2 bln lepas..ko remove semua komen ko so aku xbrapa paham, tapi berdasarkan komen2 org lain yg marah kat ko aku rasa ko kutuk lirik lagu tu kot..
    pastuh diorg kata ko xpaham lagu english,etc..confuse aku..care to komen?
    sedikit terkejut sbb aku assume benda2 related to Yasmin ni selalunya bagus (filem,musik yg beliau pilih dlm filem,etc)…

  5. Lagu I Go, made by Pete Teoh kot? Aku comment lagu tu, lirik die macam “tangkap muat”. Setiap satu baris macam tak kene dengan sebelumnya. Pastu aku kene hentam. Aku malas nak gado2, aku buang semua comment aku.

  6. owh. hmm.
    it is true for me jugak.
    kalau lirik dia kurang rhyme, i don’t really like the songs.

    it is just not our specification of songs. haha.

  7. Salam.

    I don’t mean to sound like a know it all forgive me if I offend you when I say this..but yea you should listen to the Khutbah and be totally present =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *