Tan Sri Nordin Kardi – Vice Chansellor UUM

Remember the debate petrol debate between Anwar and Shabery? Well, here’s an excerpt that pulls muscles off my face.

NORDIN KARDI: Terima kasih Pengerusi. Sebelum saya mengemukakan soalan yang terbuka, saya ingin terlebih dahulu mendapatkan komitmen yang diucapkan oleh Dato’ Seri tadi, iaitu premis kepada cadangan apabila memerintah hari ini besok harga minyak akan turun 50 sen, bukan kerana Malaysia adalah negara pengeluar minyak, ya atau tidak?
ANWAR IBRAHIM: Ya, Malaysia ialah negara pengeksport minyak.

NORDIN KARDI: Kerana Malaysia negara pengeksport minyak, itu sebabnya cadangan ini dikemukakan?
ANWAR IBRAHIM: Ya.

NORDIN KARDI: Jadi apabila cadangan ini dikemukakan sedangkan dalam hujah telah menyentuh perkara-perkara lain yang bukan berkaitan dengan minyak iaitu yang berkaitan dengan IPP dan sebagainya. Jadi saya merasai..
DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM: IPP itu ada hubungan minyak dengan gas.

*end of excerpt*

Aren’t you ashamed for not being able to relate IPP and Petroleum? I wonder, how do you get up there? *knock*knock* oh! hollow sound?

Students on the verge of expulsion can now use IPP, Petrol and VC as an excuse. I guess it’s true they say,“those who can’t, teach. Those who can, do.”

Hate mail can be addressed to nordinkardi@uum.edu.my (I’m sure it’s blocked by now)

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

This Post Has 23 Comments

  1. Perhaps he was too busy with intellectual thingy and confidently thought the IPP was Intellectual Property Protection. Haha. Bodoh tak bertempat.

  2. bg saya lah kan. nordin kadir tue saja mengacah. jika diberi soalan str8 4wd, pastilah benda itu lauk dsai. dsai dah lama bercakap pasal benda nie. tentulah die tahu selok belok. tapi dalam tahu selok belok, ramai tak chk balik ape dsai cakapkan tue. betulkah dengan menggunakan 5 billion dapat menurunkan minyak sebanyak 50sen? saya xtahu. saya bukan ahli ekonomi. dan yang penting saya akan fikir secara terbalik apa yang ahli politik cakap. wallahualam.

  3. Aku pon malas nak semak balik. Aku nak tgk debate tu je. Dulu mase sekolah2, best la tgk. Tp tu sume budak2. Bile dah jd ahli politik, kepandaian menipu masing2 meningkat.

  4. aku terkasima masa dgr vc neh tanya soalan tuh. mcm tak percaya pun ader….

    tapi nak buat macam mana, memang tepatlah dengan pepatah dahulu “nasi sudah menjadi bubur” dan “terlajak perahu boleh under, terlajak kata, buruk padahnya”

    lagi buruk bile dah masuk blog dan tersebar luas ke serata dunia.

    malu dowh. haha :mrgreen:

    KNizam’s last blog post..Latest From Malaysiakini – “Anwar Dibogel, Diperiksa Alat Sulit”

  5. salam…

    weh..korang jgn la marah vice cnsellor uum tu…die kurang pintar..kan anwar penah kate krjaan amik puak umno jaga universiti…tak pandai pon xpe, janji sokong umno…so dah memang keje die la..memalukan uum..berenti la jd vice cansellor…dulu ko mainkan MPP dlam bicara siswa…skang ni jadi lauk je kena main ngan anwar…kurang pintar la katekan

  6. sebelum aku dgr die bercakap pun aku dah benci tgk muka dia yang kerek and arrogant semcm 2.. :down:

    callister’s last blog post..I’m going ho-ho holiday..

  7. ayuh ramai2 kite anto email sokongan kepintaran kpd VC uum ni……nordinkardi@uum.edu.my

    kita “sekolahkan” die..dok kt univ…tp haprak…dh tau ko VC..xyah la join politic…nk tukar uum jd universiti UMNO malaysia la tu…

    biar die demam baca email…aku pon pening ape die kelentong time kt warga uum…

    student uum kena wat petition soh die letak jwatan….
    bila VC kurang pintar, cmne die nk hire lecturer yg pintar? mesti die amik lecturer yg kurang pintar dari kepintaran die….

    igt time debat univ dulu…klo bleh attack opponent cm anwar kenakan nordin ni mmg best…nk kenakn sgt..alih2 ko yg kna..terkesima nyanyian siti nurhaliza..

    intelek la konon…org len intelek pon x payah ngaku la..org yg judge ko, jgn puji diri….

    agak2 korang..die kena marah x ngn shabery ni? hahaha…lu pikir la sndri…

    msti geng2 MPP yg kena bantai ngn nordin kordi si VC Kurang pintar ini wat kenduri makan2 bile die kena main ngn anwar…

    weh..igt tau…antar email kt VC univ umno msia

  8. uh. such a shame.

  9. eddie,

    u know what… I did email Tan Sri regarding his question during the debate and guess what.. he did reply… huhu… here’s the reply:

    “Aha! read again the reply. Repeat-read again! ‘IPP tu ada hubungan dengan
    minyak dan gas’ which means it’s more than just ‘minyak’. Don’t you know Anwar
    the PM can’t get the money from IPP. It’s TNB that gets the increase in it
    revenue should IPPs (it’s more than one IPP) surrender the said amount. Anwar
    the PM can’t get the money from TNB either to be given to ‘rakyat’ as TNB is a
    listed company unlike PETRONAS that is fully owned by the government. Where
    else can he get the intended amount of money from? PETRONAS dear. That what I
    meant. Can’t he differentiate between a public listed company and a
    giovernment wholly-own organization? You both can come back to class to sit
    for a short remedial lesson. UUM would welcome you both to register.

    Salam.

    NK

    *************************************************

    haha.. aku pun kena personal attack dengan dia.. sob! sob!

  10. What is he blabbering about?

    It’s a simple statement, he said, IPP is not related to petrol.

    IT IS RELATED! End of story. Why is he relating Petronas and TNB? Bodoh, nak tunjuk pandai tp tak bertempat.

  11. tu la pasal. aku pun jadi konpius bila baca his reply.. cam aku yg tersilap tafsir ke atau dia yang clueless??

    Nampaknya.. dia yang CLUELESS… heheee=p

  12. Nordin Kadi ingat dia pandai. Apa yang dia pandai hanya angkat orang UMNO, itu saja.

    Caranya tanya Anwar dan Menteri Penerangan seolah-olah dia nak menggembirakan kawan-kawannya di UMNO sahaja.

  13. nasib la aku ni bkn kroni BN…klu kroni agaknye aku pn diangkat jd cv uum walaupn aku blaja setakat PMR je….kroni la katakn… 😀

  14. klu ko perasan muka dia ada mcm muka pelawak di indonesia.. 😀

  15. tp aku heran la…mcm mana dia bleh dpt title tan sri & dato……mcm x munasabah je kn….beli kut.. ➡

  16. silap org sabery ambik jd pembantu…klu dia amik bangla keja petrol pump mesti bleh membantu….dah expert psl petrol ni… :down:

  17. Quoted from RPK. “If he (Nordin dearie) is an academician, then Madonna is a virgin”.

    He was richer by 2million dollar though after winning a court battle over rpk. Not sure wether rpk actually paid the amount. Anyone knows?

    And I notice my ex school counsellor have that arrogant look as nordin does. hate them both, hate nordin more.

  18. salam n hello to everyone…
    well…
    guys…
    as a student from UUM…
    yup…
    i felt too ashamed of what had been done by our own vc…
    but…
    that was not our mistake…
    n please don’t relate his mistake wif the students’ intelligence…
    coz i understood of what anwar tried to justify on the oil issue…

    nobody perfects right!…
    so…
    just let our vc does what he wants to do…

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: