Sudah Sudah La TU!

Lagu raya..

“Setahun hanya sekali”.. wrong. In the year 2000, we celebrated Eidul Fitr twice.

No matter what radio station I tuned in, it’ll always ring the same Raya song and I frigging hate it! Why can’t anyone make more Ramadhan songs? Why not play Quran recitals throughout Ramadhan? Why celebrate Raya when you don’t even fast the entire month? Why celebrate Raya like there’s no tomorrow?

And what is this shit about 1Malaysia-style Raya celebration? After 52 years of Merdeka, we are still talking about racial unity? Malay wearing Cheong Sam, Chinese & Indian wearing Baju Kurung? What a joke.

I swear, the next time I hear another Raya tune, I’ll snap.

Like I said, sudah-sudahlah tu.

Ok. Just between you and me, I hate open-houses. It’s as if our house were closed all this while. Shessshh.

ps: Fasting another 6 more days.

pss: I gained 6kg!@#$% My belly is HUGE! Argghhhh

 

There are 24 Comments for “Sudah Sudah La TU!”

Menziarah di Aidilfitri, tak perlu menjemput atau dijemput.

Itu yang sebetulnya…

Maaf zahir & batin

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Itu tradisi je Kak Jie. Tak de la plak bace kisah Nabi ziarah menziarahi sambil makan kueh raye kt rumah2 sahabat.

Reply to This comment


Firdaus Shahnaz replied #1

Zaman Nabi ada kueh raye ke T_T

Reply to This comment


Kujie wrote on September 28, 2009 #1

it’s about our people perspective. some events and perceptions become trend and that’s what we’re keep repeating again and again during aidilfitri or other events.

and yet, we’re still ignoring the basic things that we have to concern.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

They don’t know the fundamental of Eid. Darn..

Reply to This comment


alone wrote on September 28, 2009 #2

Politik TERLAMPAU tak kiralah pemerintah atau pembangkang tu yg perayaan pun jadi medan politik … sepatutnya hari RAYA ni hari-hari rumah terbuka bukan hari-hari tertentu je … tak gitu

Reply to This comment


denaihati wrote on September 28, 2009 #3

Di Malaysia agama, dibudayakan. Pelik tp benar. Terlalu banyak Bidaah dalam amalan. Semua ni disesuaikan dengan budaya orang Melayu itu sendiri. Kita hanya ikut apa yang tok nenek kita buat, bukan nak cari. Banyak orang mengaji tp tak mengkaji, sayang!

Reply to This comment


haritz wrote on September 28, 2009 #4

The only way to change this is to LEAD.

Reply to This comment


irfan wrote on September 28, 2009 #5

hakikat yang perlu dihadapi di dunia realiti sekarang ni. yang ini baru dipanggil pelik tp benar ha3.

dalam satu acuan tepung boleh tak letak warna merah, biru dan kuning tanpa menukar ton warna tersebut!? :p

Reply to This comment


megat wrote on September 28, 2009 #6

yang, jgn emo2 ok
hihihi

u gemok skit baru la comel 😀

Reply to This comment


soot wrote on September 28, 2009 #7

hakikat inilah yang terjadi bila agama diperdagangkan utk tujuan & kepentingan pihak tertentu.

Reply to This comment


dr.aku.la wrote on September 28, 2009 #8

beat it! this is 1st raya under najib’s 1malaysia,just give him a chance.hoho.cool bro, plz dont kick my ass.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

That’s rather selfish. 1Malaysia? The country name is already Malaysia, enough la with this crap. Wasting tax payers money only. By the time Muhyiddin steps up, it’ll be Malaysia’R’Us.

Reply to This comment


Zubaidah Arshad replied #1

Tax payers monies are not going to the waste. The monies are indeed the backbone for our new F1 team.

I have to drop this F word, though it doesn’t make me sound witty.

FUCK.

We don’t bloody need another F1 team. PETRONAS Sauber is good enough to flag Malaysia all around the world. Why another copycat team? Think how much money will go to the engineers, technicians, cost of travelling, cost of everything.

Duit sapa? Duit aku jugak.

Why don’t spend the money to upgrade our moronic transportation system? I wonder.

Fucktard~

I am not sorry for my potty mouth. Eat it or shut it.

Reply to This comment


naz wrote on September 28, 2009 #9

setahun sekali – doesn’t it means once a year based on hijr calendar?

btw selamat hari raya.

Reply to This comment


Kaiyo replied #1

Hehe..betul2..lagu2 raya ni diaorg cipta masa tgh mengadap kalendar Hijrah..

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

You think the song writer ever thought of Hijr calendar?

Still, if we’re based on Hijr calender, we celebrate Raya twice. Aidilfitri and Korban.

Reply to This comment


azi wrote on September 28, 2009 #10

Rasanya tahun ni macam berlanjutan lama sangat lagu2 raya, cerita2 raya yang err erm okay. Happy raya anyway *terlambat sikit rasanya*. Maaf salah silap.

Reply to This comment


Diya wrote on September 28, 2009 #11

noktah hitam..kalau kalendar hijarah sekali jer raya aidilfitri..kalau nak kira smua hari raya..hari jumaat pun ada org anggap raya..apalah.

open house tu mcm kenduri…selama ni busy bekerja mana sempat nak ziarah or masak2 untuk olrg ramai..so kita buatlah kenduri bila dapat cuti raya..

sudah-sudahlah tu

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

It was never mentioned in the song that it was based on HIJR CALENDAR. Apaaaaalaaaaaaaaaaaaa.

I detest open houses because as if we’re celebrating the passing of Ramadhan. Rasulullah SAW himself mourned over the passing of the month. And as I recalled, I have never read about Rasulullah having an open house.

We as Muslims, should welcome guest irregardless of month. Not just specifically Shawal. The Arabs did not have an extravagant Eid celebration like us.

Hmmm.. I guess you haven’t read nor went abroad much. Oh well..

Reply to This comment


fndrocka replied #1

aku sekadar mengulas pasal hari raya..bukan pasal lirik tu.dan kalau kamu nak betulkan semula lirik dengan fakta dan memberitahu segala noda-noda dalam lirik utk nampak megah dan bijaksana..aku tak kisah nak salute kamu.mungkin lepas ni smua lirik lagu kena sediakan interpretasi penulois lirik tu lah…contohnya..

“setahun ..hanya sekali..”=tahun 95..bukan 2000…
“merayaan hari yg mulia ini”=hari raya aidilfitri..buka raya korban…

cikgu aku ajar..dalam penulisan seni…berbezxa dgn penulisan artikel yang perlu mention everything…oh well..kau lebih bijaksana…cakap english lak tu..abroad lak tu..huhu.

aku pun tahu tak perlu gembira dgn pemergian ramadhan…kamu je yg interpratasi yang berat kepada nak hentam2 apa2 jee..termasuk aku.huhu.cool bebeh.

ada aku kata Arab mcm melayu?dah tentu lah aku sedar dan tahu(walaupun tak pndai mcm kau ..baca pasal obersea byk lah kut) arab tak mcm melayu…mat saleh tak macam kita..org islam di cina pun tak macam melayu…sebab dah diciptakan manusia dgn kaum berbeza dan budaya yg berbeza..ada yang tak elok tu perlu dikemaskini..Arab pun bukan smua budaya elok..

salam singgah

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Ok bro, ko menang. Malas nak argue pasal mende siput mcm ni. Kalau aku dh ckp aku tak suke, aku tak suke la. Tak perlu olah lebih2.


fndrocka wrote on September 29, 2009 #12

burrppppp. baru lepas attend yengkoz open house. belasah roti jala. hehe :)

Reply to This comment


KNizam wrote on October 3, 2009 #13

Mr. Eddie, you mcm one of my friend. beliau pn xbape suke dgn raye. erm .. tp Ramadhan mmg terase sgt sebentar ..

Reply to This comment


arina wrote on October 4, 2009 #14

Leave a comment, I won't bite ;)

feed for comments on this post.

Login or Register if don't want to fill in the details below everytime.