Sudah Sudah La TU!

Lagu raya..

“Setahun hanya sekali”.. wrong. In the year 2000, we celebrated Eidul Fitr twice.

No matter what radio station I tuned in, it’ll always ring the same Raya song and I frigging hate it! Why can’t anyone make more Ramadhan songs? Why not play Quran recitals throughout Ramadhan? Why celebrate Raya when you don’t even fast the entire month? Why celebrate Raya like there’s no tomorrow?

And what is this shit about 1Malaysia-style Raya celebration? After 52 years of Merdeka, we are still talking about racial unity? Malay wearing Cheong Sam, Chinese & Indian wearing Baju Kurung? What a joke.

I swear, the next time I hear another Raya tune, I’ll snap.

Like I said, sudah-sudahlah tu.

Ok. Just between you and me, I hate open-houses. It’s as if our house were closed all this while. Shessshh.

ps: Fasting another 6 more days.

pss: I gained 6kg!@#$% My belly is HUGE! Argghhhh

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

24 thoughts on “Sudah Sudah La TU!”

  1. it’s about our people perspective. some events and perceptions become trend and that’s what we’re keep repeating again and again during aidilfitri or other events.

    and yet, we’re still ignoring the basic things that we have to concern.

  2. Politik TERLAMPAU tak kiralah pemerintah atau pembangkang tu yg perayaan pun jadi medan politik … sepatutnya hari RAYA ni hari-hari rumah terbuka bukan hari-hari tertentu je … tak gitu

  3. Di Malaysia agama, dibudayakan. Pelik tp benar. Terlalu banyak Bidaah dalam amalan. Semua ni disesuaikan dengan budaya orang Melayu itu sendiri. Kita hanya ikut apa yang tok nenek kita buat, bukan nak cari. Banyak orang mengaji tp tak mengkaji, sayang!

  4. hakikat yang perlu dihadapi di dunia realiti sekarang ni. yang ini baru dipanggil pelik tp benar ha3.

    dalam satu acuan tepung boleh tak letak warna merah, biru dan kuning tanpa menukar ton warna tersebut!? :p

  5. That’s rather selfish. 1Malaysia? The country name is already Malaysia, enough la with this crap. Wasting tax payers money only. By the time Muhyiddin steps up, it’ll be Malaysia’R’Us.

  6. Rasanya tahun ni macam berlanjutan lama sangat lagu2 raya, cerita2 raya yang err erm okay. Happy raya anyway *terlambat sikit rasanya*. Maaf salah silap.

  7. noktah hitam..kalau kalendar hijarah sekali jer raya aidilfitri..kalau nak kira smua hari raya..hari jumaat pun ada org anggap raya..apalah.

    open house tu mcm kenduri…selama ni busy bekerja mana sempat nak ziarah or masak2 untuk olrg ramai..so kita buatlah kenduri bila dapat cuti raya..

    sudah-sudahlah tu

  8. It was never mentioned in the song that it was based on HIJR CALENDAR. Apaaaaalaaaaaaaaaaaaa.

    I detest open houses because as if we’re celebrating the passing of Ramadhan. Rasulullah SAW himself mourned over the passing of the month. And as I recalled, I have never read about Rasulullah having an open house.

    We as Muslims, should welcome guest irregardless of month. Not just specifically Shawal. The Arabs did not have an extravagant Eid celebration like us.

    Hmmm.. I guess you haven’t read nor went abroad much. Oh well..

  9. aku sekadar mengulas pasal hari raya..bukan pasal lirik tu.dan kalau kamu nak betulkan semula lirik dengan fakta dan memberitahu segala noda-noda dalam lirik utk nampak megah dan bijaksana..aku tak kisah nak salute kamu.mungkin lepas ni smua lirik lagu kena sediakan interpretasi penulois lirik tu lah…contohnya..

    “setahun ..hanya sekali..”=tahun 95..bukan 2000…
    “merayaan hari yg mulia ini”=hari raya aidilfitri..buka raya korban…

    cikgu aku ajar..dalam penulisan seni…berbezxa dgn penulisan artikel yang perlu mention everything…oh well..kau lebih bijaksana…cakap english lak tu..abroad lak tu..huhu.

    aku pun tahu tak perlu gembira dgn pemergian ramadhan…kamu je yg interpratasi yang berat kepada nak hentam2 apa2 jee..termasuk aku.huhu.cool bebeh.

    ada aku kata Arab mcm melayu?dah tentu lah aku sedar dan tahu(walaupun tak pndai mcm kau ..baca pasal obersea byk lah kut) arab tak mcm melayu…mat saleh tak macam kita..org islam di cina pun tak macam melayu…sebab dah diciptakan manusia dgn kaum berbeza dan budaya yg berbeza..ada yang tak elok tu perlu dikemaskini..Arab pun bukan smua budaya elok..

    salam singgah

  10. Tax payers monies are not going to the waste. The monies are indeed the backbone for our new F1 team.

    I have to drop this F word, though it doesn’t make me sound witty.

    FUCK.

    We don’t bloody need another F1 team. PETRONAS Sauber is good enough to flag Malaysia all around the world. Why another copycat team? Think how much money will go to the engineers, technicians, cost of travelling, cost of everything.

    Duit sapa? Duit aku jugak.

    Why don’t spend the money to upgrade our moronic transportation system? I wonder.

    Fucktard~

    I am not sorry for my potty mouth. Eat it or shut it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *