Pukul Cikgu, Belasah Cikgu, Salahkah?

Originally from Negaraku.net, tipped by Menteil, from Utusan.

KANGAR 16 Okt. – Dua orang pelajar perempuan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Perlis di sini didakwa menendang dan memukul seorang guru Fizik berusia 27 tahun setelah dipercayai tidak puas hati dengan tugasan kerja kursus yang diberikan kepada mereka.

Who’s the real bitch, teacher or student? First hand, you might think the student is wrong but when you think thoroughly it could be the teacher’s fault after repeatedly swinging that stack of paper in her face. Watch the video.

[flash http://www.youtube.com/watch?v=aXJtiTagnPg]

I believe the teacher inflicted racks of pain (mentally and physically) onto the student throughout the year. And just like a timed bomb, she exploded, bursting into flame eating anything in sight. That being said, her way of handling is rather infantile. (Hey, she is in her teeny years).

The paper said, the FORM 2 student shoved and kicked the PHYSICS teacher. They teach Physics in Form 2 now? That’s new.

Which reminds me when I was in Form 4, I was slapped in the middle of the class for having a long hair. The injury left my ear ringing the entire week. Long hair, slap? The punishment is rather stupid don’t you think?

What if someone who does more than 600 push ups everyday (like myself) were to punch him in the face as an act of self defense? I’m sure I could’ve repositioned his crooked nose and maybe have him flying across the room. That would’ve been an awesome John Woo scene.

I secretly wanted to flip his car too, but his wife (who teaches History) is too kind to us. Hurt the husband, the wife gets sad. So I let him off the hook.

The very least I could do is take it like a man, although it’s against my wicked nature, which is to revenge.

ps: I wrote about poverty in response to BlogActionDay, but it gives me this hollow feeling as if I can’t really do anything about it. So I saved it my draft.

pss: We’re planning for a Negaraku! Gathering at an orphanage. Will tell you about it later.

psss: It felt good having people to acknowledge my writing 😮

124 Comments on “Pukul Cikgu, Belasah Cikgu, Salahkah?

  1. ‘seorang guru yang baik akan menjadikan anak murid lebih pintar daripadanya’ but dun 4get..!
    ‘murid yang baik akan selalu mengakui kepandaian gurunya’…kdg2 ada bnda yg kita lbh tahu drpd guru kiat ..jgn bangga sgt..slagi namanya guru..hormat la..

    Reply to This comment


    syazana natasya replied #1

    guru dengn ksih sayg yg kmu crah kn kpade ibubapa kmu kpade ckgu anggp lh ckgu itu sbagai ibu bapa kmu hormti lh mreka dngn pnuh ksih syang yng brgna

    Reply to This comment

  2. anjing korang!!!!!
    korang xptt hdp kat malaysia!!!!
    balik israel la puki@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

    Reply to This comment


    syazana natasya replied #1

    bet0l2 pukimak jngn lh skali membuat guru sperti itu klau gru tkde bleh ke anda membca sprti ini abc dn sbagainye mnta lh maaf kpade gru anda semla k.??????

    Reply to This comment

  3. ganjil dan tidak masuk akal murid pukul guru…ppuan lagi tu…bagus tu murid buat sekolah sendiri suruh baba mama diorang jdi guru..langsung tidak hormat guru.

    Reply to This comment

  4. Budak pompuan jadi begini mungkin disebabkan faktor sejadi atau persekitaran (environment). sebenornye mahaguru yg terbaik ialah ibu bapa / penjaga krn. masa mrk dengan mak bapak / penjaga lebih lama. Di sekolah, hanya 1/2 hari (lbh krg. 5- 6 jam aje).

    Pi sekolah bukan hanya untuk dapat A+ semata2. Tapi pemikiran / minda mak bapak skrg dah berubah. Pi sekolah mesti lulus cemerlang dlm apa jua ujian / exam. Sebenornya tu baru dari aspek akademik (kurikulum). Belum lagi bab menghasilkan modal insan yg seimbang dr segi rohani, emosi, jasmani & intelek (akademik/kurikulum). So, minda mak bapak skrg ini perlu diubah. perlu ada ‘paradigm shift’.

    Aku dulu pun nakal juga masa belajar kat KL…sampai kena rotan sbb rambut panjang, seluar ‘fit’, lari asrama (curi pi bandar) dsb. Masa tu..budaya buli (ragging) begitu kuat kat sekolah aku (budak Form 5 buli budak Form 4la….). Tapi aku tak sampai tahap ‘kurang ajar’ yg perlu diajar. Tapi percayalah, lepas korang tamat alam persekolahan, semua perkara2 tu.. akan jadi kenangan manis buat korang. Lagi satu, bebudak yang sedikit nakal (termasuk aku la..) biasanya akan bertegur sapa ngan bekas cikgunye (kalau jumpa kat mana-mana le…..). Cikgu nieee walau apa dia buat kat kite, kita kena respect la… Penting utk dpt keberkatan cam juga kita respect mak bapak kita.

    Takyahlah…nak lawan2 balik. Time aku dulu ada bebrapa budak yg nakal nak mampus, tapi tak kisah kena denda dgn cikgu. Cool aje. Berjiwa kental & tahan lasak kena rotan. Bebudak skrang cepat melatah bila kena marah atau rotan. Nampak sgat berjiwa ‘lembik’ semacam aje.. Hik..Hik…Hik..

    Buat adik-adik kat luar sana tu…, sekolah buat tempat kita untuk belajar & dpt result bagus tapi tempat utk ‘memanusiakan’ seseorang itu menjadi modal insan yg seimbang dlm pelbagai aspek. Kalau tak, korang tak kan jadi orang macam sekarang ini… Pikir2lah kata-kata aku ni, especially setlah korang tinggalkan alam sekolah ini…..

    Reply to This comment

  5. Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani. segala puji bagi Allah swt yang menyuruh kita supaya hidup bersyariat. saudara saudari, guru juga manusia biasa. sunyi dari dosa dan kelemahan, jauh sekali. ambil yang jernih sahaja. berilah guru itu haknya, yakni hormat akan dia. kita sebagai pelajar, belajarlah untuk sentiasa membaiki diri. tidak rugi. bahkan akan disayangi dan diberkati. apalagi yang penting selain redho Ilahi? ingatlah kita bukan selamanya di sini…

    Reply to This comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *