Pukul Cikgu, Belasah Cikgu, Salahkah?

Originally from Negaraku.net, tipped by Menteil, from Utusan.

KANGAR 16 Okt. – Dua orang pelajar perempuan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Perlis di sini didakwa menendang dan memukul seorang guru Fizik berusia 27 tahun setelah dipercayai tidak puas hati dengan tugasan kerja kursus yang diberikan kepada mereka.

Who’s the real bitch, teacher or student? First hand, you might think the student is wrong but when you think thoroughly it could be the teacher’s fault after repeatedly swinging that stack of paper in her face. Watch the video.

[flash http://www.youtube.com/watch?v=aXJtiTagnPg]

I believe the teacher inflicted racks of pain (mentally and physically) onto the student throughout the year. And just like a timed bomb, she exploded, bursting into flame eating anything in sight. That being said, her way of handling is rather infantile. (Hey, she is in her teeny years).

The paper said, the FORM 2 student shoved and kicked the PHYSICS teacher. They teach Physics in Form 2 now? That’s new.

Which reminds me when I was in Form 4, I was slapped in the middle of the class for having a long hair. The injury left my ear ringing the entire week. Long hair, slap? The punishment is rather stupid don’t you think?

What if someone who does more than 600 push ups everyday (like myself) were to punch him in the face as an act of self defense? I’m sure I could’ve repositioned his crooked nose and maybe have him flying across the room. That would’ve been an awesome John Woo scene.

I secretly wanted to flip his car too, but his wife (who teaches History) is too kind to us. Hurt the husband, the wife gets sad. So I let him off the hook.

The very least I could do is take it like a man, although it’s against my wicked nature, which is to revenge.

ps: I wrote about poverty in response to BlogActionDay, but it gives me this hollow feeling as if I can’t really do anything about it. So I saved it my draft.

pss: We’re planning for a Negaraku! Gathering at an orphanage. Will tell you about it later.

psss: It felt good having people to acknowledge my writing ๐Ÿ˜ฎ

 

There are 124 Comments for “Pukul Cikgu, Belasah Cikgu, Salahkah?”

What are you trying to say? Your friend is a lot tougher than me? Ok maybe he is.

I do not believe in violence. There are plenty of ways to manage kids these days.

Reply to This comment


zynadinne replied #1

perhaps they are a lot tougher than u…
my points are…
1.even they got double,they didn’t rebel.
2.teachers should stop using violence in school.After got double pun camtu gak perangai dorg.Lastly,they changed!

~you lead me to open bilingual dictionary.you r damn good in vocabs!

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Maybe they are.
1. It’s a matter of who got what, it’s injustice to beat kids like that.
2. No violence at all. If the kids were acting bad, let them be, teachers are supposed to teach, its the parent’s job to educate civics and nobility.

Reply to This comment


NoktahHitam wrote on November 17, 2008 #1

Feed kau disable? Atau aku yang bangang

Reply to This comment


amer wrote on November 21, 2008 #2

mmg truk bdak zaman skrng.. tp.. mereka blh ubah semula perangainya supaya menjadi baik semula

Reply to This comment


ismail wrote on November 24, 2008 #3

student should have some respect to thier teachers nowadays..
i am so sad to hear dat some of us are insulting ur own teachers…

Reply to This comment


syazana natasya replied #1

slamt brjya untk mminta maaf kpda gru2 ksayngn ande ksih syang amt dhrgai

Reply to This comment


bubu wrote on February 18, 2009 #4

‘seorang guru yang baik akan menjadikan anak murid lebih pintar daripadanya’ but dun 4get..!
‘murid yang baik akan selalu mengakui kepandaian gurunya’…kdg2 ada bnda yg kita lbh tahu drpd guru kiat ..jgn bangga sgt..slagi namanya guru..hormat la..

Reply to This comment


syazana natasya replied #1

guru dengn ksih sayg yg kmu crah kn kpade ibubapa kmu kpade ckgu anggp lh ckgu itu sbagai ibu bapa kmu hormti lh mreka dngn pnuh ksih syang yng brgna

Reply to This comment


Laoshi wrote on February 28, 2009 #5

korang bodoh kutuk cikgu
mcm sial anak haram!!!!!!!!!!!!

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Ni ape mencarut ni, dasar ko tak betul.

Reply to This comment


mamatu wrote on June 2, 2010 #6

anjing korang!!!!!
korang xptt hdp kat malaysia!!!!
balik israel la puki@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Reply to This comment


syazana natasya replied #1

bet0l2 pukimak jngn lh skali membuat guru sperti itu klau gru tkde bleh ke anda membca sprti ini abc dn sbagainye mnta lh maaf kpade gru anda semla k.??????

Reply to This comment


mamatu wrote on June 2, 2010 #7

yaallah cm ne dowang lh buat ckgu nye cndiwi seandainya cikgu lah yg dah membri ilmu pengetahuan pelajaran kite da mendidik kite apelh d0se yg kmu buat hndk lh meminta maaf kpade guru anda wahitaufiq walhidayah wasalam mualaikom warohmatuallah hiwabarokatu

Reply to This comment


syazana natasya replied #1

eem aq skong ko

Reply to This comment


syazana natasya wrote on July 3, 2010 #8

syazana natasya wrote on July 3, 2010 #9

ganjil dan tidak masuk akal murid pukul guru…ppuan lagi tu…bagus tu murid buat sekolah sendiri suruh baba mama diorang jdi guru..langsung tidak hormat guru.

Reply to This comment


gerald ugihad wrote on November 3, 2010 #10

bdk tu xhrmt gru toi la bley dia p pkul guru cam tu cikgu dia pon bkan x nk hbk kt mama abah depa tuu……

Reply to This comment


aleiyanatasha wrote on December 17, 2010 #11

Budak pompuan jadi begini mungkin disebabkan faktor sejadi atau persekitaran (environment). sebenornye mahaguru yg terbaik ialah ibu bapa / penjaga krn. masa mrk dengan mak bapak / penjaga lebih lama. Di sekolah, hanya 1/2 hari (lbh krg. 5- 6 jam aje).

Pi sekolah bukan hanya untuk dapat A+ semata2. Tapi pemikiran / minda mak bapak skrg dah berubah. Pi sekolah mesti lulus cemerlang dlm apa jua ujian / exam. Sebenornya tu baru dari aspek akademik (kurikulum). Belum lagi bab menghasilkan modal insan yg seimbang dr segi rohani, emosi, jasmani & intelek (akademik/kurikulum). So, minda mak bapak skrg ini perlu diubah. perlu ada ‘paradigm shift’.

Aku dulu pun nakal juga masa belajar kat KL…sampai kena rotan sbb rambut panjang, seluar ‘fit’, lari asrama (curi pi bandar) dsb. Masa tu..budaya buli (ragging) begitu kuat kat sekolah aku (budak Form 5 buli budak Form 4la….). Tapi aku tak sampai tahap ‘kurang ajar’ yg perlu diajar. Tapi percayalah, lepas korang tamat alam persekolahan, semua perkara2 tu.. akan jadi kenangan manis buat korang. Lagi satu, bebudak yang sedikit nakal (termasuk aku la..) biasanya akan bertegur sapa ngan bekas cikgunye (kalau jumpa kat mana-mana le…..). Cikgu nieee walau apa dia buat kat kite, kita kena respect la… Penting utk dpt keberkatan cam juga kita respect mak bapak kita.

Takyahlah…nak lawan2 balik. Time aku dulu ada bebrapa budak yg nakal nak mampus, tapi tak kisah kena denda dgn cikgu. Cool aje. Berjiwa kental & tahan lasak kena rotan. Bebudak skrang cepat melatah bila kena marah atau rotan. Nampak sgat berjiwa ‘lembik’ semacam aje.. Hik..Hik…Hik..

Buat adik-adik kat luar sana tu…, sekolah buat tempat kita untuk belajar & dpt result bagus tapi tempat utk ‘memanusiakan’ seseorang itu menjadi modal insan yg seimbang dlm pelbagai aspek. Kalau tak, korang tak kan jadi orang macam sekarang ini… Pikir2lah kata-kata aku ni, especially setlah korang tinggalkan alam sekolah ini…..

Reply to This comment


Ubi KAyu wrote on March 19, 2011 #12

btol2 bdk2 skarang mmang xrti base
n kalau nk ajar bdk2 mcm tu mudah jer
time kite ajar xdengar kate tembak
jer ngan snapang gajah
baru laen kali die tkot

Reply to This comment


xyahtau wrote on May 8, 2011 #13

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani. segala puji bagi Allah swt yang menyuruh kita supaya hidup bersyariat. saudara saudari, guru juga manusia biasa. sunyi dari dosa dan kelemahan, jauh sekali. ambil yang jernih sahaja. berilah guru itu haknya, yakni hormat akan dia. kita sebagai pelajar, belajarlah untuk sentiasa membaiki diri. tidak rugi. bahkan akan disayangi dan diberkati. apalagi yang penting selain redho Ilahi? ingatlah kita bukan selamanya di siniโ€ฆ

Reply to This comment


tak lama kat sini wrote on May 17, 2011 #14

. alaa beb . aku pun pena tibai ckguu jugakk . aku wase unn . mcty ckgu yk mlea un dluw . :smile:

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Err.. cube tulis betul2, tak paham.

Reply to This comment


eycah wrote on May 24, 2011 #15

yup.pendidikan sivik dan kewarganegaraan ๐Ÿ˜‰

Reply to This comment


bystander wrote on April 19, 2012 #16

Leave a comment, I won't bite ;)

feed for comments on this post.

Login or Register if don't want to fill in the details below everytime.