Pergaduhan di Lebuh Raya NPE Kerana 80 sen

Topic biar hangat bak Kosmo!

Anyway, while on the way meeting my boys for lunch at G-Tower Jalan Tun Razak, I took the NPE route from Subang Jaya. It wasn’t the best path considering that I will be entering from Sg. Besi which means smaller lanes and gaps between cars, but it’s the fastest. 20-30 minutes ride from Subang Jaya to KL. 30 Kilometer ada kot.

I am not too familiar with NPE on motorbikes, but with car, I know which lane to stick to for smart tag, touch and go or cash. With my bike, I wasn’t really sure when would be the right time to bear left.

NPE-jaga-kurang-hajar

Like always, doing 90-100 kmh on the most right lane, I accidentally missed the lane for bikes. Gile la kalau nak pancung semua kereta dan lori. So I headed straight to the toll booth, hoping that I could slide my fat ass between the cones and toll gate. There stood a man with a baton in his hand, bercekak pinggang sambil menjerit, “PUSING BALIK!”. Teringat scene Gandalf, “You shall not pass!” Rambut dah sama putih, kulit je kene salin skit.

I yelled back, “Mana boleh pusing balik. Banyak kereta.”

Weaving his baton back and forth, he yelled again,”Pusing balik! Lu jangan kurang ajar. Kasi pusing balik”. He called for backup, another guard yg duduk bawah kanopi. Both of them yelled at me, “You pusing balik!”.

I asked myself, is this for real? These 60 years old plus guards, think they can take down a man with full face helmet, knuckled gloves and padded jacket that can withstand 80 kmh impact. They’re not kidding me, but themselves.

I thought again and again. I came to 3 simple solutions.

  1. Langgar je pak guard tu, confirm barai.
  2. Turun, cakap elok-elok atau terus bertumbuk.
  3. Pusing balik.

I was convinced that the third option is the most hassle free. I don’t want to hit an old man, nor have blood on my bike. But going wrong way for 200 meters will be the hardest/stupid thing to do. Ini macam paksa manusia lain berhenti makan nasi ikut mulut. Makan ikut bontot. Ini kerja GILA!

I reconsidered my options. These guards could really use a warm up and so do I.

I prompted, “kalau saya bayar tol?”

Both the guard jalan balik ke tempat duduk masing-masing, pretended nothing happened. I asked the lady at the toll booth how much will this cost me. LAPAN PULUH SEN! 80 sen sahaja. Imagine kalau paper Kosmo atau Harian Metro keluar title, Dipukul Rempit Kerana 80 sen!

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

11 thoughts on “Pergaduhan di Lebuh Raya NPE Kerana 80 sen”

  1. Did you really accidentally or just “accidentally” missed the lane on the first place?

    Anyway, going wrong way is like digging your own grave Ed. So smart choice you made here.

  2. memang betul accidentally. I was looking for the sign, it came too sudden, it was not possible to skip a few lanes.

    Toll usually akan lalu ikut lane motor. Unless it’s at night, it’s scary!

  3. waktu aku keje sbg supervisor tol temerloh dulu biasa jer superbike lalu laluan TnG sbb takde palang (laluan masuk highway), apa yg sistem detect hanyalah ada kenderaan lalu tiada bayaran, aku reset jer sistem dari menara…setel.

    ini situasi kalau masuk tol, kalau keluar dari tol biasanya bergantung pada guard juga.
    kalau keadaan dah tak sesuai nk pusing balik aku lepaskan saja suruh guard tolak palang..

    memang laluan motor tepi sekali tidak selesa buat superbike sebab kecil sgt kadang2 tu laluannya.

  4. sebenarnye aku tak kisah pon kalau lalu kt laluan motor, walaupun kecil dan kena ambil lebih lajak. In fact, JKJR pon tak cadangkan motor lebih 500c lalu ikut laluan motor. Ada beberapa kes motor besar tergolek (noob barangkali).

    Cuma jaga tu je gila semacam. Come on la, takkan nak suruh aku bunuh diri kerana 80 sen? Bodoh betul. Geram gile, sampai harini pon tak habis lagi.

  5. Aku pun pernah terlajak di highway yang sama, tapi masa tu cuma bawak Ex5, still rasa berbahaya untuk patah balik… memang tak sengaja termiss simpang laluan sikal… hmm, pakguard kali ni muda and look menacing, dia pegang senapang bukan baton… so terpaksa la perlahan2 pusing balik, dah la malam… selepas baca post ni, saya berikrar jika saya terlepas simpang, saya akan offer nak bayar tol… sesungguhnya before ni tak tahu yang boleh offer untuk bayar toll..

  6. Honestly sejak bawa moto selalu terlajak. Kadang2 sengaja. Tapi up until now tak pernah lagi kena camni. Hopefully takda la guard yang cari pasal. Menyirap jugak kalau ada orang camni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *