Negaraku! Taking A Breathe

I cannot deny that Negaraku! has been taking lots of my professional time. Whilst I am supposed to be doing my work, I am instead busy tweaking it.

Most alarming problem about Negaraku! is the spammers.

Every day, Negaraku! gets about 20-50 spammy post. Which is worrying. I have tried plenty of features, reCaptcha, Captcha, email notification, Submit level and many others. Non seems to be doing the trick. I’ve been pulling my hair ever since. If I grew a bald patch, I’d probably blame Negaraku!

I am already at my second last resort, using Bad-Behavior, which is supposed to kill bots. The last would be Google FriendConnect, which requires tonnes & tonnes of coding. Once I’m done with spammers, I’d need to draft the new theme for it (another huge chunk of my time).

Now I’m starting to think. With me spending much of my precious time, what do I get in return? Strong community? Bankability? Sponsors? Non! (although I do have NuffNang on it, I’m not getting any clicks.) But I don’t really mind all those materially inclined portions. I just want a cool site to be sidelined next to my name.

Oh well, just another geek rambling.

ps: Another round of Iftar for Malaysian Bloggers? (Negaraku gangs?) I’m gamed! Wanna join geeks doing geek talks? Here’s the place 😀

pss: Also edited some language part. Let’s hope I got the translation correct 🙂

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

This Post Has 18 Comments

  1. Hey brah, yea it must be hard coding negaruku and doing work at the same time . I’ve been visiting your site for quite a few days, cool design. Its vaccation and I seem to have a lotta free time with almost nothing to do :p. I can code in PHP, MySql, JS and CSS, if you dont mind Id like to do some coding for Negaruku. Im not looking for pay or anything. Im just looking to gain some more knowledge and experience. Think about it and let me know what you think. Take care. Ma3Salam

  2. sekadar pandangan aku yg mentah.

    – jangan hanya jadikan Negaraku sebagai penghubung dunia maya sahaja. kau boleh jadikan Negaraku sebagai kelab (aku blur ayat yg tepat – harap kau faham maksud aku) dan anjurkan perjumpaan, kegiatan riadah, gotong-royong dan seumpamanya. Kenakan yuran. jgn mahal sgt. cukup sekadar menampung kos.

    – kau buka peluang kpd blogger yg berminat (1 atau 2 org) utk manage Negaraku. Kau x sibuk sgt. Negaraku terus sukses.

    Kembangkan kalau boleh sehingga setaraf atau lebih dari mat saleh punya. mungkin pandangan aku ni terlalu ke depan tp kita mmg hendak ke depan, belakang hanya utk ditoleh melihat kpd kesalahan yg kita dah perbetulkan.

    sekian.

  3. Bro, pernah terfikir macam tu. Dan pernah offer blogger nak tolong tgk2 jugak.

    1 – Not enough time. Kalau kutip yuran pon, nak kene kire duit lagi, buh dlm excel. Cari tempat kene booking, call sane sini. Bunyi mudah, tp byk mende lain nak dikusutkan kepale dgn. Buat mase ini, tiap bulan puase buat majlis bukak pose sesame. Lagi satu, negaraku mmg ade “gang”. Aeropama, azmanishak, life4hire, aisyahkama, abdussalaam, sae_nina, lochoe, bongkersz. Ni geng2 yg berjaya di bawak menjadi kawan nyata.

    2 – Dah tweet, tapi tade sambutan pon.

    Sebab penat nak lawan spam ni, ade kemungkinan aku tutup lepas tu buat macam AllTop balik. Lagi senang nak maintain.

  4. spammers punya pasal habis susah orang lain T_T

  5. dude… wat gathering lagi? i’m IN!

    set time & place or just text me the details. i’ll be there

  6. bro..ping me back when you’re around..ngeteh jom !

  7. hmm. mmg leceh tp gathering yg penah kau buat tu permulaan yang baik. benda ni xleh buat dlm sehari dua. aku tahu. lama kelamaan akan jadi trend dan insyaAllah yg lain akan ikut.

    semenjak kali terakhir kau buat dulu aku rasa banyak dah berubah. kali ni dan seterusnya mungkin akan lebih berjaya. twitter pn medium yg semakin berkembang berbanding mula2 dulu kn?

    bulan puasa pn dh dekat. mcm syam, aku pn tunggu je bila kau nk buat gathering kali ke 2. insyaAllah anak bini semua aku bawak sekali kalau masa dan tempat mengizinkan.

    sekian.

  8. dude, the categories still in english. hehe. =D

  9. offtopic : i still like the previous theme . (NH not negaraku )

  10. Sudah di translate ke BM sayang 😛

  11. Spammers tu orang Melayu ker mat saleh? Kalau mat saleh, buatkan button2 dalam Bahasa Melayu. Kalau boleh kampungkan lagi ayat2 tu, supaya susah mat saleh nak paham.

    Pastu buat random button 2, 3 bijik supaya mat saleh tak tau nak klik yang mana. Salah klik kompom spammer hahaha (cadangan yang tak optimum langsung!)

  12. Spammers pakai bots wahai Imam. Langsung tak visit site, pakai ape teknologi aku pon tatau.

  13. like NH previous theme more than this. hehehe. Glad to hear Negaraku started working again. I heard a lot of good comment about Negaraku from fellow bloggers. keep it up….

  14. spammers dah makin canggih skang ni. macam-macam mereka boleh buat termasuk gunakan bot!

    aku nak bantu pun aku xberapa pakar. tp boleh memana yang patut atau layak ha3

  15. tolong ajar macam mane mak download/install adobe photoshop yg free….plez

  16. tolong ajar macam mane nak download/install adobe photoshop yg free…

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: