• NH and friends NoktahHitam is my alter ego. I am a nocturnal Web Developer at Laman7. Part time innovator, full time procrastinator.

  • “The only good is knowledge; the only evil is ignorance.”- Socrates

Lompat Si Nabila Lompat

Aeropama and Life4Hire left quite an impression when they commented on my previous posted picture, the headless Uhud Jump.

Gambar nabila huda lompat
(From left, Nabila Huda, Etok, NH and Emok)

Before you shoot me, allow me to ask this, is it wrong to jump at Jabal Uhud? It left me disheartened upon reading this entry.

  • We jumped not because we’re monkeys, but because we’re happy to witness the historical battle field
  • We jumped because we want to try different style of pose
  • We jumped because we want to appear cheerful, when actually it’s torturing hot
  • We jumped because it’s rare to have a clear blue sky

As for Nabila Huda, it’s her fault for exposing her calves, but I believe you’ve seen more. Other than that, what’s wrong? It’s not like we jumped in a mosque or morgue. It was a dessert.

You might think I’m defending Nabila (as well as myself). Oh come on, there’s aplenty of saucy stories out there awaits your stereotypical mindset, like the Najib SMS story. Why sink so low for a cheap scoop?

09.jpg10.jpg01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg11.jpg12.jpg

There you go, a basketful of Malays doing the ‘Jordan’ pose. You were saying…?

ps: Jumping reminds me of Zarir, who taught me triple-jumping, which obviously I could never master.

 

There are 64 Comments for “Lompat Si Nabila Lompat”

hehe…thanks for the kudos…well..i’m not saying it’s wrong but uttering the resemblance of the pic with nabila’s and i don’t want to comment on the nabila part…everyone has their own opinion… but i’m glad i’ve inspired you for this post..haha :grin:

btw, anyone tried to call the number? been wondering if Najib will answer the phone himself…. :neutral:

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

I didn’t say you say it’s wrong.

Reply to This comment


|1f34|-|1r3 replied #1

and i also didn’t say that you’re saying that I was wrong… :razz:

Reply to This comment


MK replied #1

i didn’t say anything.

Reply to This comment


|1f34|-|1r3 wrote on October 16, 2008 #1

ini satu krisis… sape nk tgk aurat laki? sila ke NH! :lol:
(nampak nye gmbr laki lebih byk dr gambar ppuan. apekah???) ampun pak. slmt hari raya… (gurau je, hee hee)

Reply to This comment


Extremist Thinker wrote on October 16, 2008 #2

bestnya dapat amik pic lompat2.. nak cuba gak lah.

Reply to This comment


arep wrote on October 16, 2008 #3

a cheap scoop is one of malaysians’ favourite gossip flavor, u not know?

some tend to be uptight,hence despising the act. but i think everyone’s entitled to their doings,right or wrong. we don’t have to be judgmental;it’ll hit back at you of some sort.but, being un-judgmental means not being critical:that’s kind of boring…and so not NH

godspeed

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Er.. and since when am I judgemental over morality..?

Reply to This comment


kidd replied #1

what i’m suppose to say is, being not critical it is so not you.

Reply to This comment


kidd wrote on October 16, 2008 #4

Kamera mahal jer dpt tangkap gamba lompat2 yg cantik.. kamera yg agak biasa2.. jd x cun, kdg2 nampak cam antu.. haha..

Dan, betul tuh NH! Kalu kita dah happy sgt dpt pegi tempat yg susah kita nak pegi, apa salahnya amik pose lompat2.. bkn masjid, perkuburan atau rumah mayat ye x?

Reply to This comment


smaelz wrote on October 16, 2008 #5

hmm everyone has their own opinion but if one thinks that is nothing wrong with then i think you need not to worry buddy. BTW nice picture.

Reply to This comment


taukey wrote on October 16, 2008 #6

thx NH link back kat blog aku :grin:
setiap org ada pandangan msg2.
dlm entry aku tu tersilap ckp. bkn kat mekah, tp madinah. cuma pndgn aku kurang sopan pompuan melompat mcm tu sampaikan nampak kulit kaki. kalau x tersebar kat tenet xpe. peace eheh

Reply to This comment


adi wrote on October 16, 2008 #7

Aku wakil lompat tinggi zaman sekolah dulu.. :oops:

Sorry, what’s this obsession over morality right and wrong again? Anything value-added from this kind of shit stirring? Lompatlah ikut suka, kalau Tuhan marah itu urusan Tuhan dia dengan empunya badan. ‘Moral’ policing such a turn off, especially when it deals with the ‘after effects’ instead of the source of the problem.

Reply to This comment


bongkersz wrote on October 16, 2008 #8

wuhuhu… typical malaysians mindset dude.
1. org popular or artis mesti tunjuk baik. salah sikit mesti kena kutuk. paparazzi & pengkritik ramai…
2. perempuan kena jaga tatasusila sebagai perempuan. lompat-lompat ni xsesuai… lagi2 kat tanah suci.

nasib baik ko bukan artis. kalau kau artis, lama dah gambar kau jadi kontroversi. mesti kuar muka dpn majalah hiburan yang top.
tagline “artis lelaki popular tidak beradab buat umrah” :grin: :eek: :razz: :!:

Reply to This comment


nikillas replied #1

ok.. aku setuju ngan ko.. sama yang aku nampak.. kurang sopan bagi seorang wanita melompat.. mmg tak salah melompat.. tapi.. yang penting.. dia x hipokrit.. dia menjadi dirinya sendiri.. tol x..??

Reply to This comment


Extremist Thinker replied #1

kalau dia artis. dah dapat DATUK la beb. DATUK LOMPAT. :grin:

Reply to This comment


smaelz replied #1

tp muka NH yg lompat tu x nampak.. jd x leh la jd kontrovesi.. hehe

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

sekali lagi, aku main teke je tu kt uhud. bole jadi tempat lain. kalau pompuan tak leh lompat, semua pompuan yg aku upload pon bersalah. lagi2 yg tak pakai tudung pastu barang ‘bergoncang’

Reply to This comment


aeropama dot com replied #1

bro! sebagai muslim, ni prinsip aku:
1. agama atau adat – related dgn ni, wajib follow. no excuse. perempuan nak melompat, secara dasar boleh. tapi kalau lompat tu boleh buat dedah aurat & nampak brg bergoncang (yg mungkin boleh buat brg laki len naik), jgn lompat. and so on…

2. berguna atau tak – klu lrgn lompat xde dlm hukum agama atau adat, lompatlah sesuka hati kalau kau rasa ianya berguna utk kau. kalau rs xgune, xpyh lompat. settel!

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Saje nak critically discuss. Obvious religion kene abide. Adat, well tak semua kene follow cth: merisik, skarang org tunang terus je.

lompat utk kesihatan :grin:


nikillas replied #1

bak kata ko la kan… biar mati adat.. jangan mati pegangan agama.. x gitu incik syam..??

Reply to This comment


nono replied #1

setuju jugak dgn awak syam.. perempuan tak yah la nak lompat2 kat tanah suci.. pasal memang tak sesuai..

bukan nak streotype.. memang tak manis dipandang mata. excited over nothing sangat kot. :!:

Reply to This comment


aeropama dot com wrote on October 16, 2008 #9

mmg x bleh melompat kat situ ke?

kalau pasal nabila tu, saya baru tau lepas baca post nie. nabila tu mmg camtu kot. perangai dia suka lompat2. :P

the lompat2 pic tu mcm best je utk ditiru. kalo lompat kat pantai lagi best, kot. :P

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

tade tules kat situ jgn lompat. Ustaz tu pon kate, jgn smyg kt area tu (mungkin sbb berhabuk kot).

Reply to This comment


buzzybug wrote on October 16, 2008 #10

nothing wrong. we do what we feel like to do as long it’s not in unsuitable location.

it’s depend on how we express our expression right?

erm… it’s more cool of u do like “where the hell is matt”. wakaka.

Reply to This comment


smaelz replied #1

“where the hell is matt” versi melayu la plak.. kumpul2.. buat lagu background.. pastu letak kat utube, aksi lompat2 di merata-rata tempat.. hohoho…

en NH send gamba2 tuh.. nak buat la mcm ‘where the hell is matt’.. kalu tau lokasi lg best.. wohoho

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

uish.. aku jarang travel. lagi satu, aku jarang bubuh gambar aku.

Reply to This comment


jipo replied #1

ni ala2 ‘where the hell is matt’ tapi org Msia & kat satu negara ja (bandar lain2)

http://www.youtube.com/watch?v=7iKWmz5EwbM

tapi bila aku kata diorg tiru Matt,diorg sumpah kata xpenah dgr/tau pon pasal video Matt tuh..

some people dance when happy,some ‘melompat’…hm aku xsure aku buat apa bila happy..mkn kot.

Reply to This comment


megat wrote on October 16, 2008 #11

tak salah melompat…tp kena tgk keadaan dan tempat..
mcm tak kena plak dia nak lompat kat uhud tu…+ npk aurat…

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

salah kalau lompat kt uhud? aku main teke je tu kt uhud. kalau bukan kat uhud atau kt padang pasir biase je? macam mane?

Reply to This comment


mediamalaya replied #1

gembira sangat sehingga melompat.. kan lebih baik, memperbanyakkan doa apabila berada di tmpt yang pdny susah hendak ke sane, timeline untuk ambil masa & bergambar sambil melompat tu boleh buat berwirid.. :up:

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

dah wirid dah sebelum tu lagi (kot). lompat tu sesaat pon tak sampai. bile tangkap gambar, paling busuk pon 5 min.


mediamalaya replied #1

5 minit? hurmm.. banyak pahala boleh dibuat kalu warga emas yang pergi time tu.. ape pun, pendapat masing2 :up:

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

… ade ustaz la plak kt sini …


Mr Am replied #1

Salah ke lompat kat uhud? aduh.. apa fatwa ko pakai?

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

ade nas dan fatwa kate tak leh lompat uhud?

Reply to This comment


Mr Am replied #1

Ntah.. xtahu la aku.. :grin:
tanya amoi la..

Reply to This comment


amoi wrote on October 16, 2008 #12

aku salah cakap kot.

Reply to This comment


kidd wrote on October 16, 2008 #13

yup memang aku rasa semua gambar perempuan yang kau upload tu salah lagi-lagi yang tak pakai tudung pastu barang bergoncang.Memang kurang bersopan kalau perempuan melompat.Kalau kau melompat aku x kisah sebab walaupon kau tak pernah reveal gambar kau.Aku percaya kau lelaki haha.Bukan lah bersikap diskriminasi jantina tapi kalau dah perempuan tu memang banyak benda yang perlu jaga.

banyak lagi bende yang kurang elok dan kurang sopan yang permpuan zaman kini buat tapi mungkin kita tak kisah atau tak tahu tu kurang elok sebab kita anggap tu perkara biasa.Macam permpuan keluar malam.sampai pagi.Memang lah tak wat pape.Tapi bukan ke kurang elok kalau camtu.?Mungkin kau boleh guna anologi ni untuk lompatan nabila di tanah suci tu.

mungkin mindaku tipikal tapi tu yang aku faham.

Reply to This comment


rham wrote on October 16, 2008 #14

triple-jumping tu camne bro??

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

acara lompat kijang :smile:

Reply to This comment


Mr Am replied #1

Masa sekolah dulu aku main triple jumping gak.. :lol:

Reply to This comment


Mr Am wrote on October 16, 2008 #15

baru aku perasan ko tetap dengan “kehitaman” ko walaupun kat jabal uhud ek. hehe :mrgreen:

Reply to This comment


KNizam wrote on October 16, 2008 #16

baris dua, gambar dua. terlampau terdedah aurat. kecian kat dia… :cry:

pompuan :twisted:

Reply to This comment


Mr Am replied #1

Aik.. baris dua, gambar dua?? pompuan??

Reply to This comment


Extremist Thinker replied #1

maksud akoo kalau pompuan tgk reaksi nye mcm nie :twisted:

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

kalau tu pompuan, terdedah dah la buah dade die.. :arrow:

Reply to This comment


Extremist Thinker replied #1

kalau dah terdedah, ape yg berlaku? :razz:

Reply to This comment


Extremist Thinker wrote on October 16, 2008 #17

bukan masalah ade ustaz kat sini.. nampaknya ada orang takleh terima pendapat orang lain tetapi memberi pendapat untuk kita menerimanya.. ko kate mindset orang tak boleh ubah.. tapi ko pun same je?

what goes around come around..

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Oh boy.. I’m just messing with you. Looks like someone took it personally.

And sejak bile plak aku ckp aku nak ubah mindset orang?

Reply to This comment


mediamalaya wrote on October 17, 2008 #18

cantik gila gambar.. pandai le… bila gi tempat2 macam tuh… x leh blah kalau tak buat satu kenangan yg kreatif.. stakat gambar biasa nanti mudah lupa.. gambar lompat ni bagus… boleh ingat… sampai bila2..

huahhau..

Reply to This comment


lochoe wrote on October 17, 2008 #19

the ones that levitate.. i like! hehe.

on nabila huda tu.. hmm hmm. secara syariahnye, if i were to become strict with religion (and i should be), dah tentulah tak elok sebab nampak aurat. dan bila imej itu dipadankan dengan seorang yang pergi ke tanah suci, kan tak manis tu.

but the entry? i dunno. i read it and see it more like a typical mama juwie “bisik-bisk” section in a lowly local magazine. sorry adi if am being offensive here, but that’s the impression i got upon reading your post.

Reply to This comment


adi replied #1

haha..daijoubu MK.
bukan nak jd typical…sengaja wat camtu nak test cara olahan blogging. blog tu sekadar eksperimen. dh ditamatkan riwayat dh eheh. ape2 yg sy luah kat situ tak menggambarkan diri sy yg sbnr.

pndgn sbnr sy, amik gmbr gaya lompat mmg kreatif.

Reply to This comment


Zaza replied #1

I smell backtracking..

Reply to This comment


MK wrote on October 17, 2008 #20

i become aware of this kind of ‘jumping-in-the-air’ pic when a lot of my friends put it in their friendster page..

i think it’s cool!! i want want..

so during my trip to Berlin, one of us has those expensive camera thingy (and he’s also a ‘taiko’ in photography)..yay! i have one…haha..

i think u gotta have DSLR for a good ‘floating’ effect..

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

I was using DSLR. Sadly still inexperience.

Reply to This comment


jipo wrote on October 17, 2008 #21

jumping is nvr an offence,pose with styles,haha.

Reply to This comment


youngspirit7 wrote on October 18, 2008 #22

jumping is ok but regarding the place where u ur jumping. thinking about going umrah or haj, wut for if u want to jump. the reason is to pray or beribadah. then after balik jumping la back…seriously, dont play play when doing ibadah but play play la when you ur in play. this the “otai”est word i can use now.

Reply to This comment


rodin wrote on October 18, 2008 #23

[...] melompat ini bukan sahaja berlaku di dalam negara. Dari lensa kamera, dipercayai NH turut melompat semasa mengerjakan UMRAH di mekah baru2 ini, malah lebih parah seperti kes mahathir [...]

jumping is good for our body. So, jump more than eat and sleep forever. :???:

Reply to This comment


reddebt wrote on October 20, 2008 #25

nice pic dude. i also used to jump and shoot too.

Reply to This comment


myadlan wrote on October 20, 2008 #26

lompat-lompat . suka-suka. =)

Reply to This comment


asx wrote on October 20, 2008 #27

:vangry: walau macamana sekalipun kita tidak boleh melompat lompat macam kera kat tanah suci kerana itu adalah tempat untuk kita membuat ibadah

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Kau ade Nas dan Fatwa nak buktikan tak leh lompat? Kalau ade, sile kemukakan. Atas dasar pendapat, tak boleh. Berdose berdosa besar jika kau pandai2 buat hukum.

Kat Jabal Uhud, mane ade orang smyg. Orang visit je.

Kalau ini bukan jabal uhud tapi kt Sudan, macam mane?

Reply to This comment


adkaa wrote on December 25, 2008 #28

Leave a comment, I won't bite ;)

feed for comments on this post.

Login or Register if don't want to fill in the details below everytime.