Like I Will Fall For That! Maybank Fraud

I received an email supposedly from Maybank. The content is as follows.

tipu-maybank.png

I only have RM 4.00 in my wallet, how can I survive the entire week?

Thankfully, it’s a fraud mail from Maybank.

How do I know it’s a fraud?

  1. Check the email domain as in the “@what-ever.com”. If it’s from Maybank, it should be @maybank2u.com.my. However, that’s not the case.
  2. Check the link given. You don’t need to click it, just hover the link and you’ll see where the link points. bottom-left.png definitely not Maybank

Problem solved. Better luck next time 😀

ps: Life is like a Malay drama, it’s always about the money!

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

24 thoughts on “Like I Will Fall For That! Maybank Fraud”

  1. loser !!!!! the email is not professional at all…LOL…better luck next time…i have 2 phishing Maybank emails in my inbox…gonna check them out and publish it later 🙂

  2. i ‘ve received this kind of email back then. easiest thing to do, i just called the maybank customer service. report terus. and hopefully there’ll be no more kind of this mail. but it doesnt stop nampaknya.

  3. dalam sehari dua ni byk emel dr maybank masuk kat ksemua emel aku.. biasanya emel2 ni masuk kat spam dan gmail siap2 report yg link kat dlm tu adalah phising web. tp la ni gmail pun dah tak dpt nk kesan. huhu..

    tp aku dah tau sbb maybank takkan hantar sbarang bentuk komunikasi via emel. so, memang takkan layan emel mcm tu lg2 nk klik yg diorg bg. cuma adalah spatah dua yang aku balas. biar meleleh air mata si jahanam tu. huhu..

  4. aku selalu click link tu utk nk tgk, browser firefox yg baru ni bagus sbb dia leh detect,kalau xda org report link tu aku report..click “Help->Report Web Forgery” tapi selalunya org lain dh report,bagus!

    skang teknik nk tipu nk canggih..baru2 ni plak diorg guna bahasa malaysia …full! ada yg bagi salam la,mcm2..tapi eja “Assalamualaikum” silap..haha..lawak

    tahun lepas time exam,time boring study aku reply la salah satu email scam (bapa mati,xtau ada tinggal duit bilion2 dollar!) nk tgk to what extend dia sanggup tipu…dia reply dgn scan passport dia dan adik pompuan dia..tapi yg lawaknya kat data2 tu dia mcm guna program MS Paint je nk edit..haha xpro langsung nk tipu..rancang nk main2 lagi tapi xsempat…

    kalo korg boring reply la email2 tu..hahaha..biar diorg busy..giving false hope….cool!

  5. Haha.. Saffa pun dapat gak tapi not this version la. Apsal asyik Maybank jer yang kena?

    Oh ya.. the funniest fraud yang Saffa pernah kena is a phone call from mamat Indonesia, He claimed that I’ve won RM3000 from Power Root Contest. Oh please lah.. Best giler prank mamat tu… 😀

  6. I’ve never gotten phishing mails like this. eh, no. ada je. it said that I won something from google Adsense. WTF, memberi harapan palsu.

  7. ntah pape.. nak menipu tp x pandai..
    blah la wei.. hahahah..
    maybank2u konon..
    nk menipu biar la munasabah skit kan? kan? 😮

  8. damn freaking guys.

    but sometimes they got their luck. i know one uncle lost almost rm40k because of this phishing things.

  9. lol.. ive got not one, but two! from maybank and cimb. cam haram.. wahaahha..

    i am pretty sure tho some naive users will submit their password. 😡

  10. Dah bnyk kali dah aku dapat email kongkang mcm nie.Padahal mybk2u aku guna email lain.

    Nasihat aku,korang guna email yg berbeza2 utk sesuatu urusan.Oh yer … password jgn pulak same yer.

    Contoh:

    Urusan Bank email A
    Urusan Blog email B
    Urusan Friendster,Myspace email C

    Kan senang ….

  11. Aku selalu dapat..dan aku selalu masukkan kat ID ngan password tu macam “F**K_YOU” or “B*ST**D” etc,haha..diaorg mesti capture tu dalam database diaorg..

    Ko lupa nak sebut benda paling penting..link bank2 fraud tu mesti takde logo ‘kunci’ aka secure site kat page diaorg..semua website bank yang https mmg ada logo verisign tu 🙂 bleh double click kat kunci tu dan tengok expired date, author dsb..

  12. hmm abaikan aje email macam ni. kalau betul bank akan call kita direct.

    tapi heran jugak, walaupun benda ni nampak sangat menipu dan ramai yg dah jadi mangsa, siap masuk paper keluar tv semua, tapi kenapa masih ada yg berlaku lagi? masih ada yg terkena lagi? heran la.

    eh pasal apa nak heran? manusia ni kan mudah lupa.

  13. i got this type of fraud from both maybank and cimb.
    haha. surely, they’re just not brilliantly crafted for my level.

    hoho. very easy to distinguish. Banks won’t email you about those particular thing, they most probably call you. they’re rich, not need wasting time. hehe.

  14. i use to get such kind of mails very often that 2 on my gmail acnt wonder how these guys manage my ids … 😕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *