Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?

I know there was gonna be football, Piala Malaysia Final but I didn’t bother. Not because I’m ignorant or prefer European leagues over local flavor, but because football is a game to play, not watch (unless you are not talented enough, that, I can comprehend). Seriously, I don’t really like watching football.

Having said that, I do follow people from Twitter about the game’s progression. It was mainly a live commentary from Abdus.

Although I do favor Kelantan over Negeri Sembilan, there are things that disgust me. Kelantan fans were throwing fireworks (edited: so was Negeri Sembilan)!

Kelantan fans also decided to take the BBQ party indoors. Darn. (from Blowie)

Soon after match was over, they took the finals onto the streets. Again people, it’s JUST football. (By they, I mean both teams).

Even before the match, Kelantan fans were aggressive.  They broke the Gate at Bukit Jalil. (from Yusni Arifin)

I know, they spent hours driving/flying down to KL, get stuck in traffic jams and queued for hours to get a piece of action. In the end, their team failed to shine. I would burn in anger too. But this is no way to face defeat! Take it like a man. Train a little harder and come back next year.

* * * Edited * * *


What happens if they burn down the stadium? Thousands will die. Not to mention those flare thrown,.. Kalau terbakar orang mcm mane?


This isn’t the first time it happened. They even lid fireworks at their own stadium! Ini kerja gile!

To all Kelantan’s aggressive fans, LOSER SIAL.

ps: I personally think these people were never involved in any competitive sports. If they were, they’d be just like the rest of us. Go home and sulk till you fall asleep.

pss: All goals were awesome (except for penalty of course)

 

There are 125 Comments for “Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?”


Thekelate1 wrote on February 9, 2011 #1

igt ko pmbrsih sgt kew

Reply to This comment


Thekelate1 wrote on February 9, 2011 #2

orang luar ni byk kwng ajr” hahaha.. bohsia beb
rata2 byk rosak..
IDOP KELATE

Reply to This comment


Thekelate1 wrote on February 9, 2011 #3

A’ah betul tu… cuba tengok contohnya Sheikh Muzafar dan Chef Wan.. dua-duanya org kelantan yang berjaya… hidup kelantan

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #4

kudos to you.. kalau malaysia ramai yang macam hang ni.. dah lama malaysia jadi maju mcm jepun. tak lah asyik bangga kacukan jepun je..

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #5

self proclaimed, biar je lah, noktah hitam

Reply to This comment


faiza replied #1

pasal bola pun bleh buat havoc besr besaran..mmg budak2 klate xtau hargai smua 2.

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #6

Noktah hitam, org kat kl lebih ramai(per km persegi) … so that it is something relative. Percentage wise, perhaps would be more appropriate.. lagipun kat k.l tu ramai org kelantan. seperti yang didakwa oleh pro kelantan (orang kelatan kat kl bawak kereta besar2 dan ramai orang kelantan di ipta @kl)

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #7

So are you saying that the inclination to bertumbuk dan become a pengotor comes from upbringing.?. well… should I say any further? You do not have to read Freud to figure this one out.

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #8

Emmm betul tu contohnya Erra Fazira dan Siti Nur haliza .. hai terliur kawe

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #9

kalau tau malu, tak lah buat macam tu.. sebab tak tau la tu

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #10

ongget wrote on April 7, 2011 #11

sebenarnya org dari negeri lain boleh bawa kereta besar tanpa perlu berhijrah ke kl. jadi bila raya tak de lah nampak kereta besar balik dari kl. fakta mesti ada statistik. otherwise dont claim it as fakta

Reply to This comment


zubaidah arshad replied #1

And what are the stats to support your argument? Kamu pun generalize jugak. If you do have the facts to turn my statement down, then bring it on. Tapi kamu pun kena la keluarkan fakta juga untuk support what you said. Kan?

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #12

satu bangsa? kalau satu bangsa macam mana boleh ada yang perasan lawa daripada orang lain?

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #13

kalau tiket RM20 boleh bakar kerusi, tiket RM 60, boleh bakar apa?

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #14

dah byk kali dah org negeri kalah … normal je

Reply to This comment


ongget wrote on April 7, 2011 #15

I am a kelantanese and ME MYSELF I stronly disagree with that bad behaviour and I really disapprove that uncivilised n immature behaviour
I am not proud to be kelantanese
bcoz proud itself is negative
if u have only a bit of the sense of proud u will end in hell
what I know is not all kelantanese are bad those people they put soccer first over islam n humanity
buat ape gaduh sesama islam…it’s better for us to mind what it is going to happen to us when we die ….our endings are not determined by our states…
n I want to apologized as a kelantanese to people who are offended by some of us BUT I DO NOT BAKO THE STADIUM BCOZ I DUN LIKE SOCCER .HEHEHHE

Reply to This comment


kartina wrote on April 28, 2011 #16

org klate bkn tau tgk bola…kalah ja nk buat havoc..perangai mengalahkan setan.dri dlu lgi aku tgk sikap org klate x ubah2,sbb 2 org xsuka org klate..nk gaduh ramai2 bru brani blah la weeiii…

Reply to This comment


amy wrote on August 26, 2011 #17

awek klate mmg cun ada mix cam siam tpi cukup senang nk main,tu yg sempoi hahaha….budak2 muda laki klate xleh pakai….akai pendek..cakap ja pandai tpi bkn tau apa pun..

Reply to This comment


faiza wrote on August 26, 2011 #18

cakap beralas ckit karang x pasai-2 orang golok turun bawak sepucuk..aku memang pantang kalo kutuk negeri aku ko bayang kalo orang kate mak kau gile ,bodoh bangan ko marah x marah kan jadi pandai -2la kalou rase xpuas hati turun klatan bawak berape ribu orang kau nak bawak kau mesti ingat satu je bendera kami adalah merah dan keris itu bukan sebarang logo itu hakikat orang klatan undur tidak sekali, langkah harus maju aku nak tengok korang turun kalau berani..ko nak tengok kelantan punya semangat gergasi tryla…???

Reply to This comment


anok jati klate wrote on September 11, 2011 #19

huhu,,hangat,,hangat,,pade pandagan aku mne2 ngeri pon same je ,,ikot perangai masing2 lah,,tp ikot pglaman aku,,mmg owg kelantan kasaq skit,,maybe org lua macm aku tk leh trime kekasaran dyowg….tapi apepon,,bg aku,,lau kte nk hormat sesame kite,,kite hormat lah kn org laen jgk,,n tk pyh nk mmbgge diri sgt,,n yg paling penting sebelum wat sesuatu tu tk kesah la ckp ke kerje ke kne la ikot jge hati n perasaan org laen jgk,,jgn men sembur je,,tk elok~~right??

Reply to This comment


weewee wrote on November 1, 2011 #20

dasar penyokong kelantan perangai macam babi. macam tahi. korang ni kampung betul ekk kalah menang adat permainan lah wahai penyokong kelantan yang BODOH!! sedih dgn insiden dkt lrt semua tu =(

Reply to This comment


parker wrote on February 12, 2012 #21

Aku pernah duduk Kelantan, tak lama, setahun. Sebenarnya orang kelantan ni benci dengan orang luar dari kelantan. Dari pengamatan aku, kalau Malaysia tak ada undang-undang, dia nak bunuh orang luar dari kelantan. Tapi dia tak dapat buat. Apa dia buat, dia akan dera jiwa dan batin orang luar Kelantan ni, kalau ada peluang. Nasihat aku, dengan orang kelantan ni, jangan kasi muka. Jangan sampai dia pijak atas kepala you all. Aku mengaku, diaorang ni orang-orang jahat.

Nasihat aku dekat orang kelantan, orang luar kelantan juga memang tak suka dengan orang Kelantan. Aku bukan orang kelantan. Aku tak tahu macam mana nak terangkan. Dengan bahasa yang mudah, orang kelantan sesalunya dijadikan . Sebagai kambing hitam, bagi orang bukan kelantan untuk tudung kesalahan mereka. Kalau jiwa you terseksa, nanti you dan keluarga juga boleh musnah.

Kesimpulanya, kalau orang tak suka kita, macam-macam benda boleh jadi. Memang orang akan marah aku, kalau aku tak expali, memberi contoh, macam mana nak orang nak faham…. apa-apa pun, aku tak ada niat jahat, sekadar memberikan sedikit cahaya dan cuba memberikan sedikit bantuan, meringankan beban orang lain.

Ikhlas…..

Reply to This comment


JoeLabu wrote on April 26, 2012 #22

kelantan sial….!! bangsat!

Reply to This comment


kelantan babi wrote on April 2, 2013 #23

Leave a comment, I won't bite ;)

feed for comments on this post.

Login or Register if don't want to fill in the details below everytime.