• NH and friends NoktahHitam is my alter ego. I am a nocturnal Web Developer at Laman7. Part time innovator, full time procrastinator.

  • “Before God we are all equally wise - and equally foolish.”- Albert Einstein

Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?

I know there was gonna be football, Piala Malaysia Final but I didn’t bother. Not because I’m ignorant or prefer European leagues over local flavor, but because football is a game to play, not watch (unless you are not talented enough, that, I can comprehend). Seriously, I don’t really like watching football.

Having said that, I do follow people from Twitter about the game’s progression. It was mainly a live commentary from Abdus.

Although I do favor Kelantan over Negeri Sembilan, there are things that disgust me. Kelantan fans were throwing fireworks (edited: so was Negeri Sembilan)!

Kelantan fans also decided to take the BBQ party indoors. Darn. (from Blowie)

Soon after match was over, they took the finals onto the streets. Again people, it’s JUST football. (By they, I mean both teams).

Even before the match, Kelantan fans were aggressive.  They broke the Gate at Bukit Jalil. (from Yusni Arifin)

I know, they spent hours driving/flying down to KL, get stuck in traffic jams and queued for hours to get a piece of action. In the end, their team failed to shine. I would burn in anger too. But this is no way to face defeat! Take it like a man. Train a little harder and come back next year.

* * * Edited * * *


What happens if they burn down the stadium? Thousands will die. Not to mention those flare thrown,.. Kalau terbakar orang mcm mane?


This isn’t the first time it happened. They even lid fireworks at their own stadium! Ini kerja gile!

To all Kelantan’s aggressive fans, LOSER SIAL.

ps: I personally think these people were never involved in any competitive sports. If they were, they’d be just like the rest of us. Go home and sulk till you fall asleep.

pss: All goals were awesome (except for penalty of course)

 

There are 125 Comments for “Kelantan Lawan Negeri Sembilan Bola (ke Bertumbuk)?”

diorang ni suka wat malu negeri. tak pasal² orang benci. nasib awek kelantan comel *tetiba*

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Ohh? Comel ke? Itu aku pon tak pernah tau.

Reply to This comment


loq replied #1

awek kelantan memang cun beb!

Reply to This comment


geram replied #1

mmg cun but mostly pemalas+pengotor.
stakat nie da dapt 3org rumate klantan yg xreti nk kemas.
bengang giler.


ongget replied #1

Emmm betul tu contohnya Erra Fazira dan Siti Nur haliza .. hai terliur kawe


faiza replied #1

awek klate mmg cun ada mix cam siam tpi cukup senang nk main,tu yg sempoi hahaha….budak2 muda laki klate xleh pakai….akai pendek..cakap ja pandai tpi bkn tau apa pun..


Thekelate1 replied #1

igt ko pmbrsih sgt kew

Reply to This comment


ongget replied #1

self proclaimed, biar je lah, noktah hitam

Reply to This comment


faiza replied #1

pasal bola pun bleh buat havoc besr besaran..mmg budak2 klate xtau hargai smua 2.


nuts replied #1

sedap mulut ko je kecek lagu toh.. kalu brani mari kito tumbuk!!!! baso ore tak saye mulut…

Reply to This comment


lyana replied #1

To Geram :

“mmg cun but mostly pemalas+pengotor.”
Pardon me for saying this, but Ya Allah, shallownye the way you think. I know, its unfortunate for you to have them as housemates, but I don’t see the need to equate Kelantanese as ‘mostly pemalas & pengotor”. Im sure you have your own flaw as well, that your housemates have to put up with. Them being pengotor and whatnots has got nothing to do with which part of Msia they hail from, that’s just plain bad habit. And habit my friend, is unique to each individual. Genetic i.e coming from the same origin i.e Kelantan ke, N9 ke, Kedah ke, may contribute to the habit but only to a small percentage. The rest of it, depends on the upbringing. If you have the time, spare some time reading on Sigmund Freud’s work, then you may have a slight idea how in the world, someone can turn into a pengotor because of a faulty upbringing.

To Nuts :

If you really want people to stop having false perception about Kelantanese being aggressive and whatnots, my sincere advice is; don’t turn this into anything physical. You are not doing any good in clearing up your county’s name if you yourself do the things, that some people mistakenly think Kelantanese would do at times like this i.e bertumbuk.

And to the rest of people who happen to hate Kelantan:

My mum, she is a Kelantanese herself. And she, by far the best person Ive ever known in my entire life. Well mannered, clean, prim and proper. Well, you might say I am lucky to have the good Kelantanese as my mother, but trust me, Ive been to Kelantan on countless occasions, and they are just like other citizens in other counties of Malaysia.

Don’t you guys think its funny, a simple feud like football can spark such a racist remark among some of us? Imagine if we were to be attacked by an outsider, would we still be this racist and have this much hatred against each other? Ok that’s a bit too far, imagine if a Mat Salleh drops by this blog and reads the comments and finds how ‘interesting’ people in Malaysia argue with each other, shouldn’t we be ashamed of ourselves?

Just sit back and think again, we are all MALAYSIANS for goodness sake. Kelantanese ke , N9 ke , Kedahans ke , KL ke , Malay ke , Chinese ke , Indian ke, we are all MALAYSIANS.

With that, I rest my case.

p/s : Sorry Eddie, if I literally make a blogpost on your comment area.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Panjang dan menarik. Feel free to write as long as you like. The longer the better.

But honestly, compare to Kelantanese, KL lagi kotor! Just tengok Chow Kit Road la or Sungai Klang, it looks like a river of teh tarik.

And if per-say Kelantan are pemalas, how many diabetic and heart patience are there per km² as compared to KL? KL lagi worse laa kot. Although byk gym, padang and sporting activities.


laa replied #1

do you actually need to write long comments?
i appreciate your thoughts/comments but,
everyone has their own opinion
^^


ongget replied #1

So are you saying that the inclination to bertumbuk dan become a pengotor comes from upbringing.?. well… should I say any further? You do not have to read Freud to figure this one out.


joyah sport replied #1

baik budak kelantan jd malas dari budak luar duk bagi kangkang puki kat orang

Reply to This comment


Thekelate1 replied #1

orang luar ni byk kwng ajr” hahaha.. bohsia beb
rata2 byk rosak..
IDOP KELATE


ongget replied #1

Noktah hitam, org kat kl lebih ramai(per km persegi) … so that it is something relative. Percentage wise, perhaps would be more appropriate.. lagipun kat k.l tu ramai org kelantan. seperti yang didakwa oleh pro kelantan (orang kelatan kat kl bawak kereta besar2 dan ramai orang kelantan di ipta @kl)


ongget replied #1

kalau tau malu, tak lah buat macam tu.. sebab tak tau la tu

Reply to This comment


nesca wrote on November 8, 2009 #1

“I personally think these people were never involved in any competitive sports. If they were, they’d be just like the rest of us. Go home and sulk till you fall asleep.”

seconded this note. aduhai, rakyat malaysia oh rakyat malaysia :(

note:
seronok juga jadi live commentator td. haha. kalau ade kat stadium lagi syok kut. :P

Reply to This comment


aisyahkama replied #1

oh, rakyat malaysia je? bukan rakyat kelantan? :P

Reply to This comment


xun wrote on November 8, 2009 #2

seriously this happened? no wonder my kelantanese friend was in a bad mood today! bless him..

personally, i think this is just a simple case of over-obsession . same thing happens when it comes to politics kan? negative komen sket dkt a political figure, pengikut terus bergaduh.

c’mon, we are not kids anymore..its rocket science knowledge; the harder you push yourself towards something, the harder you fall. hence, the reason why it’d be best if we embrace our everyday life dengan seadanya.

geez, panjang nye komen i. I really think i should be a pyschiatrist, what do you reckon? hehs perasan =P

p/s : there was a rugby match between Wales and New Zealand today as well at Millenium Stadium. And Wales lost and I bet the situation even worse here. I mean the anger and wrath, dont think there was any BBQ. tak gune kot, sini hujan je siang malam lol

Reply to This comment


lyana wrote on November 8, 2009 #3

ikut macam-macam nak sembur tapi, ingat allah, ingat allah!

fitrah manusia susah nak jangka, tidak boleh salahkan sesiapa sebab mereka juga ciptaan allah.

yang membezakan adalah kebijaksanaan mereka yang mana boleh berfikir waras atau tidak.

subhanallah.

Reply to This comment


jimi replied #1

Mu jange nok komen lebih222.Lau setakat komen tutp muka baik xpayah.Xjupo tengah jalan xpo.lau tau jupo mati puok mu.Malas2 puak kelate belajar pandai2,bijok.puok kelate bakar kerusi sebab puok2 mu berehi komen hudoh2 etek.padan dah muko puok mu.aku hajat nak bakar semua kerusi di stadium hari tu.tapi x sempat nak bakar.sebab negeri luar dari pantai timur ni mulut celaka blako,pandai kate mulut jah.tapi ajak bertumbuk takut.bodoh.mak pak xajar bercakap lagu tu ah.

Reply to This comment


megat replied #1

bakpo pelik demo ni? demo kelih sket aku tulis pakai perengge. demo tak pehe itu masaloh demo.

sapo dio make cili dio raso pedah.

sapo sorok muko demo ko kawe? tak dok ayak provokasi situh.

pikir pakai otok buke pakai hati.

Reply to This comment


megat wrote on November 8, 2009 #4

one of my friend once said – “Malaysian football is funny”

now i’m agree, i guess.

Reply to This comment


alone wrote on November 8, 2009 #5

Just take this. Kelantanese nor orang Negri are hooligans. Just because Kelantan did not snatch the trophy, doesn’t mean they are entitled to be hooligans. But, I think, kalau orang Negri tu tak dapat the trophy pun, diorang pun would turn hooligans kan?

The point I am stressing over here, doesn’t matter you are Kelantanese ke, Perakian ke, Negri people ke, we do possess that rebellious trait. So eat it.

Lagipun, diorang semangat dah after 4 decades, everything went to the drain.

If there’s anyone they wanted to hentak, they should hentak the players. Bukan pecahkan kereta orang, and rosakkan harta benda public. :)

70% of the penyokong adalah Kelantanese, that must sent some chill down negri’s people spines, no? haha

Reply to This comment


ongget replied #1

dah byk kali dah org negeri kalah … normal je

Reply to This comment


Zubaidah Arshad wrote on November 8, 2009 #6

haks haks haks. dh agak dh! org kelantan mmg emosss! =p

byk org kata awek kelantan comei dan cun. hehe. mmg comei n cun versi kelantan.. muka ore kelate tu samaaa jekkk. tgk jek taw. ala, muka org kelantan.hee. tp mmg manis dan lemah gemalai kotzzz .tu lelaki suko tu. hiks ;)

Reply to This comment


N9 replied #1

ntah ape2 la komen mcm ni… bodoh ke ape…
apa maksud ‘muka org kelantan’?… emosss ape?…
ramai je kwn2 aku org kelantan kt opis tu… cool je diorg… org negri lain pon ada emoss gak..

Reply to This comment


akmar replied #1

ouchhh! oke. sorry everyone! my bad.

Reply to This comment


thebanker replied #1

wah, suke betul aku dengar orang generalise camnih. cube describe sket camne muke org kelantan? funny since all my life x pnah ada org tahu aku org kelantan except when i told them that fact. tp tuh org lain la, kau maybe ade ‘power’ lebih bleh tahu kan? ;)


akmar wrote on November 8, 2009 #7

Apa nak buat.. Nak jadi hooligans cam EPL kot…

Reply to This comment


zool wrote on November 8, 2009 #8

gewe klate buke semua comei2. area pasir mas jah yg comei2 muke mcm omputeh, korean, japan. yg area lain semua muke xbleh blah dan biasa2 sahaja. aku slalu usha bdk2 skolah menengah. ohh. jatuh hati siot. serious xnampak mcm bdk skolah menengah. hehe..

-kajian khas oleh aku ore kelantan.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Sokong! Pasir Mas extra hot skit ;)

Reply to This comment


Sweet Thinker replied #1

yam tue howt ke. bunut susu area pasir mas la! haha!

Reply to This comment


Callister replied #1

Muahahahaha…Yam xhot tapi comel…ko cukup hot ke x?


joyah replied #1

come mno gk ore psir mas???
supo tulo jah aq kelih…
2×5 jah nge ore lain…
ore kg lain blana agy hop putih…
ore psir mas koya sjo..
xrok putih tp koya..
jte mno hop nk??? ore psir mas supo jah nge ore lain…
hop uduh pom blana kokna eh psir mas…

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

I have no idea what you’re saying. Come on, not everyone understands Kelantan.

Reply to This comment


gafar replied #1

meme sek klate comel

Reply to This comment


stylolyta replied #1

saya ore pasir mas :-P

Reply to This comment


ongget replied #1

so..?

Reply to This comment


vidic wrote on November 8, 2009 #9

Well, I can say Kelantanese was all *&56#2 okkeyh. Benci!!! Cun sangat ke awek kelantan? Memang lah cun tapi ade setengah yang ‘kureng’pun macam bajet hot jek.. Jeles nye yg amat. Eyh, dah lari topik niey. Okkey2, diorang memang selalu macam tu okkay. Kalau dah kalah tu kalah je lah. Perlu ke, nak tunjuk hebat rosakkan harta menda, bakar stadium semua. Adeyh.. terlampau obses sangat sampai wat sume tu ek. Nampak sangat otak singkat. Aku maksud kan kat sini bukan lah semua k. Tapi ak respect 1 jek orang Kelantan niey. Banyak antara diorang yang berjaya. I mean kaya lah kan yang migrate tu KL. Kalau tengok jalan balik ke Kelantan tue..bila time musim2 perayaan, berderet je kete besa2. Sume nak balik ke Kelantan lah tue. Aaa yg niey aku respek..yang bab bola niey aku betul2 tak berkenan.. Sekian.. *huh~ agak emosional dowh*

Reply to This comment


Zubaidah Arshad replied #1

Yup, I concur. Ramai sangat kelantanese berjaya. Kalau kat KB time raya, penuh kereta mewah mewah. Ini fakta.

I personally like them. My best friend adalah Kelantanese. She’s beyond OK.

So do not generalize orang Kelantan tu kotor, ganas itu lah ini lah. Semua orang sama je. Depends on the way how you were brought up. Itu je.

Reply to This comment


akmar replied #1

Hmm.. you are lucky =)

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

My best buds are mostly Kelantanese. Nak kate kotor, well, we all are alike. Semak tu biase lah.

Ramai org Kelantan berjaya? That I can concur, but negeri lain pon ramai jugak berjaye.

Reply to This comment


Sweet Thinker replied #1

iye. negeri lain rmi gok bejaye. tp negeri kelantan kan digelar mundur, xmaju bla3x.

tgk malaun nie komen pada baris terakhir

http://blog.thestar.com.my/permalink.asp?id=27334

kalo camtue… mmg patut bangga ah! negeri mundur tahun 1500 tapi punya ramai pemikir berjaya.

ps: cuba ko belog pasal kelantan. tp pas ko lepak kat kelantan dlu la. akoo pun nk taw persepsi orang +komen komen. sbb belog ko femez! thx


jimi replied #1

percaya x aku oyak pelajar dan pekerja negeri lain luar dari kelantan malas-malas dan bodoh-bodoh.sebab apo,di setiap universiti di malaysia mejoriti ore kelantan,pekerja2 di setiap jabatan kerajaan dan swasta mejoriti ore kelantan.pelajar terbaik ore kelantan.hok paling kaya asal2 anak kelahiran kelantan.Tapi orang luar dari kelantan ni dengki dengan kelantan sebenarnya.sebab tu suko komen macam2 terhadap kelantan.Bodoh2.hidup kelantan.mak suruh belajar suh jadi cerdik.ni tak belajar jadi bodoh duk jaga pertikaian ore.kelate bukan nak bakar kerusi sgt hari tu,just nak perbodoh2kan puak2 mu hak suko komen macm orang bodoh ketok.Yang paling berani orang kelantan.


ongget replied #1

sebenarnya org dari negeri lain boleh bawa kereta besar tanpa perlu berhijrah ke kl. jadi bila raya tak de lah nampak kereta besar balik dari kl. fakta mesti ada statistik. otherwise dont claim it as fakta

Reply to This comment


zubaidah arshad replied #1

And what are the stats to support your argument? Kamu pun generalize jugak. If you do have the facts to turn my statement down, then bring it on. Tapi kamu pun kena la keluarkan fakta juga untuk support what you said. Kan?


thebanker replied #1

hrmm, ayat first dah kutuk all kelantanese in general, siap benci lagi. so please explain what do u mean then by saying after that u don’t mean all kelantanese pulak?

haih, 1malaysia la sangat..sesama bangsa sendiri pon nak ada racism jugak…

Reply to This comment


ongget replied #1

satu bangsa? kalau satu bangsa macam mana boleh ada yang perasan lawa daripada orang lain?

Reply to This comment


whoever replied #1

Yo watever… emm… dalam 65000 penonton kelantan tu… sorang je yg buat hal bakar kerusi… macam yg orang duk marah tu… sbnrnya dia bakar banner tu then jatuh kena kerusi… so tukar ayat sket… bukan org kelantan… tapi segelintir peminat bola kelantan… ;) ok… the gross fact about this match is ticket price sold for RM20 each… 65000 times RM20 = RM1.3 juta… emm ada ke negeri2 lain leh bagi banyak tu?… ;) so kalo kata la kerusi tu rosak… berbaloi la dah dapat duit banyak… ;) fyi… depa tu tinggal anak bini tggal rumah tggal kuarga sampai kt bukit jalil since pukul 1 tgh hari… semata2 nk tunggu team diorg main… emm kalo dh main cam hampeh gitu… sapa tak marah… tu sib baik sorang je yg wat hal… kalo la org kelantan ni mmg jahat… mungkin FRU dan polis smua pon xleh nak kawal hari tu… stadium tu muat lebih kurang 85000… penyokong kelantan dalam 3/4 dari jumlah tu… kalau la diorang ni mmg betul2 kaki rosak harta benda, diorg mampu je runtuhkan stadium tu… dan ‘belasah pihak musuh’… tapi the thing is not all of them are bad… so jgn simply blame all kelantanist due to those minor portion of pranks and brats… ;) thank you…

Reply to This comment


ongget replied #1

kalau tiket RM20 boleh bakar kerusi, tiket RM 60, boleh bakar apa?

Reply to This comment


ongget replied #1

A’ah betul tu… cuba tengok contohnya Sheikh Muzafar dan Chef Wan.. dua-duanya org kelantan yang berjaya… hidup kelantan

Reply to This comment


Watever wrote on November 8, 2009 #10

ak gi klntan x de la impressed pn kt awek dia .. biasa je..

Reply to This comment


Sweet Thinker replied #1

awek satu mesia nie same je. dah serumpun. cuma yg membezakan adalah kacukan. kat pasir mas mmg rmi kacuk. itu pasti. kacuk arab + cine + siam + asia selatan adalah sgt biase.

gua xkesah sgt yg chun nie. yg penting genius. penting utk generasi masa depan! daa!

Reply to This comment


ongget replied #1

kudos to you.. kalau malaysia ramai yang macam hang ni.. dah lama malaysia jadi maju mcm jepun. tak lah asyik bangga kacukan jepun je..

Reply to This comment


jimi replied #1

kau p kelantan awek2 cun mane nak tunjuk muka kat mu.bodoh… sebab mu sendiri hudoh macam sampah.bodoh banget natang ni.nak cun2 blajar bodoh kentok.tengok pele mu dulu hite ko puteh.

Reply to This comment


Khalilah wrote on November 8, 2009 #11

ni lah red warrior holligans..gile fanatik tahap gaban…adoi..menang kalah tu adat la..tu tak sanggup balik kene kutuk ngan saing2 la tuh..hahaha

Reply to This comment


Roslan Nazri wrote on November 8, 2009 #12

hoho..

.jgn sb nila stitik abeh rosak susu sbelanga.
.ak xtahan ngn kwn negri len duk kutuk2 org klantam.
.trase la sb ak pghuni ngeri tu.
.tp bkn ak yg bt kecoh smlm wokis.
.ak xtgk pom bola smlm,bz stdy tuk exam.
.yg xthn nyew,smlm tetibe ak dpt msg dr sorang hmba ALLAH.
ayat nyew berbunyi:

‘benci klate!ore dio jaat.xsey saing ngn org klate.jaat.

.pe kes ckp gitu?ade ak bt slh ko mu kew?.
.pelik ahhhhhh~

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Sebab nila setitik la rosak susu sebelanga. Ini bukan aku ckp, ini Peribahasa yg mmg tak bole nak tukar

ps: Keyboard ko rosak ke ape? Sume pendek2 je?

Reply to This comment


bajiku replied #1

.Keyboard xrosak pon.
.saje ak nk tulis pendek2.hakhakzz!!.

tp yg penting ak xbsalah dlm hal bola tu.
nape smpai aku terpalit ngn pbuatan org len yg bt?
huhu.
(ak xtgk pon bola smalam tp kn kutuk…sabor jelh ngn prngai manusia.hoho.)

tp xpelah..
bak kata ko pribahasa tu mmg xleh nk ubah kn..

redha jelh..
surah An NUr.ayat 24: .pada hari (kiamat) lidah,tangan dan kaki mereka menjadi saksi keatas mereka terhadap apa2 yg dikerjakan oleh mereka dahulu.

dose pahala msg2 tggung.
well,nice blog.
ak duk men2 tkan je td..
jmpe blog ni so ak singgah jp..hak3..
nite
salam.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Wasalam.

Aku salahkan orang peminat yg GILE je. Orang Kelantan lain sume ok-ok. Kawan baik aku pon ramai dari Kelantan.

Kalau ko tak suke dgn komen2 org kt atas, ko reply je. Kalau dorg buh email betul, nanti sampai la kt dorg.

ps: Seronok eh type macam SMS? Aku nak try la nanti :D


bajiku wrote on November 8, 2009 #13

I watched kedah v selangor last year. Myself a kedah fan.

Well, I actually wanted to watch N9 play Kelantan. But after considering it was KELANTAN, I decided not to go. Don’t want my car to be toasted…

TG Nik Aziz dah pesan, jangan bawa mercun, hangpa degil. Padan muka kalah..

Well, it was a good game actually. I am not happy that adha took the penalty. It should have been given to Hairudin or Shahruain, the scorer.

Well, I think FAM will hit hard on Kelantan FA this time.

Reply to This comment


zacharias wrote on November 8, 2009 #14

Penyokong Kelantan salahkan player Perak Khalid n Indra. Apekah..?? Sape yang nak hire sape skrg ni? Masa menang dipuja bukan main.

Reply to This comment


wfxyz wrote on November 8, 2009 #15

wow, the amount of idiocy being spewed in the comments section are just incredible.

close to 70k supporters, and u expect everyone would behave? have you ever been to a match where the supporters are passionate? things get a little wild, but bear in mind that only a small majority fucked up. i dont vouch for what they did but wtf would the brunt of it goes to the general kelantan public?

you had some slobs who happen to be from kelantan, boo hoo. now you’re a narrow minded nazi? give me a break dickwad.

kelantanese girls pretty or not, i’d say it’s pretty much the same average as everywhere else. again what’s with the generalisation?

i was there in the stands. for every mercun being thrown about, there’s 20-30 people around him who would tell him to quit it. for every hooligan who was there, there’s thousands more who took it like a man (and a woman) and went home satisfied that even though the team played very badly, we did our part. so if you weren’t there, jangan cakap banyak beb.

blame it on the HOOLIGANS, not on everyone else.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Well, you could reply every single comments above and not comment generally.

But yeah, my opinion stands, HOOLIGANS LOSER GILE!

Reply to This comment


geng gagak hitam wrote on November 8, 2009 #16

ala kgn ingat muka cantik je,yang penting hati budi

Reply to This comment


manjojo wrote on November 8, 2009 #17

salam….
mula eden nk kobakan ni ha…. den pogi tengok negori9 vs klnt…. sobab den org negori9… kelantan menang sorak , mercun dan sikap die je…. wlpn negori9 sikit je yg dtg tapi menang jugak…. den bkn nk riak @ suka sgt… dan nk mengutuk tapi x best tgk aksi bakar2 2….
sebad DYM negori9 dtg tgk… klu lh rajo dio dtg tgk bola mlm tadi ape perassan raja diorang kn?
den ramai kwn bdk kelantan dan den bekawan baik dgn diorang…. den kesian tgk membe den dtg dr jauh2 tgk org klntn die buat kecoh… malu diorang dgn den… org klntn baik sebenarnya tapi ade segelintir yg terlalu fanatik dan taksub dgn bola… adak main permainan ade yg kalah dn ade yg menang kn? so cuba lh thn hadapan k buat org klntn…. satu je nk komen tentang gol keper klnta… dh tua sgt… tukar lh yg baru kn? btl ckp korang aweks klntn come…. sekian terima kasih….

Reply to This comment


whoever replied #1

kawe suko demo…. hehe… kawe pon ramai kawan orang n9… n kawe kawan baik ngan diorg… kawe siap jumpo lai kawan n9 tu sobolum nogori kawe lawan nogori ekau… hehe… awek n9 pon lawa2… tapi den takut adat pepatih tu ha… dari luok turun ke luok… hehe.. offtopic sket… cito maso kawe g kenduri kawan den kat nogori 9 tu ha… peace N9… ;)

Reply to This comment


eddy wrote on November 8, 2009 #18

peminat tadak otak mmg mcmtu.. apa daa..

Reply to This comment


luth textile wrote on November 9, 2009 #19

adeh, sebagai rakyat Kelantan, malu betol aku ngan penyokong2 tue.. hohoho, tapi memang sedeyh gile wei tengok Kelantan kalah.. ish3..

Reply to This comment


samanosuke_04 wrote on November 9, 2009 #20

Hi.. can i link this post to my blog?

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

I don’t see any reason not to ;)

Reply to This comment


ellinda wrote on November 9, 2009 #21

wei, aku tgk kedah v selangor last year, takde pulak nak bakar2 kerusi. Tak kira la sape, sekarang ni, sorang berak, taik kena semua. lepas ni, silap2, kena ban pulak team kelantan..

But one thing la, we are not generalising. we are pointing at those hooligans… Actually, knowing about the hooligans, that really made me stay at home..

Go go hooligans..

Reply to This comment


whoever replied #1

kalo team kelantan kena ban x kaya la management tiket tu… ;p tak kaya la syarikat2 bas2 express… ;) x kaya la penjual jersi… ;) hehe… kalo sorg berak… yg lain lari la dari situ takut bau busuk… ngape nak kena smua… ;) if i know those who made the bads… me myself will go n see him n give him some shits… ;) no hooligan or not n no matter what states he came from… ;)

Reply to This comment


zacharias wrote on November 9, 2009 #22

takpe klate, kalah skali bkn kalah utk selamanya…
msok final pn ok dah…
next2 year kite cube lg…

………GOMO KLATE GOMO……………….

Reply to This comment


golok replied #1

klate kaloh bkn gpo..
sep2 n9 main rasuoh tuh…
pemain klate biso dh bena….

Reply to This comment


fizah wrote on November 9, 2009 #23

Ni bukan nak kutuk sesapa, tapi as a muslim, kite patut jadi teladan, cuba tengok dalam stadium berapa kerat je non-muslim… kelantan synonim dgn pas, so bila org kelantan buat cam tu macam mencalarkan imej tuk guru, kita mmg tau tok guru tak de kene mengena, tapi macam org non-muslim apa 1st impression die org? ada org kata kelantan, n9 sama je.. mungkin, tapi so far, yg nampak sebelum nie hanya fan kelantan je buat problem, selama aku follow malaysia’s football dari kecik sampai besar, kalau gaduh besar mesti kelantan fan. kalau ko rang tengok final malam tu pun, pesal belah kelantan je ada kerusi kene bakar?? anyway, semua dah besar, sepatut rasional skit… lebih2 lagi kite org islam….

Reply to This comment


whoever replied #1

pesal belah kelantan je bakar kerusi sebab team diorg main macam siamang… :) emm… mmg leh nampak bendera hijau putih hari tu yg mungkin mencemarkan imej tok guru… emm susah la nk kawal diorang ni sbnrnya… yg buat hal tu kalau nk tau ialah org kelantan yg duk kelantan… ;) ok kalo org negeri lain nk tau, aku nk bg tau la sbb aku ni org kelantan… ;) emm gaduh2 lawan2 kecoh2 bakar2 tu bukan perangai aku… ;) fyi… kat kelantan takde hiburan macam kat negeri korang… sbb pilitical issue yg malas aku nak hurai lanjut… takde panggung wayang takde konsert takde disko takde dangdut takde lorong ‘ayam’… yg ada cuma dikir barat dan sumtimes wayang kulit… diorg berhibur mcm tu je… merempit gila2 bila ada masa sesuai sbb dh takde benda lain yg org muda diorg nk berhibur… so kalo la ada konsert ke bola ke… itu adalah salah satu cara berhibur… so mmg la exited kalo skali skala berhibur kan… lagi2 bola final kt stadium national lak… ;) jadi sila la faham masalah diorg… yg org kelantan di perantauan insyaAllah takde yg buat hal… ;) gomo kelate gomo steady… ;)

Reply to This comment


hamba allah wrote on November 9, 2009 #24

I like the fire ! (n the hangus chairs ..)

Reply to This comment


Sweet Thinker replied #1

gua pun. haha. kalo xde benda nie ibarat f1 tanpa xcdnt. haha (giler sesat!)

Reply to This comment


eldy wrote on November 9, 2009 #25

hahah.. org kelate mmg cam tu.. n9 kalah dulu pun tak de plak nak bakar2 rilek je balik.. ingat lagi dulu kayuh basikal dari seremban ke s.alam.. tak de plak nak bakar basikal hahahah

Reply to This comment


whoever replied #1

SORANG JE YG BAKAR TU! BUKAN SEMUA ORG KELANTAN! KALO SEMUA YG BAKAR! NGAN POLIS2 FRU2 BOMBA2 RAJA2 n ORG n9 PON HANGUS… ;) DAH MENANG TU COOL JE LA… KELANTAN KALAH TAKPE LA… ;)

Reply to This comment


haah wrote on November 9, 2009 #26

Sakit hati je tgk, gameplay terganggu sebab ade penonton macam sial.

Reply to This comment


blowie wrote on November 9, 2009 #27

Orang yang tahu main bola atau bersukan dia akan faham semangat kesukanan, tapi kalau kaki bangku lebih baik bangku dari sikaki bangku. Apa nak pening2 dan hangin2 kau kalah. Mmg sakit tp esok pagi semua dah hilang.

ps:Aku kalau Selangor kalah siap berbakul kena maki dan perli dek kawan2 tp aku boleh terima sbb ia hanya bola sepak bukan benda hidup atau mati.

Reply to This comment


haritz wrote on November 9, 2009 #28

hi-5 to zubaidah arshad.. huhuhu

Reply to This comment


arep wrote on November 9, 2009 #29

paling shit adalah diorang kait ngan nik aziz..ape kene?
kalo yg dah mengong ni org2 kelate mane tak nyer..lagi satu aku rase diorang dtg jauh2 pastu kalah..tggu lame2 kelantan men cam harem..mane taknyer..lagi satu mmg darah anak2 kelate ni cepat mendidih..huhu..menang kalah tu adat la..

lagi satu cam peminat MU la fans kelate ni..semalam siap nak gaduh2 lagi fans MU ngan aku..hahaha..poyo dow looser nih!

Reply to This comment


whoever replied #1

demo loni tok serupo mulo… tok berani kawe nok tego… hehehe ;p

Reply to This comment


Roslan Nazri wrote on November 10, 2009 #30

haha, very interesting thread of comments.

Anyway very true about its just the hooligans part. My kelantanese housemate went to the stadium with her two other female friends. They stayed until the end (getting better seats after some left early) and observed: 70K fans is just too much, even if the hooligans make up 1% of that number, it’s already 700 people throwing fireworks, burning the kain rentang.

My housemate believed that most people left early to AVOID things from escalating further.

Reply to This comment


Faith wrote on November 10, 2009 #31

org klantan ni kuat smgt kenegerian, u guys should know that. a lot of people don’t understand this and tend to generalise.

just some brought that spirit to extremes. itu tidak ada kaitan samada dia kelantan ke tak, because extremes are based on personal beliefs.

so kalau nak komen kelantan this, orang kelantan that, well, for me negeri tu sendiri tak bersalah. kelemahan manusia je wat semua ni terjadi.

Reply to This comment


whoever replied #1

KAWE SOKONG DEMO!

Reply to This comment


linie wrote on November 10, 2009 #32

kal0o kecek alik blake brani ar… acu mai kecek lagu tuh ngn kawe… demo jago cket mulut tuh lau kecek sal ore klate.. baso bengong..

Reply to This comment


whoever replied #1

bereh gu… kalu sek dio mari ramai2 kito pakat timbuk ramai2 jugok… kalu tok genap gak kito wi nasik tamboh sikit sore… baso tolo… ;)

Reply to This comment


golok replied #1

ajop kwe atek weh……
kwe mnat bena bloh2 niy,…. hahhaha….
—-gom0 klate g0m0—-

Reply to This comment


nuts wrote on November 10, 2009 #33

layann baikk pnyaa beb…
manusia beb….da baik..da jahat…da bengong…
da mcm2 laa…yg cm siall pn da…yg sengall pn ado gk…
gomo tetap gomo beb….

Reply to This comment


shamzack wrote on November 10, 2009 #34

kerusi di bakar2,trak2 di buang angin,polis di kutil2,pemain lawan dilepa botol2 itulah itulah luahan hati perut peminat redwarior apabila 2 kali kecundang dalam final,kelate tidok berado dlm prestasi skalo apobilo berado di final.Pujian harus diberi kepada indra freekick yg comel dan tidak lupo kepada halim napi yg sabar dgn kerenah zaquan(tidak timbuk zaquan).good luck redwarior untuk piala malaysia 2010 nati.katok mapuh N9 pahni.

MashaAllah…
SubhanaAllah…

ksian kOw ZaQuan sakit skmO,,pasni atar dyO spital laluh laa..bia masuk wad pastu xpyh tubik2..xpyOh jgk maen..cian2~

stiap kali nk wt tndangan sudut,,stiap kalilah bley sakit..cian kOw pmain N9..

bGus jugak bena,,pnyOkOm2 Klatey ngenak pmain2 N9…

Klatey takkan cari gaduh kalAu Org lain xcari gaduh dlu…

ShukOr Adam pmain t’baik??
Alhamdulillah,,t’baik sgtlah,,t’baik buat sapa pmain Klate jatuh skmO..~

jiw0 kacaU lorh!!!!!!!!!!
kat0k mapUh sep n9..
hahaha
sakit ati weh!!!!!!!!!

Kpd pmint fanatik thE reD wOrriOrS,,kte trime k dgn kKalahan,tp kn mngikut bunyi2x snis drP orG y arif tntg bOla ny,,dyOrg tngOk gme ai2 ,hairan dgn cOrk pmaenan skuad kiJang n snis2x mngatekn skuad kijang t’kne bOmOh@seru atz nMe pemain… !!Nk tduh sPe2x aq xtau,tp kOrg bleh pkir sndri lah apew y brlaku pd final dgn semifinal 2 d perlis,,.. !! T’lalu jauh pbzaan pmaenan ,mcm 95% hlg tumpuan.. Org y maen sme tp ,sume jd lali n xd tmpuan pd plwnn…!! Mgkn kOrg dpt pkir2xkn.. Ad uDang dsblik btu.. ! Mzty ad bnda y xkne dgn skuAd kijang..hurm.. !!
Aq pkir kOrg tngOk lah cork pmaenn mreka dlm youtube.k.. Renung2xkn. Hdup kJang … GomO kLate gOmO..

b0rim etep.
tuh kawe comment nih.

guan0 pun kit0 serumpun,
satu malaysia,
x kir0 klate,ore n0g0ri,jawa,cina,india
kalu pasal bola atas kita la n0p s0k0ng sapo di0,
tapi kalu pasal friendship,
jgn smpai putus kwn pasal bola.

erm.
kalu ad0 salah silap,
kawe mnx maap,
ini just pandangan je.’
kalu sapo2 ras0 pandangan kawe silap t0lom perbetulkan.

Reply to This comment


harz wrote on November 11, 2009 #35

ader rakaman penuh piala malaysia 2009 di http://www.rakamanperkahwinan.blogspot.com

Reply to This comment


Kasim wrote on November 11, 2009 #36

Baru namanya bola.. Agresif. Haha. Tapi, aku mendapat komen2 cam celaka bila cakap pasal Negeri Kelantan atau orang Kelantan. Aku mengaku insiden itu memalukan kami seluruhnya tapi aku tetap tidak menyokong komen2 serius cam nak bunuh kami. Kenapa? Adakah korang terancam dengan kewujudan kami? Atau, sekadar dengki?

*aku bukan tuju kat ko Ed. jangan terasa. hehe.

Reply to This comment


whoever replied #1

sek dio deki la tu boh… mugo dio tahu sek kelate ni biso2 belako… hehehe

Reply to This comment


affuan replied #1

Jolow..

Reply to This comment


affuan wrote on November 11, 2009 #37

halim napi elok mu jaga lembu mu balik.. dah bagi main bola buat perangai. bengong punya dol!

Reply to This comment


halemnapi wrote on November 13, 2009 #38

malaysian typical mindset and attitude. Who caress.ss

Reply to This comment


Led wrote on November 16, 2009 #39

hot nya topik ni. semua sama je. kata 1 malaysia. tapi bila bab2 macam ni semua nak kenegerian lebih.

sebab bola sepak jer. hmm.

tapi baguslah, semua pun ada idea. tapi macam semua tak fikir bila komen. kalau rasa komen tu nak buatkan orang sakit hati, i think better start your own blog. aduh la.

Reply to This comment


aishah wrote on November 16, 2009 #40

Assalamualaikum, izinkan saya memberi pendapat.

Kita semua berasal dari rumpun yang sama. tidak ada bezanya di antara kita. Kelantan ke, n9 ke..semua sama jer. Saya ingin luahkan sedikit rasa kesal saya terhadap segilintir saudara-saudara kita yang tidak mampu berfikir secara rasional dan memberi komen yang tidak bermoral terhadap rakyat negeri kelantan.

Saya telah membuka laman Facebook dan saya dapati ramai yang membenci kelantan. Rata2 nya berusia lebih dari 20 tahun,30 tahun..
Saya hairan, bagaimana mereka ini mampu mengeluarkan kata2 kesat terhadap kami.
Pemikiran yang tidak matang.
sedangkan saya yang berusia 18 tahun pun masih mampu memikirkan adakah perkataan itu rasional untuk dikeluarkan.

Tak ada gunanya kita bergaduh sesama sendiri, kita adalah saudara. Saudara islam..
Kalau macam ni la sikap orang2 kita, tak mustahil lah negara kita akan jatuh..

Nabi Muhammad (SAW) selalu mengingatkan kepada kita tentang perpaduan.
Sekarang apa yang kita lakukan telah menyakiti Baginda.

Kepada abang2, kakak2 yang masih lagi nak bertengkar, mengutuk,..ingatlah, itu semua bakal menjatuhkan diri anda sendiri.

Matangkan pemikiran anda semua.
Maafkan saya sekiranya ada terkasar bahasa.
Salam dari saya..Wassalam

Reply to This comment


anakmalaysia wrote on April 7, 2010 #41

kalau korang nak tau org kelantan ni sebanrnya pengecut..mat kelantan kalau ramai2 je berani, kalaa sorang2 buah pelir pun kecut..wei org kelantan, ape kate korang potong je btg pelir ko tu bg anjing mkn..

. . . . . . . . . ./¯/) DEATH
. . . . . . . . . /¯ ./
. . . . . . . . /. . /
. . . . . /¯`/’. .’/¯¯`. TO
. . . . ./’/. /. . /. . /. /¯\
. . . . (’(. . . . . .¯/’. .’)
. . . . .\. . . . . . . . .’. ./
. . . . ..’\’. . . . . . . . ./ KELANTANESE!!!

Reply to This comment


amy replied #1

org klate bkn tau tgk bola…kalah ja nk buat havoc..perangai mengalahkan setan.dri dlu lgi aku tgk sikap org klate x ubah2,sbb 2 org xsuka org klate..nk gaduh ramai2 bru brani blah la weeiii…

Reply to This comment


anti kelantan wrote on May 12, 2010 #42

admin, bley x bg email ‘anakmalaysia’ nie?admin dpt check kn?saje je nk tawu sape sbnrnya anak malaysia ni.anti-racist!

Reply to This comment


cryptzer wrote on September 6, 2010 #43

DONT YOU EVER HEAR ABOUT HOOLIGANS…….
GO CHECK THE EUROPE CLUB HOOLIGANS…..FOOL AND LOSER

Reply to This comment


kelantan hooligans wrote on October 8, 2010 #44

hoi asl nak kutox kelantan jer? ko ANTI KELANTAN wajid dibuang negara .. kita kan 1 malaysia pe gado2 nie..
ohh fuck2 ko igt aku takut!
hey peliz larhhh!
negeri sembilan tu cam taik tau !
dalam berita tak bagi thu pulak penyokong kelatan dibelasah teruk korang yg jahat jgn nk kutok2 kelantan ! bAJET BAGOS woii x yah nak gaduh2. org macam korang yg ske gadoh2 nie lah punca nya! G mam la .. bkn masaalha aku tapi aku!??
TETAP PENYOKONG SETIA KELANTAN !
gomo kelate gmo.,.
* sory kalau terase.. haha fikirlah sendiri nabil hakhakhak blablabla ++sOORRRYYYY++

Reply to This comment


hamba yg lemah wrote on October 15, 2010 #45

byk cantik kata2 ko GERAM..

Reply to This comment


pukimako! wrote on October 29, 2010 #46

Perghhh.. Panas blog ko ed.. Hahahaha

Reply to This comment


en akuBlog wrote on October 29, 2010 #47

eleh sume same je…
nta2 korang nh pown same je perangai mcm dorang..jgn kate org..
diri sendiri pown ade kelemahan nye..cume x nmpak je…

Reply to This comment


shhh wrote on October 30, 2010 #48

alamak aaaiiiii semalam N.sembilan lwn KELANTAN…kelantan menanag eeee germ gilerr aaahhhh rase rase nk tunbuk jeeee gi mati aaahhhh kelantan…. kalau ade lg N.sembilan LWn ngan KELANTAN aq nk sokong N.sembilan…da lh kelantan pengotor ……sakai sakai eeeee…bdoh gilerrr…kalau aq lh ade kt studium tu aq tumbuk dia ckup ckup…eee grm grm….sakai kelantan…………………………………

AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..

Reply to This comment


khairun... wrote on October 31, 2010 #49

aq geram ngan kelantan…

AKU SOKONG N.SEMBILAN….

AKU SOKONG N.SEMBILAN….

Reply to This comment


KHAIRUN wrote on November 2, 2010 #50

alamak aaaiiiii semalam N.sembilan lwn KELANTAN…kelantan menanag eeee germ gilerr aaahhhh rase rase nk tunbuk jeeee gi mati aaahhhh kelantan…. kalau ade lg N.sembilan LWn ngan KELANTAN aq nk sokong N.sembilan…da lh kelantan pengotor ……sakai sakai eeeee…bdoh gilerrr…kalau aq lh ade kt studium tu aq tumbuk dia ckup ckup…eee grm grm….sakai kelantan…………………………………
AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..
AKU SOKONG N.SEMBILAN..

Reply to This comment


Julieana wrote on December 18, 2010 #51

I am a kelantanese and ME MYSELF I stronly disagree with that bad behaviour and I really disapprove that uncivilised n immature behaviour
I am not proud to be kelantanese
bcoz proud itself is negative
if u have only a bit of the sense of proud u will end in hell
what I know is not all kelantanese are bad those people they put soccer first over islam n humanity
buat ape gaduh sesama islam…it’s better for us to mind what it is going to happen to us when we die ….our endings are not determined by our states…
n I want to apologized as a kelantanese to people who are offended by some of us BUT I DO NOT BAKO THE STADIUM BCOZ I DUN LIKE SOCCER .HEHEHHE

Reply to This comment


kartina wrote on April 28, 2011 #52

cakap beralas ckit karang x pasai-2 orang golok turun bawak sepucuk..aku memang pantang kalo kutuk negeri aku ko bayang kalo orang kate mak kau gile ,bodoh bangan ko marah x marah kan jadi pandai -2la kalou rase xpuas hati turun klatan bawak berape ribu orang kau nak bawak kau mesti ingat satu je bendera kami adalah merah dan keris itu bukan sebarang logo itu hakikat orang klatan undur tidak sekali, langkah harus maju aku nak tengok korang turun kalau berani..ko nak tengok kelantan punya semangat gergasi tryla…???

Reply to This comment


anok jati klate wrote on September 11, 2011 #53

huhu,,hangat,,hangat,,pade pandagan aku mne2 ngeri pon same je ,,ikot perangai masing2 lah,,tp ikot pglaman aku,,mmg owg kelantan kasaq skit,,maybe org lua macm aku tk leh trime kekasaran dyowg….tapi apepon,,bg aku,,lau kte nk hormat sesame kite,,kite hormat lah kn org laen jgk,,n tk pyh nk mmbgge diri sgt,,n yg paling penting sebelum wat sesuatu tu tk kesah la ckp ke kerje ke kne la ikot jge hati n perasaan org laen jgk,,jgn men sembur je,,tk elok~~right??

Reply to This comment


weewee wrote on November 1, 2011 #54

dasar penyokong kelantan perangai macam babi. macam tahi. korang ni kampung betul ekk kalah menang adat permainan lah wahai penyokong kelantan yang BODOH!! sedih dgn insiden dkt lrt semua tu =(

Reply to This comment


parker wrote on February 12, 2012 #55

Aku pernah duduk Kelantan, tak lama, setahun. Sebenarnya orang kelantan ni benci dengan orang luar dari kelantan. Dari pengamatan aku, kalau Malaysia tak ada undang-undang, dia nak bunuh orang luar dari kelantan. Tapi dia tak dapat buat. Apa dia buat, dia akan dera jiwa dan batin orang luar Kelantan ni, kalau ada peluang. Nasihat aku, dengan orang kelantan ni, jangan kasi muka. Jangan sampai dia pijak atas kepala you all. Aku mengaku, diaorang ni orang-orang jahat.

Nasihat aku dekat orang kelantan, orang luar kelantan juga memang tak suka dengan orang Kelantan. Aku bukan orang kelantan. Aku tak tahu macam mana nak terangkan. Dengan bahasa yang mudah, orang kelantan sesalunya dijadikan . Sebagai kambing hitam, bagi orang bukan kelantan untuk tudung kesalahan mereka. Kalau jiwa you terseksa, nanti you dan keluarga juga boleh musnah.

Kesimpulanya, kalau orang tak suka kita, macam-macam benda boleh jadi. Memang orang akan marah aku, kalau aku tak expali, memberi contoh, macam mana nak orang nak faham…. apa-apa pun, aku tak ada niat jahat, sekadar memberikan sedikit cahaya dan cuba memberikan sedikit bantuan, meringankan beban orang lain.

Ikhlas…..

Reply to This comment


JoeLabu wrote on April 26, 2012 #56

kelantan sial….!! bangsat!

Reply to This comment


kelantan babi wrote on April 2, 2013 #57

Leave a comment, I won't bite ;)

feed for comments on this post.

Login or Register if don't want to fill in the details below everytime.