Harga Minyak Malaysia Naik

CONFIRMED
RM 2.70 PER LITER

In today’s News, Datuk Shahrir Abdul Samad announced that the government will increase the price of fuel by August. He also said that they will restructure the subsidy. (Babi penipu!)

KUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi on Wednesday announced price hikes for petrol, diesel and electricity. He said the new price for petrol is RM2.70 a litre, effective midnight tonight. The price goes up by 78sen from the current RM1.92, a hike of 40%. Abdullah also announced that the price of diesel would be increased by RM1 from RM1.58 to RM2.58. He also said that Tenaga Nasional Bhd would be raising electricity rates by 18% for homes and 26% for business users. (the Star)


I wrote before on our petrol price being expensive. So I’m going to perform a realistic calculation for a typical household.

4 Kids, School and Bus fare – RM 2 (allowance) x 4 x 20 days = RM160 + RM80
Groceries and Toiletries – RM 1,000 per month
House loan (semi detached house) – RM 1,200
Car Installment (Proton Saga would do) – RM 400
Utility bills (electric & water) – RM 200
Internet Bill – RM 60
Astro (every family needs one) – RM 80
Others (as back up money) – RM 300

It totals to RM 3,480 a month, that is excluding petrol. I’m assuming that the price would rise by 10%, our fuel price will then be RM2.11 (RM1.92 presently). It’s a BLOODY RM2.70 by 5th of JUNE. It’s time to tighten our belts and embrace the stupidity of our Prime Minister.

So you see, it’s tough on the rakyat to survive in this century.

Small & medium Businesses are doomed to fail. Especially those rely heavily on logistics and machinery.

With the world’s fuel price increase, I’m sure Petronas or Sime Darby could channel some of it’s profit to fund alternatives to fuel (hydrogen, hybrid, bio-fuel).

ps: Those who voted for BN, this is exactly what you’re yearning for, a PRICE HIKE! Good luck in your future undertaking and raising that unborn child of yours.

pss: PAK LAH IS AN ASS! Inilah dia, kerja last minute!

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

161 thoughts on “Harga Minyak Malaysia Naik”

  1. knaikan hrga mnyk d tlah mbbangkan rakyat…apa guna mnyk kta klau tidak d gunakan,ada lombong mnyk tp kna jual dekat negara luar.kta ssh krjaan sng ati.krajaan dgn pmbagkang sama saja.jnji kosong.apabila tibanya msim pilihanraya kat sna la wakil2 mnabur jnji,jnji yg tia akn dtnaikan,hnya kata2 kosong tuk mmancing undi.

  2. shrus nya phak yg b’tnggunjwab harus b’pikir sblum menaik kan harga mnyk,pndapatan org malaysia bkn nya tnggi.byr itu ini last2 tk ada,tuk sbln ja spruh dr gji dtumpah kan kpd mnyk blum cmpr yg lain2..

  3. kta komen2 ni harap2 la phak ttentu fahami isi ati rkyatMEREKA SEHARUSNYA BERFIKIR SESUATU YANG REALISTIK….gerenti pny slps 10 thn kta akn msuk ke zaman purba…JALAN KAKI!!

  4. ngape la PM mesia cenggini..baru ku nak sambar kete sbijik lepas pueh naik muto turun-temurun bapakku..nampak gaye, plan cancelled le… naik le muto sampai bebile..moto isi penuh mau +/-RM10 tu..sblm ni RM7++ je kalu penuh…lambat le lg ku kawin cenggini…waaa ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜ฅ

    NENE’s last blog post..GAMBAR TERBARU!!

  5. Salam, ni baru kerajaan naikkan rm0.78-rm1.00… nanti kalau kerajaan selaraskan harga ikut harga pasaran, macam mane la pula ye…? :mrgreen:

    One more thing, kalau kerajaan PR yang memerintah pada masa depan. Adakah perkara ni takkan berlaku?

    Ah, yang penting aku berusaha cari cara lain untuk tambah sumber kewangan aku… โ—

    Kalau nak harapkan subsidi sampai bile…? ๐Ÿ™„

    jangan marah aa, aku kongsi pendapat je… ๐Ÿ˜Ž

    emme’s last blog post..Harga Minyak Petrol dan Diesel Naik malam Ni!! 05/06/2008

  6. oi oi oi……pikir2 balik sejak PAS ngan DAP menang,nie la jadinya kpd negara,kenaikan harga minyak naik mendadak,janji haritu parti2 tersebut nak kurangkan harga minyak,mne janji2?,mintak pkir2 la prti2 tersebut,x smpai setahun perintah,dah jdi cmnie,apa cerita???

  7. tak kire macam mane sekali pon, harge minyak tetap naik. tak kisah barisan mane yg fronting kite pon. yang paling penting ialah keselarasan gaji. Minyak naik, gaji tak naik, alamat bunuh diri.

  8. aik? PAS+DAP+PKR menang sikit je. Bukan dapat form government pon. BN still rule Malaysia. Mane ade opposition duduk dalam kabinet. Cube ko yg pk2 balik.

    Pak Lah irrational. Kalau nak naikkan harga minyak pon, buat la secare berperingkat, jgnlah mendadak. Terkedu rakyat jelata.

  9. sorry darl, rang the showroom already. My order is due in August (black colored one). Tomorrow I’ll go there an cancel it. I’ll stick to my gen2 je la..

  10. susah-susahnya PM nak kita mati perlahan-lahan, baik suruh kita kumpul ramai-ramai kat depan dia, pastu buat mass suicide bagi dia puas hati terus … kan senang cerita!

    Minyak naik mendadak, pastu benda yang lain akan naik mendadak.. gaji tak pula naik mendadak! Nak survive macam mana lepas ni?

    melbie’s last blog post..On Sick Leave

  11. Gadis yg bernama Aisyah, negara lain lagi mahal, tp per capita is a lot higher. (per capita = pendapatan setiap orang dalam setahun).

    Kite tgk singapore n msia. Spore = 25k per capita, Msia = 4k per capita. Oil price, RM 5.00 vs RM2.70. I rather be in Singapore.

  12. argggghhh… gaji will be the same.. ๐Ÿ˜ฅ minyak da sparuh gaji aku…
    camne?????? tulung rakyatmu PAK LAHan

  13. Mamat ni kelakar la… Ni mesti tak baca paper, takpun penyokong parti nyanyuk 62 tahun yang bangang…

    —————————————————————–
    marah! wrote on
    June 5, 2008 at 1:28 pm

    oi oi oiโ€ฆโ€ฆpikir2 balik sejak PAS ngan DAP menang,nie la jadinya kpd negara,kenaikan harga minyak naik mendadak,janji haritu parti2 tersebut nak kurangkan harga minyak,mne janji2?,mintak pkir2 la prti2 tersebut,x smpai setahun perintah,dah jdi cmnie,apa cerita???
    —————————————————————–

    Lain kali ikuti perkembangan politik kalau nak sembang politik… Kalau la ko ni kawan aku, aku dah bawa lari Uganda dah, belajar sains politik kat universiti sana.

    Murah sikit kat sana kalau banding sini… Malah sesuai pulak bagi orang pemalas baca macam kau kalau nak dapat degree… wakakakakkkaka ๐Ÿ˜€

    P/S: Pastikan ada pengesahan dari Lembaga Akreditasi Negara (LAN), kalau tak ko tak dapat kerja kalau balik sini.

  14. aiyak!… amende la PM NegaraKu ni… ape la masalah dier kn..aku rase dier memg giler duit, mata duitan… niat dier sejak dpt jadi PM aku rase memg nk susahkn rakyat la.. sbnrnye, PM (Paling Menyusahkn) ni da takut da.. dier nk jd PM x lame je lagi.. Hujung thn ni da ade govt baru da(PKR). Lead by anwar.. harap2 la janji2 di kota kn & bukan dikotak-katik-kn… then, sbb tu la Bodowi(Badawi yg bodoh duniawi) ni nk kaut duit sebanyak yg mungkin… so that nnt pencen x susah sgt hidup dier kn?..

  15. Noktahhitam, Truly said. Those who voted for Barisan Nasional has no right to complain. After all, they asked for it. How nice it is when your prayers get answered!! just like those who voted BN….

    However, the same goes for those who did not bother to exercise their rights to vote on 8th March. They did not stand up for what they believe in. This is because if they did not participate in the process of selecting who will legislate and administer the country on their behalf, they have given up their rights to criticize the manner on how they will subsequently govern them.

    Thanks and best wishes.

    kj’s last blog post..Fuel hike

  16. erm I don’t know how come Prime Minister can directly increase the fuel price instantly. According to Lim Kit Siang’s blog, fuel price increase doesn’t seek approval from parliament. Does all the matters including oil prices need to seek approval from parliament?
    If yes, then our prime minister really……. make his name smelled =.= I have no idea how we going to survive few more months later

    vickie’s last blog post..Holiday Life

  17. yea la..rumah aku pun mana ade astro..hidup je.. ๐Ÿ˜†

    owh..harga minyak tu mmg membebankan la..rebate tu pun macam tak ikhlas je..huhu..

    haih..nampaknye..jarang le aku memandu ke faculty sekarang..haha ๐Ÿ™

    irdzra’s last blog post..A picture : The sky

  18. FYI,

    The price should be increased so long ago. The goverment was right to increase the price. But the method used is very much questionable.

    First of all, the price should have increased slowly and should have started so long ago, even during the tenure of Tun Dr. Mahathir. But now when the goverment is damn desperate since its treasury is drying up, the decided to just increase it up just like that.

    Second is, why must they announce it afew hours before the changes to take place? This will seriously cause a huge chaoes. And yes it did…

  19. Agree. Pak Lah should have done it in stages, not one lump sum. Now everyone is on their bottom and searching for that loose change underneath the sofa.

  20. I did not vote for anyone. No one was fighting for me. All I want is someone to fight for mother nature and not just the people. I want our kins to know what’s it like living in a GREEN country.

    No politician talked about pollutions. Deym.

  21. Kalau kite tade bukti, tak baik tuduh2. Nanti kite dapat dosa, die plak dapat pahale. Biar die jawab dgn Tuhan kat dalam kubur nanti โžก

  22. kalau mcm ini gane nak naik kenderaan.hari rabu ramai kete isi minyak takut minyak naik ape kene lah dengan paklah nih….

  23. I’ve heard lots of people crying for not being ready to the shocking news. Malaysian gets sick of the current gov. 41% increment is not a small amount! for normal people who normally spend RM250 for petrol a month, will now have to increase the budget to RM350, not including other stuff which will increase as well!

    uner’s last blog post..dreams..

  24. kami sokong pak lah! – ayat yang selalu diucapkan oleh keparat-keparat Umno dan BN.

    Sokong apa sekarang? Anyway all the time they only know how to say.. ‘Saya sokong!’ but since nobody asks them ‘Sokong apa?’ they never say what the fark they sokong about..

    Pak Lah memang keparat dan dungu. He’s a pathological liar, how many times he lied to Malaysians? Pasal kahwin – no, that is just rumours.. minggu depan kahwin, pasal election – election will not be held tomorrow, tengok esok election.. then now this oil price ๐Ÿ™‚ oh, notice how they worded it in such a way.. ‘revision of oil subsidy’ instead of price hike. hahahaha! hebat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *