Happy Birthday Ma!

This was supposed to be written yesterday. Pardon me for getting lost while doing some soul searching.

Somehow we always say the least,
To those we love the best,
And hope our thoughts are understood.

Although they’re unexpressed –
That’s why it means so very much,
When days like this are here.

To say how very much you’re loved,
Each day throughout the year,
And every second of my life.

Happy Birthday Ma!

ps: It doesn’t rhyme! Oh well..

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

21 thoughts on “Happy Birthday Ma!”

  1. ehem…ehem… kalau ikut bacaan sifir mudah aku, kesemua tukang wish di atas adalah dari kalangan perempuan.

    maka, adakah ini wanita wanita yang mak kau suruh cari dalam mimpi kau tempoh hari.

    hehe…semoga dimurahkan rezeki makcik. tahun ni, tahun depan, ade la orang baru..wo! maju luar batasan!

  2. Anakku,
    Bila ibu boleh memilih
    Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar kerana mengandungmu
    Maka ibu akan memilih mengandungmu
    Kerana dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

    Sembilan bulan nak, engkau hidup diperut ibu
    Engkau ikut kemanapun ibu pergi
    Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak kerana kebahagiaan
    Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman,
    kerana ibu kecewa dan berurai air mata

    Anakku,
    Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar,
    atau ibu harus berjuang melahirkanmu
    Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu
    Kerana menunggu dari jam ke jam, minit ke minit kelahiranmu
    Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu syurga
    Kerana kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan keluar ke dunia
    Sangat ibu rasakan
    Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua
    Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit ,
    Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapa pun

    Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia
    Saat itulah… saat paling membahagiakan
    Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
    Mendengarkan ayahmu mengumandangkan azan,
    Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang
    junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu

    Anakku,
    Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun
    tengah malam untuk menyusuimu,
    maka ibu memilih menyusuimu,
    Kerana dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan
    titisan² dan tegukan² yang sangat berharga
    Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,
    Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan

    Anakku,
    Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat
    Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle
    Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

    Tetapi anakku
    Hidup memang pilihan
    Jika dengan pilihan ibu , engkau merasa sepi dan merana
    Maka maafkanlah nak
    Maafkan ibu….Maafkan ibu
    Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita ,
    agar tidak ada satu kepingpun bahagian puzzle kehidupan kita yang hilang
    Percayalah nak
    Sepi dan ranamu adalah sebahagian duka ibu
    Percayalah nak
    Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu

    Dikutip dari Puisi Hati Ratih Sanggarwati

    ( dari Kak Jie juga seorang ibu )

  3. Katakanlah (wahai Muhammad): “Inilah jalanku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan aku menegaskan: Maha suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain.” (Yusuf 12:108)”

    Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya….dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

  4. Terima kasih atas peringatan Kak Jie.

    “Anakku,
    Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat
    Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle
    Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu”

    Saya bermain puzzle sejak umur 2 tahun lagi. Puzzle itu perkara yang sgt mudah. Saya tidak bazirkan masa ibu 😉

  5. tersentuh aku baca puisi ni.. rasanya smpai ke mati pun aku tak mampu nk balas semua apa yg ibu ku pernah lakukan pada ku.. tak pernah terfikir betapa susahnya menjadi seorg ibu lg2 ibu yg prihatin kpd anaknya 😥

  6. Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun<—breastfeeding adalah satu cara utk mempercepatkan weight loss + mengembalikan rahim kepada keadaan sebelum bersalin…my point is, breastfeeding also does good to mom’s body!!

  7. Happy Birthday to your Mom. May her life be blessed by HIM and that all her wish will be granted… Many happy returns!

  8. Happy bithday to your mom….!!!
    this is my first comment to your blog. I’ve been your reader for past few weeks but never comment. Anyway, keep posting since I always wait for it =)

  9. A mother could not be happier to have a Birthday whisper in her ears when nobody else remember.

    There was a moment when I was too busy with works and what not, a text came in to my phone.

    “Dah lupa birthday ibu?”

    Deep inside her, she wished her sons and daughters not to forget something simple, such as her birth date.

    A piece of cake does not denote how much we love her. Three words do,

    “I love you”

    Happy Birthday Aunty~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *