Demi Masa

Why is it, when I want to start working, I feel like sleeping?
Why is it, when I want to sleep, my brain doesn’t want to shut down?
Why is it, when my brain’s working, I feel hungry?
Why is it, when I’m eating, I want to take a dump?
Why is it, when I’m ‘doing my thing’, I feel like working?

Wasting Time

A good reason to procrastinate.

Demi  Masa” is a loose translation of Al-Ashr‘s first line. If you feel like you’re wasting time. Recite it several times. You’ll eventually sort things out.

ps: Rare Wednesday tazkirah eh?

pss: Come on Eddie, make something cool today!

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

12 thoughts on “Demi Masa”

  1. i didnt know yang if kita rs macam wasting time kita kena baca surah al-ashr.. thanks eddie for sharing.. life seems to be sgt tidak productive langsung lately.. i read this entry from email and rs macam as if doa yang dimakbulkan (cheeeewwwwaaaaahhh) sbb kita dalam dilemma wonderland kenapa oh kenapa makin tak productive and fokus bercabang… huhuh…

    you taught me something yang i tak tau.. tq. 🙂

    mari sama2 buat kerja dan insha allah jadi productive balik!!!!

  2. You must understand word by word and believe in it, whole heartedly. Then only, it’ll work.

    The first 2 lines is enough to get me back working 😉

  3. Demi masa.. sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.

    * Tapi tidak jika masa itu digunakan dengan sebaiknya. Best artikel ni, simple tapi mendalam.

  4. Erm masa itu nombor 0-9 yang berubah-ubah kedudukan mengikut susunan. So, hargailah nombor2 kegemaran korang yang bakal berubah dan tak dpt disusun mengikut nombor yg korang suke.

  5. yep antara surah yang paling senang tapi mendalam maksudnya kan. aku pun selalu baca kalau terasa nak buang masa. hehe 🙂

  6. Maksud saya jawapan kepada 5soalan “why is it..” tu adalah sebab kita ni manusia. Itu kan semua lumrah dan perangai manusia. Bukan kerana kita ni manusia, kita dalam kerugian.

    Alamak! Aku pun dah pening kan kepala sendiri. 😮 😆

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *