Closing Sales, Bengkel

Bengkel kereta pandai jual “fear”.

“Abang, kalau bawak lama-lama tayar panas nanti meletup, abang kena tukar tayar”. Pandai dia guna ” fear” technique.

Kalau dia cakap sebegin ni pada wanita,  hatinya mesti dah 50-50 untuk tukar tayar.

Aku pernah dengar kisah tukar brake pad, padahal masih ada ½ inci lagi. Boleh la tahan lagi. Tak salahkan wanita, dorg mana tahu perkara teknikal sebegini.

Tokey ni cuba lagi untuk cross sell, “kalau tak tukar tayar, bahaya untuk anak. Kalau meletup masak drive, kereta confirm terpusing”. Perghh, dah macam filem Michael Bay.

Aku hanya senyum kambing. Aku bertanya kepada sendiri, apakah ayat yg sedap membuat aku rasa untuk tukar tayar?

1. Sekarang musim hujan. Jalan licin.

2. Sekarang musim panas, nanti tayar panas. Michael Bay arguement balik.

3. Kalau tukar tayar, sedap layan drift. – tapi ini kereta lama, power pon tak de.

4. Kalau abang tukar harini, saya bagi 50% off.

5. Kalau abang tukar tayar harini, saya service kereta free je.

Aku lebih tempted ke option 4. Ada banyak lagi teknik untuk close sales tapi ini sahaja yg dapat difikirkan. Untuk kereta lama/usang yg hanya diguna untuk ke LRT, memang agak susah nak cari titik kelemahannya.

The Purpose of Life

Have you asked yourself, what’s your purpose here in the world?

I have asked this question many times before. And I have gotten a satisfactory answer yet.

Is our purpose to help another man? Is our answer to help the world? Is our pupose to feed upon our greedy soul?

But for now, I’ll stick to making the world a better place, better than I found it. So help me God.

Boring Blogging

It’s mainstream. Even a dog has a blog.

I think it’s time I write something beneficial. Like business stuff or webdesign stuff or what ever except my life.

Sms Berantai Dari KPKK

image

Aku pun tak tahu mana dia dapat no handphone aku. Persoalannya, perlukah sms untuk mengingatkan aku? Tiap-tiap tahun ada, tapi aku tak minat tengok orang berarak, rasa semak sangat.

SP: Make That Call Before It’s Too Late

Lately, I’ve been watching Korean movies before I tucked myself in the sheets. Most of their movies are filled with sad and sappy scenes, but most of the time, they are funny. Sometimes it just revolves around unnecessary conflicts .

Had the actor/actress made that call, it would definitely end the movie soon.

But in real life, we thrive for drama be it in the office or home. As silly as it gets, voices are raised, respects are thrown aside and profanity words spewing out each others mouth. That’s just down right immature. We’re adults, talk like one.

Similar to Celcom XPAX latest advertisement campaign, there was way too much drama. If she picked up the phone, everything would’ve been alright but that wouldn’t teach anything right? Anyway, the boy was finally proven innocent after series of over-reacting girl (I think she’s on PMS).

You can watch the ads again from Celcom Official Page.

Make that call, and save what ever you can save.