Battle of Live Blogger

image

This was taken using HTC desire z, at ISO 100.

Me and @azmanishak have this crazy idea to do a battle of live blogging around the heart of Kuala Lumpur. The battle should have a dedicated live host and will be judged by visitors.

The format should be a max of 6 posts.

However I do feel that we should open the event and allow other bloggers to compete as well.

Ego and pride aside, I believe we could depict Kuala Lumpur through pictorial posts along with its location, which in return boost the national image. If you think its an awesome idea, do leave a comment.

-sent from HTC desire z

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

This Post Has 17 Comments

  1. cool! tapi aku x sempat la nak JJCM or JJLB (Jalan2 Live Blog) for KUL. kalau ke KLIA sempat la. hehe

  2. sibuk bang? kawan ko dh menggile dh kt pkr tu. Hahaha

  3. dia mmg sentiasa mcm tu. bz siot. wed prep is no joke man. hehe

  4. Bile date ko? Aku pon tunang ni.. mcm tak ready ape2 pon lagi. hahaha

  5. kenapa KL? Rawang boleh tak? huhu~

  6. weh weh weh… bila nak start. aku rasa themes elok pakai liveblogger hang hari tu dowh. sangat seswai. cume tambah vote button jer lagi.

    post method pakai ape? flickr ke posterous? aku rasa better buat satu email yang akan redirect ke email flickr.

    gambar mesti asli dan tak ade edit. pakai mode yang sedia ade je. ok. hehehe.. tak sabor. bile nak start. hari minggu ni ok kot?

  7. tetibe depa ni buat bincang kenduri kendara la plak.. gyahahaha…

  8. owh lupe… demmm kan.. beat aku pakai B&W.

  9. Ko buat laa. sorg2. Amcam? Okeh? hahaha

  10. ok fine. aku buat sorang-sorang. haha~

  11. ok memandangkan idea nie menarik aku dpt beberapa idea:-

    1. tetapkan tarikh, masa dan tempat. yg pasti tempat itu mestilah dlm skala besar yg membolehkan sekumpulan blogger dgn henset jln beramai-ramai menuju ke beberapa lokasi pilihan. sbg contoh:

    a. masuk kedai adidas secara beramai-ramai, rakam gambar yg menarik, sediakan penerangan ringkas tentang gambar tersebut, kemudian postkan ke live blog khas tersebut.

    b. setiap lokasi hanya dihadkan 2 keping gambar sahaja utk setiap blogger.

    c. pihak pemantau akan memastikan setiap blogger tersebut memenuhi syarat yg ditetapkan iaitu 2 keping gambar sahaja untuk satu lokasi.

    d. pemantau ialah seorg hakim yg dilantik berada dilokasi, lengkap dgn akses netbook serta internet.

    e. hakim akan RT setiap gambar yang dihantar untuk membolehkan vote diterima dari visitor.

    2. untuk pelaksanaan pula kena gunakan satu konsep sahaja, iaitu pada hari dan lokasi kejadian blogger yg mendaftar battle tersebut akan diberikan email khas untuk membolehkan gambar live blog mereka tersebut masuk ke blog khas.

    3. setiap tajuk live blog mestilah mempunyai hashtag yg dikhaskan untuk memudahkan proses RT.

    4. battle ini hendaklah dijalankan dalam beberapa jam dan beberapa lokasi berbeza di bawah 1 lokasi berskala besar tersebut. paling tidak pun dapat 3 kedai pun dah cukup.

    5. selepas tamat sesi battle undian akan dikira untuk mencari pemenangnya.

    6. pemenang akan diumumkan terus pada hari, masa dan lokasi kejadian secara live blog juga. hakim akan snap pic pemenang dan postkan terus.

    7. hadiahnya aku takde idea, tapi kalau dapat dijadikan blogpost khas di setiap peserta battle akan kemenangan blogger tersebut pun dah cukup.

    erm rasanya nie jeler kot idea aku…hehe

  12. demmm…. ini idea sangat bernas. so eddie… hang nak postpone ke? nak tunggu orang ramai baru kite gerak sekali? tapi kalau nak buat hari minggu… kene bagi taw awal-awal. takut wife aku kene kerja sabtu or ahad. so susah nak join. tadek orang nak jaga anak aku.

  13. jom setting ahad nie, aku ada kelapangan nmpknya utk join korg battle nie, selaku pemerhati pun ok jer.
    sabtu aku ada kat KL, ptg tu balik ke mentakab, jd ahad pg aku naik bas ke KL kalau battle nie jd…semangat nie…hehe

  14. Waa comprehensive betul ejam. Perlu discuss betul2 kalau nak buat. Tp takkan nak seronok2 je kan? Kalau dapat rope in advertisers pon ok gak

  15. ejam mcm menjawab soalan spm ni. hehe

  16. bleh tanya fiona kalau dia dapatkan pengiklan ker, lepas tu kita serang ler ramai2…sama2 dpt kebaikannya.

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: