BaM! BooM! Fireworks Cracking

Explosion

What’s wrong with kids today? Can’t they learn to respect the mosque?Every year, I’d face the same agony, kids cracking fireworks while performing terawih. It’s very hard to concentrate. 2 things crosses my mind throughout my prayer;

  • Will a car explode? (since they’re playing in the parking area)
  • Will it hit my car?

Darn.

Fortunately today I brought my phone. I rang the local police and asked them a small favor, to patrol our mosque. The police never came. I’m sure they’re waiting for enough complains before they can take further actions. At least I did my part.

During my younger year, Terawih means No-Study Night. We’d pretend to be pious but sneaked out after the first prayer for some extreme handmade fireworks. But at least we have the decency to respect those performing prayer.

So, let me post this question again, what’s wrong with kids today or rather, anak sapa ni?

ps: I wrote this post using Chrome, seriously it rocks! incompatible with WordPress  :down:

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

This Post Has 22 Comments

  1. now before , it always like that . While at my time , we always go far from the mosque to play fireworks .

    Btw , “jangan salahkan ibu mengandung”. =)

  2. dulu aku xpernah main mercun time kecik2..takut..tp bila dah besar sket..baru la nak start main mercun yg ganas2 sket…yg letup2 punya..tp still play safe…nanti xlama lg banyak kes putus jari…skang ni pon aku rasa dh ada dlm paper dah… 😥

  3. wahaha…ade stok mercun? :kiss:

  4. Fireworks? The last time I played those things, it was 4 to 5 years back. Huhu. 😀

    🙄 i thought so, i had the same problem when publishing / saving my post on Chrome. 😡 This make me sad, oh dear Chrome. 😥 ❓

  5. still too early. has the same problem as Opera when posting with WP.

  6. i tak main mercun :down: . i main bunga api saja.. :up:

  7. strange, how that stock still could enter here!?

    they suppose to aware with cases was happened before.

    maybe they are more willing to have broken finger and simply want to show that they brutal. mwahaha.

  8. yang pasti bukan anak aku. Sebab aku takde bini lagi. Ko salahkan orang lain ek.. 😉

  9. Kuang asam tul bebudak ni ek… suruh polis tu ari ari datang .. baru bagus….

  10. mercun satu hal. smlm gwe punya masjid menjadi2 letrik kantoi. dah jd macam stadium budak2 kecik dok berzikir. eh dok melaung2. tok imam dah naik angin. sib tok mudim xde. kalo x, semua kna khatan termasuk akoo skali. 😡

  11. Quote: 2 things crosses my mind throughout my prayer

    Tak cukup khusyuk tu 😉

  12. sape ada stok mercun dan bunga api?? hehe..

  13. 😎 Aku dulu kecik2 punya la bodo, abg aku bakar meriam dia suruh aku dengar kat buluh tu. Kalau mendidih baru cucuh, tapi nak jadi cerita sepupu aku dah cucuh dulu, apalagi meriam meletup la, dan telinga aku pun meletup sekali. Dekat sebulan lebih aku tak dengar sangat, tekak loya dan muntah2. Sekarang dah ok cuma kadang2 tu pekak jugak, tapi org panggil pekak badak ahak.
    Moral: Jangan main meriam, main bunga api dah ler kalau gian.. (aku sampai sekarang fobia ler)

  14. biar betul? hehehe. bahaya.

  15. kacao mood nak semayang tol.
    kan dah tak concentrate dah bila pikir sal kereta kat tempat parking.. hehe.

    aiyo.. wait until nak dekat raye la.. sure bising lagi. yg terawihnye sikit…

  16. Oh yeah… I know what you mean. I had the similar experience before. The noise didn’t come from the fireworks cracking alone but also from the kids themselves.. Sheesh.

    Oh, I used to play bunga api je. Good girl, I am. Haha.. 😛

  17. Takpelah,,,
    Tu nak test khusyuk ke tak dalam sembahyang,,
    kalau dah khusyuk tu,, bom meletup sebelah pun tak hirau,,ekekeke
    Peace bro…….. 😛

  18. setiap kali raya setiap kali tu saya akan seranah jiran saya. dia ajak anak dia skali main mercun. kuat giler dan sangat memekak. dah jadi bapak budak tapi perangai macam anak je! bengang tau! respek la sket kat org lain.

  19. i did the same too… i called the police ask them to come. but they said, “tau ke sapa yang main mercun tu? rumah mana?” and diorg x datang pun. geram je…

  20. yeah.. whats happening with the kids today?

    -im a kid too :p-

    often playing the firecrackers but not near the mosque lah..

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: