Apa Itu Clock Spring and Paying for Proton’s Design Failure!

image

Clock spring is an instrument that sits behind your steering wheel. It enables you to connect to the cars electronic system, like volume control, horn, even your airbag. As seen above, the ribbon turned in a bird’s nest, I suspect due to low quality as a result of cost cutting strategy. Bullshit!

Last year Proton made a recall for a whole bunch of batches, somehow they did not mentioned my model. So I kind assumed everything was ok until shit happens. It started making rattling sound, the airbag indicator went up and the horn kept yelling begging to be saved. Luckily the air bag did not burst while I was driving (it happened before). I can’t believe that I’m paying for a design failure. What disgusted me most was how Proton recalled selectively rather than the whole batch. It turns out, I’m not alone. My best bud had the same problem.

The clock spring costs me RM 391 (RM 360 for the item, another RM30 for workmanship).

My experience got even worst when I dealt with Proton Edar. When I arrived, I asked to change the clock spring. “Encik kene tunggu kite orang call. Sekarang ade 16 dalam queue,” pure wtf. I told the lady, I’ll pay for it. “Kalau macam tu, oklah, kite buat sekarang“, adding more WTF-ness.

I sent my car at noon and got it back at 5.30 pm. I wasted half day loitering in their waiting area. The service was too slow, even rabbits could mate and give birth within the period.

Just to fill my curiosity, I went to a workshop nearby and asked how much if I were to replace the clock spring. Guess what? RM 290 for the same original part! That’s RM 100 cheaper! Seriously, what bullshit is this? If you have the money, don’t EVER buy a Malaysian made car. They are rubbish! The only reason we had to buy is because shitty TDM imposed 200% tax on imported car.

Thanks TDM, for making my life  and possibly our lives even shittier.

ps: Don’t buy a Proton, if you want extend your life expectancy.

Published by

NoktahHitam

I am web developer, who's main concern is to save the trees. Nonetheless

36 thoughts on “Apa Itu Clock Spring and Paying for Proton’s Design Failure!”

  1. hrtu kwn syia nye pesona.. ada motor langgar lampu belakang belah kanan.. nk tukar lampu tu aje..kene charge 750.. ni dkt proton service center.. last2 lepas gi kedai biase2 ni.. dpt 300 je.. memang x phm knp spare parts kete malaysia ni mahal2..

  2. Setuju gile pasal Tax mahal untuk imported car .

    Malaysia promosi kereta diorang tu tak kisah lah tapi keselamatan pengguna tak dipikirkan langsung.
    Banyak part yang murah punye .

    Malah ada kajian dilakukan kereta Malaysia senang remuk berbanding imported car. Bukan sikit remuk tapi fuhh dashaatt!

    Ok fine tu sebab murah =.=

  3. Ade pembetulan skit ni, kerete lagi kuat remuk lagi bagus, sebab serap hentakan dgn baik. Tapi takbole remuk sampai kat cockpit. Waja pernah test TUV test, dapat euro rating berape tah, tp mmg category ok-ok je.

  4. aku dok kira berapa banyak perkataan ‘shit’ dalam entri ni. kahkahkah.

    walaupun aku miskin dan masih belum cukup duit beli keta, aku tak akan pilih proton!

  5. aku pun pakai saga BLM je. basic plak tu takde aksesori.alhamdulillah stkt ni ok je lg.takde prob maybe sbb takde aksesori2 pelik tu kot.haha. cuma clutch tgi bebenor..lenguh nk mampos kalau jem.

    kalau aku ade duit lebih dlu masa mula2 keje aku sebat myvi je.perodua lg ok dr proton..(bg org yg duit ciput la kan n nk beli kete malaysia)

    betul la tu.better beli kete import.biar bungkus terus kete malaysia(geram haha). kesian ko kene tipu part.takyah lah bwk g proton.g bengkel biase je.aku dh lama putus hbgn dgn proton.lol

    carut la lagi.aku suka.lol

  6. Kenapa hantar ke Service Center lagi mahal berbanding kedai biasa untuk alat ganti yang sama?

    Dalam kes saya servis untuk laptop. Seperti contoh jika hantar laptop ke Acer Service Centre untuk tukar lcd screen, mereka kenakan harga RM600 ke RM700, sedang kan saya hantar ke service centre bukan Acer, mereka hanya cas saya sekitar RM350 with 3months warranty.

    Wonder why that happened?

  7. hantar ke SC sebab tatau ape yang rosak. Takut kalau libat electronic, takut workshop biase tade alat utk testing. Bile dh tau ape problem, saje je roger kedai yg kite biase.

    Agaknya SC ni charge mahal sbb die igt kite tade pilihan lain. Sebab itu saya tak pakai Mac!

  8. Td aku borak2 dgn opismate aku pasal harga keta import. Dia ckp kena bunuh proton baru ada possiblities harga keta import jatuh. yg ironi, dia pakai saga. haha.

    dulu masa awal2 keje aku sanggup berlapar utk pakai myvi. at least aku tak jadi mangsa proton.

  9. Im not a rich person but still i’ve never own any proton all my life.Apperantly buying a second hand germany and swedish marque make sense and save my face and pocket.

  10. 3 years warranty is not so much a warranty because you actually PAID for it. Apple iCare is the taboo word, and it seems they want to make the most out of mac users.

  11. True, then again, PC pun sama jugak. 1 yr warranty, but if you want to extend add RM1000+. Atleast that’s for Dell’s case. not sure abt others.

  12. kesimpulannya jangan hantar ke proton servis center bro, myvi aku tu putus hubungan dgn servis center perodua selepas free servis

    lepas tu tak pergi dah, workmanship pun dah 30, pastu kn tunggu sampai half day

    pastu harga minyak hitam mahal dlm rm30 dari kat luar

    banyak lagi la yg tak puas hati dan yang paling penting memang proton bukan dalam list aku kalau nak rembat lagi satu keter

  13. Memang! Dari hari pertama service 1000km pon die kenekan aku charge macam2. Padahal free utk 20,000km. Mengarut laa Proton ni. Langsung tak appreciate buyer die

  14. aslm tuan,
    saya terbaca dalam posting tuan ttg clock spring ni. blh sy tau ktne nak dpt barang ni dgn harga rm290? skg ni sy pakai waja 1.6x. mmg dah lingkup dah part ni. saya cari kat banyak tmpt, tapi x dpt2. huhu

    firdaus, putrajaya
    019 792 9931
    megat_m_firdaus@yahoo.com

  15. aku baru je kena masalah ni! mmg sh*t la proton!B*d*h! konon2nye A/t je yg punya masalah ni…aku pun H/Line Manual pun ada masalah ni! kena tipu kite hidup2 ni!B*llshitttt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *