• NH and friends NoktahHitam is my alter ego. I am a nocturnal Web Developer at Laman7. Part time innovator, full time procrastinator.

  • “Try not to become a man of success but rather to become a man of value.”- Albert Einstein

Agamaku Untukku, Agamamu Untukmu

Mr Azly Rahman, here’s something to tinker about.

لَكُمۡ دِينُكُمۡ وَلِىَ دِينِ
Your way is yours, and my way is mine. (al-Kafirun)

Nga Kor Ming used Quranic verse for his campaign speech.

Whilst it remained grey for non-believers to use Quranic verse, I strongly believe that if one were to use any part of the Quran, he/she has to accept the “kalimah syahadah” and must abide to the 6 Articles of Belief (rukun Iman).

  1. Belief in God (Allah), the one and only one worthy of all worship (tawhid).
  2. Belief in all the Prophets (nabi) and Messengers (rusul) sent by God
  3. Belief in the Angels (mala’ika).
  4. Belief in the Books (kutub) sent by God[citation needed] (including the Qur’an).
  5. Belief in the Day of Judgment (qiyama) and in the Resurrection (life after death).
  6. Belief in Destiny (Fate) (qadar).

If Nga doesn’t really in believe Islam, why use Quran at all? You can’t just favor one (of the above) and use it to preach. It’s detesting Islam and its’ believers. Islam is not an Agama Rojak (based on mix and match).

Like I’ve said many times. Don’t mix religion and politics. Besides, are we really that desperate to win the heart of voters?

ps: UMNO goons lodged a police report. Such a drastic approach. He’s not in-the-know and should just be warned.

pss: There’s a fine line between races (Malay, Chinese, India) but a very damn thick border when it comes to religion.

 

There are 44 Comments for “Agamaku Untukku, Agamamu Untukmu”

ada yang aku setuju dan tidak bersetuju.

aku setuju bila perkara ni memang melibatkan politik. jelas memang melibatkan politik. dia menggunakan ayat quran untuk menarik perhatian orang. atas kapasiti dia sebagai seorang yang bukan islam dan mahu menarik minat orang islam, maka dia gunakan ayat quran. itu satu strategi yang bagus sebab ramai yang akan seperti,

“Wo! dia yang cina pun pandai guna ayat quran. yang orang islam pun tak nak guna”

di situ, aku setuju sebab dia memang gunakan hujah tu atas sebab politik. ditambah pulak, memang sekarang waktu berkempen.

tapi, di satu segi, ayat kau nyatakan, kalau die tak percaya islam, kenape gunakan quran?

yang tu, aku kurang setuju. apakah ajaran yang baik di dalam quran itu tak boleh dijadikan hujah untuk orang islam. kalaupun dia tak percaya, tapi, kalau di dalam quran suruh kita berbuat keadilan pada semua orang, maka, orang bukan islam tak boleh gunakan ayat tu untuk peringatan?

contoh mudah, dalam ajaran agama buddha, mesti ada jugak menyuruh orang berbuat baik. maka, kita sebagai orang islam, kalau kita nak gunakan hujah quran untuk sedarkan orang agama buddha yang jahat, mesti la tak mampu. jadi, kita gunakan sendiri ajaran agama tu untuk sedarkan dierang.

dan itu yang nga ni buat.

kalau tujuan dia memang sekadar nak manipulasi agama, then, Allah maha besar untuk menghina dia di akhirat kelak.

tapi, kalau pemimpin islam yang baik, boleh tunjukkan apa yang baik kepada orang bukan islam ni, itu lebih baik daripada segala kebenaran di diamkan.

yang penting bagi aku, kalau ada orang bukan islam yang nak gunakan hujah quran untuk membenamkan kebatilan, itu lebih baik.

dan satu lagi, yang penting doakan agar terbuka hati hati mereka untuk menerima islam keseluruhannya. sori panjang berjela. ada pendapat lain?

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Saudaraku yg dapat newborn,

Islam tidak boleh digunakan utk kepentingan diri. Contoh nyata di sini, dia gunakan utk menang hati pengundi.

Petikan ayat yang digunakan adalah berunsur Perpaduan. Walaupun betul tindakan beliau, tetapi, niat tidak menghalalkan cara. Sama seperti Robin Hood.

Sama seperti puak radikal jihad yg menggunakan sepotong ayat, yg berbunyi “O you who believe, fight those of the unbelievers near you and let them see how harsh you can be. Know that Allah is with the righteous.” Quran 9:123.

Salahkah kiranya mereka hanya mengambil sepotong verse dari Quran untuk men-justify-kan tindakan mereka tanpa mengambil kira ayat terdahulu dan selepas?

Islam adalah agama syumul. Ada baiknya Nga accept dulu, Tuhan itu satu, dan Muhammad itu Rasul-Nya. Saya kira inilah sebaiknya sebelum menggunakan ayatul Quran.

Walaupun nampak gah jika kita petik ayat dari, kitab Torah, Bible etc. Saya sendiri rasa, lebih hensem jika seseorang pemimpin itu bole bertutur dalam bahasa Tamil, Cantonese, Mandarin, Hokkien & English dgn lebih fasih. Tidak perlulah saya mengingatkan bahawa komunikasi adalah jambatan paling penting dalam politik.

Reply to This comment


medea replied #1

saudaraku yang masih solo, (solo ke?)

aku setuju bilamana ayat tu memang dimanipulasikan untuk kepentingan politik. itu memang dah jelas. memang dia gunakan untuk menarik hati pengundi. memang tak dinafikan.

dekat situ, memang aku tak bersetuju.

tapi, kene tengok dari beberapa sudut jugak. kalau pun dia masih belum islam, adakah dia tak dibenarkan berhujah dengan sesuatu yang dari islam. bukankah al quran itu diturunkan sebagai petunjuk kepada semua umat manusia. jadi, isu dekat sini,

kalau kita tengok dari segi niat, memang kita tak tau. hati dia, Allah je yang tahu. walaupun, kite sendiri boleh nampak yang dia buat memang ada kaitan dengan politik.

tapi, kalau kita tengok dari satu segi, dia tak selewengkan ayat tu. dia tak persendakan ayat tu. dia tak menukar maksud ayat tu. dia tak mempermain-mainkan ayat tu. dia cuma sampaikan translation kepada ayat tu. walaupun bagi aku, dia tak boleh main translate dan explain macam tu je kepada orang.

satu lagi contoh, ahmad deedat (moga dia dimuliakan Allah), yang selalu berdebat dengan paderi paderi. berapa banyak paderi yang gunakan hujah dalam quran. cuba manipulate dan cuba menyesatkan kita dengan ayat ayat quran sendiri. itu lagi teruk berbanding seorang bukan islam di malaysia ni yang cuba gunakan hujah Al quran untuk orang islam yang lain berbuat baik.

kalau tak silap aku, saidina ali pernah sebut (betulkan kalau aku silap), jangan tengok pada orang yang menegur, tapi tengok pada teguran tu.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

So bottom line Medea, can Nga use Al-Quran verses in his political speech and do give me your reasons.


medea replied #1

stand aku, die dibenarkan untuk menggunakan ayat al quran untuk speech politik dia.

dengan syarat, ayat itu untuk tujuan kebaikan.
apa yang dibangkitkan adalah bagi tujuan yang baik.
ayat yang ditranslate dengan betul
tidak mempermain mainkan ayat quran
tidak menyeleweng.
dan seterusnya. kau paham ape aku maksudkan.

alasan aku.

1. aku mungkin tak arif dan tak mendalami al quran sepenuhnya. tapi, setakat yang aku belajar, takde nas dalam quran yang mengatakan orang bukan islam tak boleh menggunakan ayat quran dalam pape hal. Malahan, al quran itu sendiri diturunkan untuk semua umat manusia.

2. berkaitan juga dengan point 1, hal yang disebut oleh YB Nga adalah bende yang baik. die menyebut tentang keadilan yang disebut dalam Quran. dan mengajak kepada kebaikan, walaupun bukan islam yang ajak, tetap sesuatu bende yang baik. Adakah

3. ni satu blog yang aku baca, ada sedikit kupasan pasal hal ni. http://mountdweller.blogspot.com/2009/04/ayat-alquran-di-pentas-politik.html

4. kalau orang bukan islam tak dibenarkan untuk menggunakan hujah al quran, bagaimana mereka nak dibuka mata dan hati untuk menerima kebaikan islam. kebaikan yang terkandung di dalam al quran. aku cuba tengok dari sudut positif, kalau seorang bukan islam gunakan hujah yang betul dalam quran, dan hujah ni di dengar oleh orang bukan islam yang lain, ada kemungkinan, (Allah yang tentukan semuanya), orang bukan islam yang lain akan terbuka hati untuk mendalami al quran seterusnya menerima kebaikan islam.

5. aku bagi contoh, kalau en.noktahhitam pergi kepada seorang bukan islam dan bacakan ayat quran kepada dia. dan memang jelas, ayat itu adalah soal keadilan, adakah penerimaan nya sama dengan seorang bukan islam, pergi approach kawan dia yang juga bukan islam, dengan menggunakan ayat yang sama. yang mana akan lebih menarik dan dipercaya oleh yang bukan islam tadi. (maaf, ayat berbelit, harap maksud dia sampai).

mungkin tu yang aku terfikir dulu.

aku nak tegaskan betul2, stand aku, dia dibenarkan. tapi, niat di dalam hati dia, hanya Allah yang tahu. tapi, kalau mengikut pemahaman aku, Alhamdulillah, DAP dah berani untuk mendekatkan diri mereka dengan Al Quran. niat dia? aku lebih suka untuk bersangka baik.

anyway, terima kasih. aku suka perbahasan macam ni.


NoktahHitam replied #1

Bagus. Aku terime hujah mu. Aku setuju dan mengaku kalah.

1. Aku tiada di tapak ketika Nga membentangkan hujah beliau. Jadi aku tidak pasti apakah yang disampaikan. (Alangkah baiknya kalau dorg tape pastu masuk dlm youtube)

2. Aku juga sepertimu, tidak suka berburuk sangka terhadap orang lain.

3. Ini haruslah dijadikan iktibar kepada yg bukan muslim. Hujah yang dikupas dari Al-Quran hendaklah dgn niat yang betul selain dari mengajak berbuat baik.

4. Walaubagaimanapun, aku masih lagi rasa tidak senang kerana Al-Quran digunakan dalam politik. Al-Quran ni bukan rojak, main campur je serba serbi. Di antara semua kitab, Al-Quran lah yang paling mulia. Oleh itu, ada baiknya jika kita mengambil langkah yang lebih berhati-hati dalam menggunakannya. Jadi saranan saya, jangan guna terus kalau sendiri tidak yakin akan mukjizat Nabi Muhammad. Igt, Quran bukanlah bahan rujukan seperti tulisan Malcolm X mahupon Al Gore. Ia lebih dari itu.

Sekian.

ps: Aku suke orang berbicara dalam konteks, tidak keluar landasan macam sesetengah komen kat sini.


khalidhusni replied #1

abu affan (affan’s dad),

panjangnya ko goreng. hehe.. macam jawab paper agama.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Medea mmg kaki goreng. Tapi dulu gorengan die lebih ke JUE. Sejak bergelar bapak, dah matang banyak dah. Ko bile plak Al-Walid?

Reply to This comment


khalidhusni replied #1

hehe.. relax medea. bila nak pulangkan novel blair witch aku? dah dkt 9 tahun x pulang2. hehe.. xpela, aku dah halalkan.

insya Allah anak aku lahir bulan May ni. harap2 2nd May. sama dengan birthday aku and beckham. :D


medea wrote on April 7, 2009 #1

aku setuju.
there’s a thick border when it comes to religion kan

pls la politician malaya semua
sometimes kalau korang tak sentuh sensitif issues lagi boleh menang di hati rakyat la…..

Reply to This comment


KNizam wrote on April 7, 2009 #2

Nga ni nak kena sunat kot..tee hee hee..

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Mari, ramai2 pegang Nga, kite sunatkan die. Hahaha

Reply to This comment


Kaiyo wrote on April 7, 2009 #3

aku tak berani nak ulas takut out of line…part aku plg setuju, part fine line on races, thick border on religions…

i don’t know how much he quote and the direct translation of it..but if it’s generally talk about how to be a good human being, then i don’t have no problem with it…but if he quotes something like 5 days prayer and anything specific about islam…then i think that’s inappropriate…

there’s nothing wrong to get close to islam and to study quran…but mixing it with politics to get votes is a no no from me…God knows what was his intention….

Reply to This comment


|1f34|-|1r3 wrote on April 7, 2009 #4

Salam’alayk..

Politics is part of Islam.no doubt..we r not suppose to divide religion and politics (secular)

That’s no wrong for that guy to use verse from al-Quran.
http://saifulislam.com/?p=5175

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

If we live in a 100% Muslim country, yes, politics and religion should not be separated. And I totally agree with hudud. However, we have to be considerate. We live in a country where less than 50% of the population is Muslims (if I’m not mistaken).

Mufti of Perak and Selangor has decided that, it is wrong to use Quranic verse for personal gain. Google it.

Reply to This comment


Fitrah replied #1

Is it possible to get 100% muslim in the country?..Madinah is not fully muslim country yet..politics and religion is not being seperated..think again..b4 we Google what mufti said…please google what Muhammad SAW had done :)

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Aik, what does it have anything to do with Muhammad SAW? We’re discussing Nga’s politics and Malaysia. Not Madinah or Makkah. Please, if you must make a point, do no deviate that far. I can’t grasp your drift


Fitrah wrote on April 7, 2009 #5

It’s no wonder humans are so divided over religions than any other things, when you put it “There’s a fine line between races, but a very damn thick border when it comes to religion.”

That statement is true, that’s why it’s sad.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Yes it is sad.

We should all bind our heads and fight Zionist. They’re the culprit of total destruction.

Reply to This comment


bongkersz wrote on April 8, 2009 #6

Oh ya, I think taking out politics from religion is secular practise, no?

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Yes it is Bong. I am a secular myself (to some extend).

Reply to This comment


bongkersz wrote on April 8, 2009 #7

nice info bro.. ye betol takleh nak camporkan politik ngan agama Islam.. tak berkat… mesti ramai nak pancung Nga tu kan…

Reply to This comment


haritzer replied #1

Kenapa perlu pancung org yang baca Al Quran. Dia tidak menghina. Cuma dia org kafir yang membaca Al Quran. Tak salah. Islam tak menyuruh begitu. Kecuali dia betul2 menghina Islam. Mana tau satu hari dia beriman dengan Allah? Wallahualam..

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Tade gune nak pancung orang jahil. Baik ajar die. Kurang2 dapat la tambah ilmu pengetahuan.

Reply to This comment


Kill-Vearn wrote on April 8, 2009 #8

Pada pendapat aku kalau dia nak gunakan ayat Al Quran mesti dia dah jumpa seseorang dan tanya. Ayat2 Al Quran mmg tidak boleh dimain2kan terutama org kafir, kalau dia gunakan pun tiada apa yang boleh dilakukannya, kerana setiap maksud Al Quran bukan terjemahan itu tertapi pengertian yang tersirat itu sebenarnya. Sbb dah termaktub, Al Quran itu untuk org Islam, yakni org Islam yang mahu mencari bukan sekadar tahu membaca sahaja. Ilmu Allah itu sangat luas jgn lah rasa terhina jika org kafir membacanya, sedangkan syaitan pun tahu membacanya. Asalnya AlQuran tidak pernah terbuku cuma selepas wafat rasullulah baru dikitabkan. Jadi kalau Nga baca ibarat angin lalu tak lebih dari itu.

ps: Setiap huruf Al Quran punya pengertiannya, sbb tu org dulu belajar Alif pun 3 bulan. Jom kita cari jom!

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Aku rasa kita dah lari dari topic asal.

“Nga gunakan sewaktu ucapan beliau bagi memancing undi.”

Kita janganlah bincang di luar konteks di atas. Kerana saya sendiri pon menghadiahkan tafsir Quran kepada kawan2 bukan Islam saya.

Reply to This comment


haritzer replied #1

kadang2 terlajak NH, sorry bro!

ps:hadiah tu bagus, semoga mendapat keberkatan.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Semoga die terbuka hati utk memeluk Islam. Amin.


haritzer wrote on April 8, 2009 #9

Salam..

Al-Qur’an itulah mukjizat. Fikiran yang belum matang itu minta dijauhkan. Terlalu terbuka berfikir mengundang celaka. Ada batas. Ada hukum dan disiplin yang perlu di ikuti. Ia rujukan semua bangsa dan agama di seluruh dunia. Campurkan dengan politik atau tidak ia bukan persoalan.

Bagi aku ia mematangkan politik itu sendiri kerana selama ini kita dibayangi dengan sekular. Dijauhkan dari al-Qur’an agar mudah segala tindakan kita di halalkan.

Aku setuju dengan Nga Kor Ming.

Saidina Umar masuk Islam hanya dengan mendengar ayat al-Qur’an. Semoga Nga juga begitu.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Kisah pemelukan Islam oleh Saidina Umar bukan atas dasar politik.

Sebenarnya Nga bersalah, atas sebab menggunakan ayatul Quran dalam hujah nya untuk memenangi hati rakyat. Niat tak betul, masakan pula menghalalkan cara?

Reply to This comment


Mujahid wrote on April 8, 2009 #10

in my opinion, orang2 bukan Islam boleh membaca or mengkaji Al-Quran. tapi untuk melafaz dikhayalak ramai, perlu diingat, ayat Al-Quran sangat suci. ayat2 Al-Quran datang daripada Allah, melalui Rasulullah kepada manusia. even, orang arab pun, kerana sucinya ayat2 ini, mereka akan cuba sempurnakan tajwid dan betul2 memahami ayat itu, before mereka berhujah.

memang logik, orang akan merasa sensitif bila mendengar seorang bukan Islam, melafaz ayat Al-Quran, salah pula tajwidnya. tapi nak salahkan saudara nga yang jahil pun tak boleh juga. manalah dia tau. pelik jugak ada pihak buat police report. rasanya Malaysia ni kena ada kelas belajar mereport ke channel yang betul. :D

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Pihak yg buat report tu sebenarnya jahil jugak. Terlampau drastik + fanatik sangat. Apalah salahnya kalau tegur Nga, cakap Al-Quran itu tak sesuai digunakan dalam teks ucapan beliau.

Reply to This comment


bob replied #1

ayat itu bukan daripada Allah,kerana ayat al-quran adalah ‘kejadian’ tetapi pengertian itu daripada Allah s.w.t.. kalau kite kate ayat itu dari Allah s.w.t,ini bermakna Allah berkata-kata seperti kite,sedangkan Allah s.w.t tidak menyerupai makhlukNya… jaga2 wahai kawanku

Reply to This comment


khalidhusni replied #1

“Kitab al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya daripada Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertakwa.” (Surah al-Baqarah, ayat 2).

saya tak pernah mentioned bagaimana ayat Al-Quran turun. opinion saya lebih kepada penggunaan ayat Al-Quran ketika berhujah dikhayalak ramai. Jika ingin menggunakan ayat Al-Quran dikhayalak ramai, kita perlu master dari segi bacaan dan pemahaman. master bacaan kerana jika tersilap sikit saja, maksudnya akan berlainan. master pemahaman bererti ayat yg digunakan adalah betul2 sesuai dengan hujah yang disampaikan.

sekian.

Reply to This comment


khalidhusni wrote on April 8, 2009 #11

some people suddenly want to act as ‘hero’ although they’re the one who against and never quote any Quran verses.

funny :mrgreen:

Reply to This comment


alone wrote on April 8, 2009 #12

berat isu ni.
matlamat tak menghalalkan cara.
namun si politikus sekarang menghalalkan sebahagian dan mengharamkan sebahagian semata-mata untuk mencapai matlamat dan agenda mereka sendiri.

Reply to This comment


pcuserz wrote on April 9, 2009 #13

salam.. bro,pasak kong ming tu yang guna ayat al-quran untuk dalam ucapan die bagi saya bukan satu kesalahan,tidak ade hukum dalam mana2 nas alquran atau hadis yang mana mengatakan orng yang bukan islam kena mengucap syahadah dahulu baru boleh baca atau melafazkan ayat suci al-quran. agama islam adalah untuk hambaNya,bukan orang islam sahaja.. malah semua hambaNya. lerts refer to the basic of islam.. the verse that u use’ur religion is yours and mines mine’.. makna ayat tersebut ditujukan kepada mereka yang enggan mengikut islam walaupun telah di dakwah. so,sal kong ming tu,ade orang gi dakwah die masuk islam.. i dont think so. do not fill ourselves wit ego. orang nk dekAt dengan islam.kite kutuk die pulak. mcmana pulak hukum orang yang menghalang seseorang daripada mendekati islam???

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Noted. As I’ve underlined my thoughts above, I did not relate to any Nas nor hadith. It was just a thought. As always, constructive discussions are always welcome :smile:

Sekali pon aku tak kutuk die. Bace balik dgn nada yang rendah.

Reply to This comment


bob wrote on April 11, 2009 #14

dude,i didn’t say that u kutuk die.. i wrote it as kite,, kite tu refer pada sesiape yang berkenaan lar!kan?kan?
huhuhu.. thanks.

Reply to This comment


NoktahHitam replied #1

Ah my bad! Apologize for my ignorance. Terase plak tadi. :grin:

Reply to This comment


bob replied #1

no hal la bro.. jap,are u guy or gurl.. assumed u as guy.heh :smile:

Reply to This comment


bob wrote on April 11, 2009 #15

nice :up:
this is an article similar to your post
http://melayu-lama.blogspot.com/2009/04/why-religon-and-politics-should-not-mix.html
should take a look

Reply to This comment


umar wrote on April 13, 2009 #16

YB Nga ini nak main 2x cinta macam seperti YB Elizabeth Wong dgn teman lelakinya Orang Melayu Islam akan sangat buruk padah/akibatnya. Belum masuk Islam dah diadili/dihakimi dari pandangan kaca mata Islam. Jika Islam Hadari dipaksa atas orang yang bukan Islam mengapa orang yang bukan Islam tak boleh guna pakai ayat Alquran untuk kepentingan semua, dirinya dan untuk menegur orang muslim yang tidak melakukan sesuai dengan pegangan/amalan agamanya. Sama seperti melarang orang Kristian tak boleh pakai/sebut nama Allah dan memfitnah mereka ada niat jahat. Tindakan susulan siapa yang berniat jahat,tidak adil dan menintas orang lain.Siapa yang keliru dan siapa yang tersesat, tanya diri sendiri dan mengapa,kenapa? Sekian harap maklumdan harap mengerti . Amen!

Reply to This comment


Jimmy wrote on April 14, 2009 #17

Ganyang malaysia,kafir pendukung Inggris dan Australia,…Indonesia masih lebih besar dari kamu…..Malaysia ,…kafir yang memperburuk image ISLAM dimata dunia karena AZHARI dan Mhd.Noordin M.Topnya….Ke neraka aja kamu Malingsya……

Reply to This comment


Yusuf wrote on August 31, 2010 #18

Leave a comment, I won't bite ;)

feed for comments on this post.

Login or Register if don't want to fill in the details below everytime.