8A PMR! Kau Boleh!

I still remember, it was 1998.

I was taking my sweet time browsing through the answer of “Himpunan Kertas Soalan PMR Geografi“. Not that I was lazy, but I completed it more than twice, months before the exam. (Yes, I was a nerd).

A black figure walked up to me. I couldn’t careless. I’m sure he had some business with my desk mate. He grabbed my fore arm and shook me. Hard enough to brush off everything on my desk. I took my earphone off, I looked up and saw Apai.

Eddie, AKU BOLEH 8A TAK?” asking at the top of his lung.

F*ck. I almost lost my temper but I remained calm, “Boleh Apai.”

KITE SAME² BOLEH 8A KAN?” there he go again, his enthusiasm/guts annoys me. “Ko bole blah ?”, I struck an unpleasant tone.

He looked upon me curling up his puppy eyes and said,”Kau marah ke Eddie?”

Eh, tak lah!… aku gembire gile!”.

Then he continued for another 5 minutes apologizing for stirring up a commotion. I wanted him out of my face as soon as possible. I need to finish memorizing this before night class ends. And having Apai around certainly doesn’t help.

Truth be told, we had many annoying members in our batch. Apai would easily ranked top 10. But that was then, 11 years ago. I was a kid, he was a child. We were both young and immature, still in search of oneself.

****

Yesterday, as I flipped through Berita Harian I saw a familiar name, it was Apai’s.

apai.jpg

It struck me. I miss this guy. I miss his annoying enthusiasm. I wish we could spare some time to catch up while sipping teh tarik.

Apai, who was then in Austin, Texas, would occasionally call and tell me about his experience. We’d spend hours talking until he ran out of battery or credit. If girls have girl’s talk, so do boys.

Anyway, here’s a toast to Apai, who ditched the modern slave’s life and became a pilot, to protect us from threats. (I thought you’d be an awesome lawyer).

Thank you, and this post is for you.

ps: Apai, AKU DAPAT 8A!!!!! (hahaha)

76 Comments on “8A PMR! Kau Boleh!

  1. aku baru jer berkira2 nak wat post pasal ni…haha….most annoying at that time…apai could easily be in top 5…i’m sure we all agree with who’s gonna be the number 1..LOL…

    as much as i hoped he will become a great lawyer, still i’m wondering if a fighter jet pilot is a popular career? ❗

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Popular or not, aku rase SGT SGT SGT COOL!

    Reply to This comment


    |1f34|-|1r3 replied #1

    cool amat berbeza dengan popular…mungkin apai cakap cool tp reporter salah translate…sangat “sejuk” or sangat “nyaman” 😎

    Reply to This comment


    bongkersz replied #1

    No 1 siapa? NH? 😛

    Hebat kau, 8A, aku 7A jer. Sebab aku ambik 7 subjek jer. 😛

    Reply to This comment


    |1f34|-|1r3 replied #1

    mengorek2 gambar sblm exam…mana aku letak..

    Reply to This comment

  2. aku tengok, tentera ke, juruterbang ke, polis ke… muka semua set-set sama je.

    macam adik aku jugak, pegi kem dia, kekawan dia muka pun cam sama je..

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Abg aku pon same gak. Satu set. Aku rase sbb rambut kot?

    Reply to This comment


    t.a.t.a replied #1

    Tan. Huh gelap!

    Reply to This comment


    cik simpankira replied #1

    mungkin rambut,
    mungkin jugak sebab diorang tegap-tegap.
    mungkin juga sbb mulut diorang yg mcm muncung sikit.
    (eh, diorg mmg suka buat muka mcm garang2 sikit)

    mungkin jugak sebab kulit yg kaler hampir sama tu.

    agaknye lah.

    Reply to This comment

  3. dan apai adalah deskmate aku. oh bukan. azril adalah deskmate aku. apai duduk belakang aku. dengan husin. meja tepi tingkap belah kiri dalam kelas. depan meja cikgu.

    wo ho! apai. hnsss…hnsss… bangga sekejap.

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Macam husin bole ade plak. Husin kan burung. Ko cite zaman bile ni? f4? f5?

    Reply to This comment


    hsn replied #1

    medea: ko deskmate with apai mase f5.. aku with neo just behind both of u.. (neo to cnfrm this pls).. seriously, whenever apai looked behind & asked that dreadful q i.e. “Aku boleh?” mmg rase xnak jwb je.. but still we always answer him +vely.. look where he is today.. and i still remember medea always answer speretly, plus shaking hands..
    eddie: ni mase f5..

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Hahaha. Aku tak same kelas dgn korang yg bijak pandai.

    Bile dah form 5, reply aku dah lain dah kat Apai.

    Aku Boleh!
    Kau igt ko sorang je bole?
    Kite same² bole!
    Baru betul.

    *salam²*

    Jauh dah member terbang. Ntah bile nye die kawen plak.

    Reply to This comment

  4. Apai mmg gempak. Ada jugak Top Gun dalam batch kita. Haha. Congrats Apai, kami bangga.

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Bukan cite2 ko nak jadi pilot?

    Reply to This comment


    lada replied #1

    Masih pasang lagi cita2 tersebut. Tunggu kewangan dah cukup kukuh nanti nak amik lessons.

    Tapi untuk dijadikan kerjaya memang dah terpadam la cita2.

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Bole je lagi lade. Maybe, one day you’ll need a career change to stir up your life. Just like what I did. Trust me, it’s worth it :smile:

  5. Bila baca blog ni tetiba teringat post masa hari pertama Ed sek rendah. Part dia tunjukkan pensel warna pada kawan nya. Saya boleh bayangkan orang yang sama duduk di meja tulis, tapi pada tempat dan masa yang berlainan, dan orang itu masih lagi nerd.

    ps: I don not know how to describe this emotion. Really!

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    I love that post. It reminds me to always be a good parent and son.

    So, what’s the connection tata?

    Reply to This comment


    t.a.t.a replied #1

    that you’re still the same person.

    Reply to This comment

  6. this story sangat besttt okay.. the good old days katakan… :) and wow. he is somebody now…, and the same goes to you. kudos to both of you.. and yes, this is something that can be proud of sangat-sangat…

    Reply to This comment


    nono replied #1

    hehe.. saja nak kongsi. lelaki yang pakai uniform especially pilot sangat meng-turn-on-kan.. hehehe

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    bukan engineer lagi turn on?

    Reply to This comment


    nono replied #1

    hmm.. dua-dua kot. :) hehe.. tp now macam suka photog.. wahahah 😛

  7. tambahan sket lagi.

    kau agak agak, berapa banyak kali dah apai kene belasah sampai lunyai sebelum die boleh capai sampai taraf ni sekarang ni. aku ingat, badan die sekarang mesti dah tahap kebal titanium dah sekarang ni.

    tu belum die punye mental lagi. sahih! mesti takat kalau satu dua peluru terbang melayang layang atas kepala, die boleh rilek rilek je. gile bangga la ada member yang keje khusus jaga negara aku ni. nak harap ed, die dok buat website je. ces!

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Aku rase, tade orang membelasah sape. Kalau ade pon, kecil2lan. Aku tak rase jugak apai dah amek “survival course” yg mane, die campak ko kat hutan, konon2 kapal terbang ko crash. Kene survive 2 minggu. Yg ade, cume pisau je.

    Teringin plak aku nak sparing dgn Apai. Hehehe.

    aku buat web, tolong negare jugak. supaye kurang website berupe jinjang. Aku heran, camne MOSTI nye web menang antara kerajaan lain. Padahal kambing haram. 😛

    Reply to This comment


    apai replied #1

    dude, aku dah pi la aircrew survival course..sebulan! best!

    Reply to This comment

  8. Tahniah buat Apai! :up:

    Apai cenderung melihat ruang udara. Memang sesuai la jadi juruterbang.

    Masa 1 batch kena ‘ragging’ kat New Hostel, Apai boleh lagi berhujah pasal awan dan bulan. Suasana malam tu yang serius tukar jadi sesi gelak ketawa. 😆 Tapi yg klimaks nye bila K angkat tangan, seraya berkata “Fect, saya nak terceret!”. Haha.. (sorry off-topic)

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Hahaha! Saya nak tercerettttttt… Hahahaha. Those days, best siot. Pity sape yg tak merase kene ‘ragging’ ramai².

    Reply to This comment


    medea replied #1

    “fect, satu lagi di balik awan.”

    Reply to This comment

  9. ‘man talk’ r deep n nice at times, reading this post flashed me back how r screwed hard my PMR hehe.

    p/s: now u got good reason not to piss Apai off for any reason, he might blast homing missiles as a birthday gift.

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Nah, he still have to answer to my elder brother, air force, major something 😉

    Reply to This comment


    lada replied #1

    Aku pun nak name drop kat sini. Cousin aku air force gak, Lt. Kol. Hahaha, come on come on, sapa boleh name drop lagi tinggi pangkat dia menang.

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Tak leh lawan, tak leh lawan.

  10. memang tak bleh belah betul ngan Apai dulu masa skolah…Time soalan “Aku boleh tak?” keluar tuh, kekadang rasa nak tumbuk je…tak kena time langsung…

    Tapi in a way, berguna gak la…tadak la sangap sangat hidup…

    aku jumpa Apai years ago ngan awek dia…siap pompoy lagi…dengan alasan awek suruh pomoy, bagi nampak macho…hahaha alasan…mase tuh dia still kat skolah terbang kepala batas…

    bengang, bengang gak ngan mamat enthusiastic nih…tapi rindu jugak… :(

    ps: dan ya, 8A gak aku hahaha…SPM je kaput…sebab satu kelas ngan Apai…eh yeke?

    Reply to This comment


    NoktahHitam replied #1

    Aku pernah gak nak tabo je muke Apai, biar bersepai gigi die. Tp pikir balik, melampau sgt. Plus, kalau tade Apai cheering utk rugby match, gile tak best.

    I have to admit, one of the best memories of koleq was our cheering squad, though I don’t recall me standing on the grand stand.

    Reply to This comment

  11. ah apai, sweet memories.. fect yang terajang dak batch aku masa common room.. kecik2 dah ada tokoh pejuang.. hehe.. skarang muka pun dah kembung gila.. thanks fect apai!

    Reply to This comment

  12. I like this post very much, funny and touching at the same time! :up:

    Part paling best … “Eh, tak lah!… aku gembire gile!”. and “p.s” tu … hahaha …

    P.S: Bestnya finally got the chance to bloghop! Aku menghilang bukan sengaja, tapi ndada masa .. work is taking over most of my time :(

    Reply to This comment


    melbie replied #1

    whoops…I mean taking up my time 😳

    Reply to This comment

  13. i can do anything…
    ya,,,,, dulu org prnh prsndakan aQ ko upsr dia dpt 4A but aku 2A ja…tp masuk school y sma jga,, schol biasa…
    tp sekali exam aku atas plak dri dia,,,pa kes,,,hahahah
    bangga aku

    Reply to This comment

  14. baru jumpe blog ni. i baca recent posts sampai page ni. pmr 98? and when i read ur blog about ur cousin getting married and people were asking you, i thought you were 35.

    lol. muda lagi. 😉

    ok, nak sambung baca.

    Reply to This comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *